Foto: Fotograferen.net / Alamy / Profimedia

Kada je australijski mornar Džon Dir pao sa svoje jahte u Karipskom moru, mislio je da neće preživeti noć. Ali dok je posmatrao kako njegov čamac pluta u daljini, 41-godišnjak je shvatio da ima izbor: da sačeka da ga talasi na kraju povuku ili da pokuša da prepliva 17 kilometara do obale.

„Na trenutak sam pomislio: ‘Tako je, umreću'“, rekao je on za 60Minuta.

„Onda sam pomislio da li ću samo plutati okolo i sačekati da mi se pluća napune vodom? Mogu i da počnem da plivam“, rekao je. „Tako sam počeo da plivam“, dodao je.

Pre tri godine, Dir je napustio svoj dom u Melburnu da bi se upusti na putovanje svog života – solo avanturu jedrenja oko sveta.

Kupio je polovnu jahtu, zvanu Hulujeta, na grčkim ostrvima i započeo je svoje putovanje – krstareći Mediteranom, posećujući Albaniju, Italiju i Španiju. Ali uprkos tome što nije imao iskustva, zaljubio se u jedriličarski način života.

„Bio je to jeftin način života, to je veliki deo te privlačnosti“, rekao je on. „Nisam želeo da ostarim i da se osvrnem i kažem ‘mnogo sam radio’. Život treba živeti“, rekao je.

„Putovao sam besplatno, jeo sam besplatno, pecao u okeanu. Imao sam solarne panele, pa sam tako imao i besplatnu struju. To nije bio samo moj dom, već i moj transport. Bilo je sjajno“, rekao je.

Nakon Evrope, Dir je krenuo niz zapadnu obalu Afrike, a zatim je započeo putovanje preko Atlanskog okeana sa namerom da stigne do Paname i da zatim otplovi na jug u Australiju.

Ali prošlog meseca kada se približio Panami, pojavile su se nevolje.

Dok je bacao konopac da ulovi ribu za večeru 8. juna, noga mu se okliznula i pao je – nevezan i bez prsluka za spasavanje – sa svoje jahte u more, u oblasti koja se zvala „Zaliv ajkula“.

„Nisam želeo da verujem. Mislio sam da li sanjam? Da li je ovo istina? Mogu da vidim svoj brod, ali sam bi siguran da sam mrtav“, rekao je.

Nekoliko trenutaka pre pada, Dir je proverio svoj GPS i znao je da je 17 kilometara udaljen od kopna.

Odlučio je da se bori i da pliva prema zalasku sunca u noć, koristeći mesečev pravac kao navigacioni sistem. Ali ovda je psotajala tamna, pa je otkrio da se bori sa opasnostima koje su vrebale ispod.

„Nešto je počelo da grize. Nestao je čist teror i panika. Odmah sam mislio da je ajkula“, rekao je on.

Dir je počeo da vrišti i da udara po vodi u pokušaju da uplaši morsko stvorenje. Ali kada je shvatio da se iscrpeo, usresredio se na očuvanje energije i vratio se plivanju, koristeći dah dok se nije umorio, a zatim je prešao na leđno plivanje.

Deset sati kasnije, stigao je do kopna i osetio je da ga je gravitacija savladala dok je izlazio iz vode.

Ali njegova bitka još nije bila gotova. Dok je sunce izlazilo shvatio je da je zemlja iza njega neprohodna džungla i da mora da pronađe drugi put nazad u civilizaciju.

Na kraju je ugledao čamac kako se probija iznad horizonta i povikao je čim se približio. Međutim, taj čamac nije stao.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle skoro sat vremena čekanja, došao je drugi brodić i on je spase sa stena.

„Počeo sam da plačem. Bili su zbinjeni. Razmišljali su – ko je ovaj stranac na stenama. Videli su očaj u moj očima“, rekao je.

Posada ga je vratila u Panama Siti gde je ostao više od nedelju dana u pokušaju da dobije pasoš nakon što je izgubio svoje stvari na moru.

Njegova jedrilica je otkrivena kasnije razbijena o stene duž obale. Vratio se u Australiju i veruje da je sreća na njegovoj strani.

Na kraju je otkrio da u području kroz koje je plivao ipak nema ajkula, uprkos imenu Zaliv ajkula.

BONUS VIDEO: Velika bela ajkula – Kako izgleda napad 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar