Foto: Pfizer/Handout via REUTERS

Regulatorno telo EU za lekove u ponedeljak je objavilo da bi "u roku od nekoliko nedelja" moglo da donese odluku o tomu da li će odobriti upotrebu Fajzerove pilule protiv kovida-19, Pakslovid, nakon što je američki proizvođač lekova podneo zahtev za odobrenje, prenosi Hina.

Odobrenje je zatraženo za lečenje blagog do umerenog oblika bolesti kovid-19 kod pacijenata uzrasta od 12 godina i starijih, koji teže najmanje 40 kilograma i preti im velika opasnost od pogoršanja zdravstvenog stanja, objavila je Evropska agencija za lekove (EMA).

Vakcine su i dalje ključno sredstvo u borbi protiv pandemije, ali regulatorna tela terapiju lekovima smatraju novim alatom u borbi protiv omikrona, soja koronavirusa koji se brzo širi, a do sada je otkrivena u više od 128 zemalja sveta.

EMA je već evaluirala deo podataka tokom procene Fajzerove pilule koja je započeta još u novembru prošle godine.

Fajzerov lek Pakslovid, koji bi se trebalo da se uzima pet dana tokom kućnog lečenja, a nakon pojave prvih simptoma kovida-19, u novembru je za osobe od 12 godine i one starije odobrila američka Uprave za hranu i lekove (FDA).

U kliničkim istraživanjima pokazalo se da je Pakslovid gotovo 90 odsto efikasan u prevenciji hospitalizacije i smrti kod pacijenata sa visokim rizikom od razvoja teškog oblika kovida.

BONUS VIDEO: Novi lek za kovid je u Srbiji – kome treba da ga uzima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar