Veliki požar buknuo je u noći između utorka i srede na zemljištu hrvatske fabrike "Drava International". Policija je brzo utvrdila da gori plastika, zbog čega su brijni vatrogasci poslati na lice mesta. Međutim, vatra se toliko raširila da je bila vidljiva iz svemira, a dim je prešao granicu Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom. Toksikolozi i ekolozi upozorili su na potencijalne humanitarne katastrofe, zbog zagađenja vazduha i vode zbog sagorevanja plastike, dok je vlasnik firme izrazio sumnju da je požar podmetnut.

Uzrok izbijanja požara još uvek nije poznat, a o tome će tek biti sprovedena istraga. Međutim, vlasnik firme Zvonko Bede za Jutarnji list je rekao da sumnja da je požar podmetnut.

„Mi smo radili onako kako imamo dozvolu za otpad, količine su takve kakve su u dozvoli. Ako je neko zapalio, kako ja to mogu sprečiti? To je neko sigurno zapalio, jer je to čista plastika. Nije se moglo zapaliti samo od sebe. Kako se nije zapalilo kad je bilo 50 stepeni, a jeste noćas kada je temperatura 10 stepeni? No, pitanje je hoće li se otkriti tačan uzrok. Što se tiče prozivki, nemam šta tu komentarisati. Njihovo je da prozivaju, ja tu ne mogu ništa. Videćemo kada se obave uviđaj i sve kontrole što će biti. Znam samo da je ovde zaposleno više od 500 ljudi, a sada je sve upitno“, kazao je Bede.

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Lokalne vlasti su u sredu rano ujutru poslale hitno upozorenje građanima da je najbolje da ne napuštaju svoje domove. Nastava u školama je otkazana, jer je gotovo odmah bilo jasno da će se vatra nekontrolisano širiti.

Preko 100 vatrogasaca je u toku dana bilo angažovano na buktinji u fabrici plastike u Osijeku.

Vatrogasac teško povređen

„U gašenje požara odmah su angažovane sve snage, i gradski i županijski štabovi, a sada je na terenu oko 180 vatrogasaca sa 82 vatrogasna vozila“, rekao je glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković. On je dodao da je u gašenje požara uključen i robot civilne zaštite koji je pomogao u presecanju žarišta.

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Tokom intervencije gašenja požara do zaključenja ovog broja povređena su tri vatrogasca, od kojih je jedan zadobio teže povrede. Obavljena je izmena vatrogasnih snaga, dok su ekipe Hitne pomoći stalno prisutne na bezbednoj udaljenosti.

„Požar je još aktivan, i biće zasigurno aktivan još neko vreme. Vatrogasci će uložiti sve snage zajedno s pripadnicima civilne zaštite i robotom kako bi zaustavili požar“, rekao je komandant Tucaković. Prema njegovim rečima, u vatrogasne kamione će se dodavati i novo sredstvo za gašenje, kojim se usporava širenje vatre, odnosno pojačava učinkovitost gašenja.

„Ovim putem želim da pozovem građane na dodatan oprez, te ih molim da se pridržavaju svih uputa koje daju krizni štabovi kako bi se smanjila izloženost opasnosti usled produkata ovog velikog požara“, zaključio je komandant Tucaković.

Foto:N1 Zagreb

Požar vidljiv iz svemira

Ivan Baboselac, posmatrač iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) objavio je da se dim od ovog stravičnog požara vidi iz svemira, te da je dim prešao u Bosnu i Hercegovinu.

Zbog požara su otkazane sve javne manifestacije u Osijeku, dok vatrogasci navode da ovakvom požaru do sada nisu svedočili.

„Temperatura koja se stvara je neverovatna, jednostavno rečeno grozna, ne možeš da priđeš na više od 30 metara jer se oprema na nama topi. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge reči. Ovakvo što još nisam viddo“, rekao je Boris Banjan, zamenik komandanta Javne vatrogasne stanice Osijek.

Foto: Borna jaksic/PIXSELL

Ekološka i humanitarna katastrofa

Čelnik Osječko-baranjske županije Ivan Anušić kazao je da se trenutno najviše brige vodi o kvalitetu vode i vazduha.
„Vrlo brzo ćemo imati sve podatke koji će biti javno objavljeni kako bi svi oni koji su ugroženi imali informaciju kako se zaštititi. Još jednom apelujem da svi oni koji baš ne moraju, ne izlaze iz kuće i neka zatvore prozore i vrata. Dim je prekrio velik deo naše županije pa će trebati puno vremena da se u potpunosti iščisti“, rekao je on.

Da ima razloga za zabrinutost, potvrdio je za Jutarnji list toksikolog Franjo Plavšić.

„Sagorevanje plastike uvek je vrlo opasno jer uz trenutno zagađenje vazduha i okoline ima i dugotrajne posledice zbog taloženja raznih opasnih čestica u okolini“, upozorava toksikolog Plavšić.

Foto:N1 Zagreb

Dodaje da je uvek kad gori plastika, postoji izuzetno velika opasnost i za ljude i za okolinu.

„Osim ugljen-monoksida i dioksida pojavljuju se i drugi gasovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin. Tokom takvih požara nastaje puno opasnih produkata i zato je važno da ljudi slušaju uputstva nadležnih službi pogotovo da ne ostaju na otvorenom“, objašnjava Plavšić.

Naglašava da se problemi neće završiti nakon gašenja požara. Naime, vazduh će se verovatno raščistiti brzo uz pomoć vetrova, ali problem bi mogla da budu polja i vrtovi.

„Problem nisu samo gasovi već i čestice koje se na tlu mogu taložiti jako dugo. Dioksini i dibenzodioksini mogu da se zadrže godinama na poljima ili u vrtovima koji onda postaju neadekvatni za upotrebu odnosno uzgoj hrane za ljude i stoku“, naglasio je toksikolog.

POGLEDAJTE JOŠ:

O opasnostima požara za disajni sistem upozorio je i akademik Miroslav Samaržija, načelnikom klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

„Kod požara vrlo lako stradaju disajni putevi, pa je zato izuzetno važna prevencija odnosno da se sve preduzme da se zaštite pluća i bronhije. Naime, kod onih koji su izloženi takvom dimu najpre se događa direktno gušenje koje nastaje zbog ugljovodonika odnosno nedostatka kiseonika, a osoba ima osećaj kao da tone u vodu i zato je vrlo važno omogućiti joj da što pre dođe do kiseonika. Uz to, ono što sagoreva direktno iritira disajne puteve odnosno oštećuju se stanice respiratornog epitela i to izaziva imunološku reakciju organizma“, objašnjava akademik za Jutarnji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare