Stiv Brumer Foto: Printscreen/Natividad Medical Center

Stiv Brumer, čovek koga je prošlog meseca ujela velika bela ajkula kod obale centralne Kalifornije pušten je iz bolnice u sredu.

Stiv Brumer (62) pušten je iz medicinskog centra Natividad u Salinasu tri nedelje nakon što ga je ujela ajkula dok je plivao pored Pacifičkog gaja u blizini Montereja, saopštila je bolnica.

Brumeru su aplaudirali radnici bolnice dok je odlazio u invalidskim kolicima, noseći plavu majicu na kojoj je pisalo: „Preživeo sam napad ajkule“.

Na video snimku koji je dostavio medicinski centar Brumer je iz bolničkog kreveta rekao da ga je ajkula ugrizla preko butina i stomaka, a da ga je zatim ispljunula, prenosi CBS njuz.

„Ja nisam foka. Pomešala me je sa fokom. Mi nismo njihova hrana“, rekao je Brumer, penzionisani profesor iz Montereja.

„Gledala je direktno, tik pored mene. Mislio sam da bi ponovo mogla da me ugrize, pa sa je gurnuo rukom i udario nogom, a onda je ona otišla“, rekao je.

Ajkula je zamalo preskla njegovu arteriju, rekao je Nikolas Rotler, hirurg u medicinskom centru, koji je lečio napadnutog profesora.

Međutim, na njegovim kostima i organima nije pričinjena veća šteta.

„Moglo je biti mnogo, mnogo gore – nije mogao da izađe iz vode“, rekao je Rotler.

Nakon što je zavapio u pomoć, Brumer je rekao da su ga spasila dvojica veslača – medicinska sestra i policajac – koji su došli i surfer koji je uzao dve daske sa plaže da bi stigao do njega.

Ajkula Foto:EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

„Njih troje u krvavoj vodi su me podigli na dasku za surfovanje i izvukli su me na plažu, uprkos mogućnostima da ajkula još uvek kruži u blizini“, rekao je Brumer, nazivajući ih herojima.

Brumer je rekao da je odveden u centar za traumatologiju na opraciju i da je dobio 28 jedinica krvi. On je zahvalio medicinskim radnicima i davaocima krivi što su mu spasili život.

PROČITAJTE JOŠ:

„Idem kući sada“, rekao je on. „Želim da zahvalim Natividadu i Dobrim Samarićimana, ljudima na plaži, kao i vozaču hitne pomoći. Bez svih vas ne bih uspeo. I davaocima krvi hvala puno. Idem kući sada. Oporaviću se i biću dobro – hvala vam“, naveo je.

Rotler je istakao da je Brumer iskusan plivač i da mu to pomoglo u oporavku.

„Biti u dobrom fizičkom stanju pre ujeda definitivno je olakšalo njegov oporavak. Njegova snaga gornjeg dela tela i srčana izdržljivost omogućili su mu da se oporavi brže od većine pacijenata“, naveo je Rotler.

Napadi ajklule u Kaliforniji su retki. Međutim, Tomas Baterfild (42) iz Sakramenta ubijen je u napadu ajkule u zalivu Moro u centralnoj Kaliforniji prošlog Božića. Bio je to jedini ničim izazvan fatalni napad ajkule u SAD prošle godine.

BONUS VIDEO: Velika bela ajkula – Kako izgleda napad 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News