Tenzije između Izraela i Palestinaca su pojačane nakon što je italijanski turista ubijen, a pet osoba povređeno u sinoćnjem napadu automobilom u Tel Avivu.

Napad je izvršen nekoliko sati nakon što su dve izraelske sestre ubijene u pucnjavi na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ovi događaji, nakon prekograničnih napada u Gazi i Libanu, doprineli su jačanju tenzija između Izraela i Palestinaca posle racija izraelske policije u džamiji Al Aksa u Jerusalimu ove sedmice.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ariel Schalit

Tenzije su pretile da pređu u širi sukob, pošto je Izrael odgovorio pogađajući mete povezane sa islamističkom grupom „Hamas“ u Gazi i južnom Libanu, ali su borbe utihnule tokom jučerašnjeg dana.

Međutim, dva nova napada pokazuju koliko je situacija nestabilna nakon uzastopnih noći nasilja, što je izazvalo uzbunu širom sveta i pozive na smirivanje.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ariel Schalit

Napad u Tel Avivu

Podsetimo, policija u Tel Avivu sinoć je ubila napadača koji je ubio jednog muškarca i ranio nekoliko ljudi tako što je pucao iz vatrenog oružja i naleteo automobilom na pešake u u blizini popularne biciklističke i pešačke staze na šetalištu. Policija je saopštila da je vozača ubio obližnji policajac kada je pokušao da izvuče pištolj.

Pročitajte još:

Pokušao je i da pregazi okolne pešake, a njegov automobil se prevrnuo. Rojters je objavio video snimak ubrzo nakon napada, na kojem se vidi beli prevrnuti automobil na travi u parku. Policija je ogradila područje koje je bilo prepuno ekipa hitne pomoći.

Ubijena žrtva je Italijan, star oko 30 godina, a svi povređeni u napadu su turisti, saopštila je izraelska zdravstvena služba Magen David Adom (MDA).

Povređeno je petoro ljudi, a tri osobe imaju povrede srednje težine. Među njima su muškarac (39) i devojčica (17). Dve osobe, muškarac oko 50 godina i žena oko 70, imaju lakše povrede.

Napadač je, kako je navedeno, državljanin Izraela arapskog porekla, piše „Tajms of Izrael“. Izraelski bezbednosni izvor identifikovao je napadača kao arapskog državljanina Izraela iz grada Kafr Kasem.

BONUS VIDEO Kiša raketa ispaljena iz Libana na Izrael

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar