Nikolaj Patrušev
Nikolaj Patrušev Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Dugoočekivane promene u vrhu ruske vlasti započele su smenom ministra odbrane Sergeja Šojgua. Na njegovo mesto dolazi nekadašnji ministar ekonomije Andrej Belousov, dok će Šojgu sada obavljati funkciju sekretara Saveta bezbednosti. Nakon što je javnost upoznata sa informacijama o budućnosti Šojgua, dominantno pitanje je - šta će raditi Nikolaj Patrušev? On je do imenovanja Šojgua obavljao funkciju sekretara Saveta bezbednosti, a sada se uveliko spekuliše o tome gde će biti premešten, imajući u vidu da je u pitanju jedan od najodanijih saradnika Vladimira Putina.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će smeniti najviše zvaničnike odbrane i bezbednosti zemlje sa njihovih funkcija, nakon inauguracije.

Nikolaj Patrušev Foto:Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia

Odani „jastreb Kremlja“

Putin je tako smenio ministra odbrane Sergeja Šojgua, koji je nadgledao ruske oružane snage od 2012. Zameniće ga Andrej Belousov, ekonomista bez vojnog iskustva. Šojgu je imenovan za sekretara Saveta bezbednosti Rusije, konsultativnog tela koje savetuje Putina o vojnim i strateškim pitanjima.

Šef obaveštajne službe Nikolaj Patrušev smenjen je sa te funkcije, uprkos tome što ga se smatra jednim od Putinovih najbližih saradnika.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov odbio je da obelodani sudbinu Patruševa, rekavši samo da će detalji biti objavljeni narednih dana. Ruski mediji sada spekulišu da Patruševa čeka nova, još bolja funkcija u vrhu ruske vlasti. Njegov sin, Dmitrij Patrušev, unapređen je u zamenika premijera u okviru iste rekonstrukcije.

Nikolaj Patrušev Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ekonomista na čelu ministarstva odbrane

Imenovanje Belousova, iskusnog ekonomskog savetnika, na najviši položaj u ministarstvu odbrane tumači se kao znak da Putin želi da promeni situaciju na frontu, više od dve godine od početka rata u Ukrajini i nešto manje od godinu dana nakon neuspele pobune plaćenika Vagnera Jevgenija Prigožina.

„Ovaj potez omogućava Putinu da zadrži Šojgua na strani, dok dovodi nekoga ko bi mogao da se izbori sa uticajem korupcije u ruskom Ministarstvu odbrane“, rekao je Filip Ingram, bivši pukovnik britanske vojne obaveštajne službe i planer NATO-a.

„Ko je otvoreniji za inovacije, taj je pobednik na bojnom polju“, rekao je Peskov novinarima, komentarišući logiku iza imenovanja Belousova.

Drugi ključni Putinovi saveznici, uključujući ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, do sada su zadržali svoje funkcije u rekonstrukciji, koja dolazi ubrzo nakon što je Putin položio zakletvu za peti predsednički mandat.

Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrusev
Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev Foto:Tanjug/Serbian Interior Ministry Press Service via AP

Veze sa Vulinom

Patrušev, o čijoj sudbini se odluka čeka, gaji bliske veze sa aktuelnim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vuliom.

U maju prošle godine, tadašnji sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarao je sa tadašnjim direktorom Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandrom Vulinom.

Kako je „Nova“ pisala, upravo su Vulin i Patrušev odigrali ključnu ulogu u praćenju ruskih opozicionara u Beogradu. Sada zatvoreni opozicionar Vladimir Kara-Murza otkrio je da su on i drugi opozicionari praćeni tokom sastanka u Beogradu.

Prema njegovim tvrdnjama, prikupljene podatke je Vulin tada lično odneo Patruševu u Moskvu. Nedugo potom, Kara-Murza je uhapšen zbog diskreditovanja vojske, a potom i osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina.

Dejan Berić Foto: Printscreen/YouTube/Dejann Bericc

Patrušev preko Berića ruši moćnike u Kremlju

Takođe, Institut za proučavanje rata (ISW) otkrio je nedavno veze Patruševa sa srpskim plaćenikom Dejanom Berićem, koji godinama ratuje protiv Ukrajine na strani Rusije.

Nedavni apel Berića upućen ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pokrenuo je diskusiju o „ratu klanova“ unutar Kremlja. Srpski snajperista Dejan Berić vrši regrutaciju plaćenika u Srbiji i postao je član Putinovog izbornog tima, a nedavno je objavio video u kome je optužio vojne komandante ruskog puka za maltretiranje srpskih plaćenika u odredu „Vukovi“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako navodi Institut za proučavanje rata (ISW) u novoj analizi, izvori otkrivaju da Berić zapravo radi pod komandom Nikolaja Patruševa koji vodi rat sa drugim pripadnicima elitne grupe Kremlja, poznate i kao „Siloviki“.

Jedan ruski politički insajder, koji je za ISW govorio pod uslovom anonimnosti, tvrdi da je Berićev apel direktan pokazatelj da je izbio „rat klanova“ među nekim ruskim moćnicima u Putinovim unutrašnjim krugovima. Izvor tvrdi da je Berićev apel verovatno deo informativnih napada o kojima se naširoko raspravlja u grupu ruskih blogera koji su nezavisni i otvoreno kritični prema ruskom Ministarstvu odbrane, kao i da su ovi informativni napadi deo organizovane kampanje protiv komandanata „Vukova“.

BONUS VIDEO Ko je bio Putin, a ko je sada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar