Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Redžep Tajip Erdogan danas polaže zakletvu kao predsednik Turske, nakon što je pre šest dana pobedio na izborima.

Ceremoniji inauguracije predsednika Turs prisustvovaće 21 predsednik, 13 premijera i kao i drugi zvaničnici iz sveta, među kojima je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović i mnogi drugi.

Posle polaganja zakletve u parlamentu, planirane u 16:30 časova po lokalnom vremenu, Erdogan će posetiti Anitkabir, mauzolej osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Redžep Tajip Erdogan Foto: EPA-EFE/NECATI SAVAS

U 18:00 časova po lokalnom vremenu, ceremonija inauguracije održaće se u predsedničkoj palati na kojoj će prisustvovati strani zvaničnici. Erdogan će goste primiti u predsedničkoj palati, gde će dati prve izjave za javnost, i gde će takođe objaviti sastav svog kabineta.

#related-news_0

Inače, nedavno je objavljeno da će se predsednici Rusije Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski odvojeno sastati sa Erdoganom u Turskoj, nakon njegove inauguracije.

Prema rečima sekretara za štampu predsednika Ruske Federacije Dmitrija Peskova, Ankara nije poslala Putinu poziv da učestvuje na inauguraciji. Portparol Kremlja je to objasnio činjenicom da u Turskoj ne postoji praksa inauguracije uz učešće šefova drugih zemalja.

Istovremeno, Peskov je naglasio da će se lični sastanak Putina i Erdogana „u nekoj perspektivi takođe održati“, ali „za sada nema informacije kada“.

BONUS VIDEO Novi Pazar na nogama, slavlje na ulicama posle pobede Erdogana na izborima u Turskoj