Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Oko 9,8 miliona grčkih glasača izlazi danas na birališta kako bi, u drugom krugu izbora, izabrali novi saziv parlamenta, a ankete daju prednost stranci aktuelnog premijera Kirjakosa Micotakisa.

Glasačka mesta otvorena su u sedam sati po lokalnom vremenu i zatvaraju se u 19 časova, a prema procenama stručnjaka, do 22 sata po lokalnom vremenu očekuje se da će biti poznato 80 do 90 odsto izbornih rezultata u celoj zemlji, navodi Katimerini.

Ankete pokazuju jasnu prednost konzervativne stranke Nove demokratije (ND), koju vodi Micotakis, a neki kažu da bi stranka mogla osvojiti više od 40 posto glasova.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Druga najjača stranka mogla bi biti levičarski Savez radikalne levice (Siriza), predvođen nekadašnjim premijerom Aleksisom Ciprasom, za koju istraživanja javnog mnjenja prognoziraju oko 20 posto podrške.

ND je pobedila u prvom krugu izbora 21. maja, ali nije osvojila većinu neophodnu da vodi vladu bez formiranja koalicije, što je dovelo do drugog kruga, u kojem je pobedničkoj partiji lakše da osvoji većinu u parlamentu od 300 mesta, pošto po izbornom sistemu dobija bonus od najmanje 20 mesta.

POGLEDAJTE JOŠ:

Današnji izbori održavaju se u senci velike brodske nesreće 14. juna, u kojoj je poginulo više stotina migranata kod obala južne Grčke. Ta nesreća dodatno je produbila razlike u stavovima stranaka u pogledu načina rešavanja migrantskog pitanja, ocenjuje Rojters.

Grčka ima oko 11 miliona stanovnika, ali broj birača s pravom glasa uključuje i njene mnogo brojne državljane koji žive u inostranstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar