Foto: Shutterstock/stu.dio

Slučaj koji je šokirao ceo region i izazvao buru reakcija kada je vlasnik hotela u Jablanici pretukao radnicu, okupio je brojne građane ispred pomenutog hotela, a sada je objekat i zatvoren uz obrazloženje da je u toku kolektivni godišnji odmor.

Tako je onemogućeno inspekciji da obavi inspekciji nadzor nad hotelom, a dobro upućeni izvori, kažu, da je ključ u bravu stavljen jer su nakon nemilih scena u tom objektu masovno otkazivane rezervacije i sumnja se da će Amir Džafić, koji od tada nije viđen u Jablanici, vratiti poslovanje tom hotelu, pišu Vesti.

Čak je i Opština Jablanica otkazala svu buduću saradnju sa ovim hotelom, prenosi Srpskainfo.

„Nasilje nikad i ni u kojem obliku ne sme i ne treba postojati, a odgovor na njega mora biti brz i oštar. Ja najoštrije osuđujem događaj u kojem je teško pretučena naša sugrađanka i očekujem da policija i tužilaštvo urade sve kako bi se odgovorna osoba kaznila. Kao načelnik Opštine pobrinuću se da Opština Jablanica u periodu ispred nas preispita bilo kakvu saradnju s poslovnim subjektima koji pored omalovažavanja radnika i njihovih prava sprovode i fizičko nasilje nad njima. Zaštita ljudskih i radničkih prava je temeljna vrednost i ovakvo ponašanje u 21. veku je neprihvatljivo. Našoj sugrađanki želim brz i uspešan oporavak“, poručio je načelnik Jablanice.

Foto: Privatna arhiva

Podsećamo, vlasnik hotela Jablanica Amir Džafić nagrnuo je na radnicu, ženu, tešku svega šezdesetak kilograma jedan na jedan, jer mu je najavila otkaz. Nije imala nikakve šanse da se brani, a tražila je samo svoju platu od 700 KM (oko 350 evra).

Redakcija Srpskeinfo je pokušala da ostvari kontakt sa hotelom Jablanica, te proveri zašto je zatvoren hotel, međutim odgovora nije bilo.

Inspekcija utvrdila nepravilnosti u radu hotela Jablanica

Ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić objavio je 25. avgusta da je inspektorat utvrdio nepravilnosti u radu hotela Jablanica, u kome je 1. avgusta zaposlenu napao i teško povredio njen poslodavac.

Ne navodeći o kakvim nepravilnostima se radi, Delić je kazao da će Inspektorat poduzeti sve zakonom predviđene mere i izdati prekršajne naloge poslodavcu i odgovornima u tom hotelu na jugu BiH, prenosi Srpskainfo.

Naveo je da je nakon napada na radnicu hotela, Ministarstvo uputilo dopise nadležnima da utvrde odgovornost za kršenja prava radnika.

„U okviru nadležnosti Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko – neretvanskog kantona to je rekordno brzo i učinjeno“, napisao je Delić na Fejsbuku, uz objavljenu fotografiju na kojoj se nalazi sa Enisom Klepo, bivšom radnicom hotela Jablanica.

PROČITAJTE JOŠ:

Deliće je, takođe, pozvao radnike u BiH da inspekciji prijave sve nepravilnosti i kršenja zakonskih propisa.

Građani iz gradova širom BiH okupili su 9. avgusta u Jablanici na protestnoj šetnji protiv nasilja nad ženama i u znak podrške pretučenoj radnici hotela.

Protest u Jablanici u znak podrške radnici koju je pretukao vlasnik hotela

Enisu Klepo pretukao je i naneo joj teške telesne povrede vlasnik hotela Jablanica u kojem je radila nakon što je najavila da daje otkaz i tražila zarađenu platu, piše Novi Konjic.

Podrška za Enisu Klepo, ali i osuda nasilja stigla je i iz Agencije za ravnopravnost polova BiH, iz koje podsećaju da je čak 48 odsto žena u BiH doživelo neki oblik nasilja nakon svoje 15. godine.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar