Foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS / POOL/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT/OLEG PETRASYUK/SERGEY DOLZHENKO, ABACA / Abaca Press / Profimedia, Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Amerika će uskoro povući potez koji može potpuno da preokrene tok rata u Ukrajini. Administracija predsednika Džozefa Bajdena dovršava planove za slanje odbrambenog raketnog sistema Patriot u Ukrajinu , što bi moglo biti objavljeno već ove nedelje, navela su nedavno dva američka zvaničnika. U slučaju da Bajden i konačno odobri slanje Patriota Kijevu, ovo će označiti prekretnicu koju Ukrajina može da iskoristi da potpuno parališe ruske snage.

Plan Pentagona još treba da odobri ministar odbrane Lojd Ostin pre nego što ga pošalje predsedniku Bajdenu na potpis.

Ukrajina je pozvala SAD da pošalju napredni sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa koji je veoma efikasan u presretanju balističkih i krstarećih projektila jer se zemlja nalazi pod salvom ruskih raketnih i bespilotnih napada koji su uništili ključnu infrastrukturu širom zemlje. To bi bio najefikasniji odbrambeni sistem dugog dometa poslat Ukrajini od početka rata, a zvaničnici kažu da će pomoći da se osigura vazdušni prostor za zemlje NATO-a u istočnoj Evropi.

Foto: Axel Heimken / DPA / Profimedia

Nije jasno koliko će raketnih bacača biti poslato, ali tipična baterija Patriot uključuje radarski set koji detektuje i prati ciljeve, kompjutere, opremu za proizvodnju energije, stanicu za kontrolu angažovanja i do osam lansera, od kojih svaki drži četiri spremne za ispaljivanje projektila.

Nakon što planovi budu finalizovani, očekuje se da će Patrioti brzo biti isporučeni u narednim danima, a Ukrajinci će biti obučeni da ih koriste u bazi američke vojske u Grafenveru u Nemačkoj.

Ukrajina je tražila upravo ovaj sistem mesecima, ali logistički izazovi njegove isporuke i funkcionisanja su ogromni. Uprkos tim preprekama, „realnost onoga što se dešava na terenu“ navela je administraciju da donese odluku, rekao je visoki zvaničnik administracije za CNN, napominjući da se nastavljaju intenzivni ruski raketni napadi.

Foto: EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT, ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimed, EPA-EFE/Sipa USA / POOL / Oliver Contreras, Shutterstock

Za razliku od manjih sistema protivvazdušne odbrane, raketnim sistemima Patriot su potrebne mnogo veće posade, što zahteva desetine osoblja kako bi se njima pravilno upravljalo. Obuka za raketne sisteme Patriot obično traje više meseci, proces koji će Sjedinjene Države sada sprovoditi pod pritiskom skoro svakodnevnih vazdušnih napada iz Rusije.

Ukoliko Patriot uskoro stigne u Ukrajinu, to znači da će Kijev konačno imati potrebno oružje da se odbrani od granatiranja većih gradova i udara na elektro mrežu, i tako zaustavi ključnu strategiju Kremlja.

Sistem se široko smatra jednim od najsposobnijih oružja dugog dometa za odbranu vazdušnog prostora od nadolazećih balističkih i krstarećih projektila, kao i nekih aviona. Zbog svoje sposobnosti velikog dometa i velike visine, potencijalno može da obori ruske rakete i avione daleko od predviđenih ciljeva unutar Ukrajine.

NASAMS, oružje, Džo Bajden, Vladimir Putin
Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN/JIM LO SCALZO/ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Ranije su SAD slale Patriot baterije saveznicima u NATO-u, poput Poljske, kao način da ojačaju njihovu odbranu, i slale druge sisteme oružja u Ukrajinu da pomognu protiv ruske invazije.

Poslednjih godina, SAD su poslale rakete Patriot u Saudijsku Arabiju i Irak da bi se suprotstavile pretnjama Irana i njegovih zastupnika i regionu Pacifika da bi odvratile Severnu Koreju.

Ukupno, više od deset američkih saveznika, uključujući Nemačku, Japan i Izrael, takođe je kupilo ovaj sistem.

SAD su poslednjih meseci poslale Ukrajini odbrambeni nacionalni napredni raketni sistem srednjeg dometa zemlja-vazduh.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prošlog meseca američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je za CNN da su SAD „veoma fokusirane“ na obezbeđivanje sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini.

„Sada smo veoma fokusirani na sisteme protivvazdušne odbrane, a ne samo na nas, mnoge druge zemlje. I radimo na tome da se postaramo da Ukrajinci dobiju te sisteme što je brže moguće, ali i što je moguće efikasnije, osiguravajući da su obučeni za njih, osiguravajući da imaju sposobnost da ih održavaju i sve to mora okupite se i jeste. Imamo veoma smišljen proces koji je uspostavio ministar odbrane Lojd Ostin u Ramštajnu u Nemačkoj, koji se redovno sastaje kako bi bili sigurni da Ukrajinci dobijaju ono što im je potrebno, kada im je potrebno“, rekao je nedavno Blinken i nagovestio upravo ovakav razvoj događaja.

BONUS VIDEO Rusi dronovima napali Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare