Vlasnik fabrike plastike koja se noćas zapalila u Osijeku - Zvonko Bede, za hrvatske medije je istakao da misli da je požar podmetnut.

Vlasnik firme, osječki preduzetnik Zvonko Bede se javio na  telefonski poziv Jutarnjeg lista.

„Mi smo radili onako kako imamo dozvolu za otpad, količine su takve kakve su u dozvoli. Ako je neko zapalio, kako ja to mogu sprečiti? To je neko sigurno zapalio, jer je to čista plastika. Nije se moglo zapaliti samo od sebe. Kako se nije zapalilo kad je bilo 50 stepeni, a jeste noćas kada je temperatura 10 stepeni? No, pitanje je hoće li se otkriti tačan uzrok. Što se tiče prozivki, nemam šta tu komentarisati. Njihovo je da prozivaju, ja tu ne mogu ništa. Videćemo kada se obave uviđaj i sve kontrole što će biti. Znam samo da je ovde zaposleno više od 500 ljudi, a sada je sve upitno“, kazao je Bede.

Foto: Printscreen / Pixsell.hr

Podsetimo, veliki požar buknuo je u noći između utorka i srede na zemljištu hrvatske fabrike „Drava International“. Policija je brzo utvrdila da gori plastika, zbog čega su brojni vatrogasci poslati na lice mesta. Međutim, vatra se toliko raširila da je bila vidljiva iz svemira, a dim je prešao granicu Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom. Toksikolozi i ekolozi upozorili su na potencijalne humanitarne katastrofe, zbog zagađenja vazduha i vode zbog sagorevanja plastike.

Uzrok izbijanja požara još uvek nije poznat, a o tome će tek biti sprovedena istraga.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Požar je još aktivan, i biće zasigurno aktivan još neko vreme. Vatrogasci će uložiti sve snage zajedno s pripadnicima civilne zaštite i robotom kako bi zaustavili požar“, rekao je komandant Tucaković. Prema njegovim rečima, u vatrogasne kamione će se dodavati i novo sredstvo za gašenje, kojim se usporava širenje vatre, odnosno pojačava učinkovitost gašenja.

„Ovim putem želim da pozovem građane na dodatan oprez, te ih molim da se pridržavaju svih uputa koje daju krizni štabovi kako bi se smanjila izloženost opasnosti usled produkata ovog velikog požara“, zaključio je komandant Tucaković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare