Foto: Axel Heimken / DPA / Profimedia, EPA-EFE/Tytus Zmijewski POLAND OUT

Kao bomba je odjeknula vest da je Amerika na korak od slanja Ukrajini najmoćnije sistema protivvazdušne odbrane Patriot. U pitanju je adut kojim Kijev može da zaustavi trenutnu taktiku Kremlja, koja podrazumeva raketne udare na elektro mrežu Ukrajine. U slučaju da Džozef Bajden uskoro odobri slanje Patriota Ukrajini, to će promeniti čitav tok rata. Ovo su karakteristike oružja koje Vladimir Zelenski očajnički želi.

Ovaj sistem se široko smatra jednim od najsposobnijih oružja dugog dometa za odbranu vazdušnog prostora od nadolazećih balističkih i krstarećih projektila, kao i nekih aviona. Zbog svoje sposobnosti velikog dometa i velike visine, potencijalno može da obori ruske rakete i avione daleko od predviđenih ciljeva unutar Ukrajine.

Ranije su Sjedinjene Američke Države slale Patriot saveznicima u NATO-u, poput Poljske, kao način da ojačaju njihovu odbranu, i slale druge sisteme oružja u Ukrajinu da pomognu protiv ruske invazije.

Foto: Axel Heimken / DPA / Profimedia

Sistem Patriot ima četiri glavne operativne funkcije: komunikaciju, komandu i kontrolu, radarski nadzor i navođenje projektila. Četiri funkcije se kombinuju da obezbede koordinisan, siguran, integrisan, mobilni sistem protivvazdušne odbrane.

Patriot sistem je modularan i veoma mobilan. Element veličine baterije može se instalirati za manje od sat vremena. Sve komponente, koje se sastoje od sekcije za upravljanje vatrom – radarski set, stanica za upravljanje angažovanjem, grupa antenskih jarbola, elektroenergetska centrala i lansera, montiraju se na kamion ili prikolicu. Radarski set i lanseri sa projektilima postavljeni su na poluprikolice M860, koje vuku Oškoš M983 HEMTT.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP

Pretovar projektila se vrši pomoću kamiona M985 HEMTT sa kranom na zadnjem delu. Ova dizalica je veća od standardnih dizalica koje se nalaze na redovnim kamionima s karoserijom M977 HEMTT i M985 HEMTT. Kamion/dizalica, nazvana vođeni transporter raketa (GMT), uklanja istrošene kanistere projektila iz lansera, a zatim ih zamenjuje svežim projektilima. Pošto dizalica skoro udvostručuje visinu HEMTT-a kada nije spremljena, posade ga neformalno nazivaju „repom škorpiona“. Standardni M977 HEMTT sa kranom normalne veličine ponekad se naziva transporter velikih popravnih delova (LRPT).

Srce baterije Patriot je odeljak za upravljanje vatrom, koji se sastoji od radarskog seta AN/MPK-53 ili −65/65A (RS), AN/MSK-104 stanice za kontrolu angažovanja (ECS), OE-349 antenskog stuba Grupa (AMG), i EPP-III Elektrana (EPP).

Rakete sistema se transportuju i lansiraju sa M901 lansirne stanice (LS), koja može da nosi do četiri rakete PAC-2, M902 LS sa šesnaest raketa PAC-3, ili M903 LS koja se može konfigurisati da nosi PAC-2, PAC-3, i MSE/SkiCeptor rakete u raznim kombinacijama. Patriot je takođe opremljen Centralom za koordinaciju informacija (ICC), komandnom stanicom dizajniranom da koordinira lansiranje bataljona i uzlaznu vezu Patriot sa JTIDS ili MIDS mrežom.

Uskoro stiže u Ukrajinu?

Bajdenova administracija dovršava planove za slanje Patriota u Ukrajinu, što bi moglo biti objavljeno već ove nedelje, navela su nedavno dva američka zvaničnika.

POGLEDAJTE JOŠ:

Plan Pentagona još treba da odobri ministar odbrane Lojd Ostin pre nego što ga pošalje predsedniku Bajdenu na potpis.

Ukrajina je pozvala SAD da pošalju napredni sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa koji je veoma efikasan u presretanju balističkih i krstarećih projektila jer se zemlja nalazi pod salvom ruskih raketnih i bespilotnih napada koji su uništili ključnu infrastrukturu širom zemlje. To bi bio najefikasniji odbrambeni sistem dugog dometa poslat Ukrajini od početka rata, a zvaničnici kažu da će pomoći da se osigura vazdušni prostor za zemlje NATO-a u istočnoj Evropi.

Nakon što planovi budu finalizovani, očekuje se da će Patrioti brzo biti isporučeni u narednim danima, a Ukrajinci će biti obučeni da ih koriste u bazi američke vojske u Grafenveru u Nemačkoj.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Komentari

Svi komentari (2)