Foto: Stephen Frink Collection / Alamy / Profimedia

Izveštaj koji su zabrinuti turisti širom sveta čekali konačno je stigao. Komitet iz prorektorata Crvenog mora i Udruženja za zaštitu životne sredine Hurgade objasnili su kako je došlo do dve nedavne tragedije, kada je ista ajkula ubila dve žene u popularnom letovalištu.

Istraga Komiteta i Udruženja (HEPCA) sprovedena je neposredno nakon što su dve žene – jedna poreklom iz Austrije, druga iz Rumunije, preminule nakon napada ajkule.

Tamošnje vlasti su na nekoliko dana zatvorile rizične plaže, a ubrzo je stiglo saopštenje da je u pitanju ista ajkula.

Prema izveštaju koji je sada objavljen, manično ponašanje ajkule i učestali napadi dogodili su se zbog sezone parenja ajkula.

Hurgada Foto:privatna arhiva Aida Terzić; shutterstock

Sezona traje od sredine aprila do kraja jula, a ajkule upravo tada polažu jaja i razdražljivije su nego inače.

Pored toga, u oblastima u kojima su se napadi dogodili zabeleženo je prekomerno pecanje i ronjenje, što dovodi do toga da morske životinje traže nova mesta za ishranu u plitkim delovima.

Da bi se sprečili budući napadi, stručnjaci preporučuju da se prekine rekreativni ribolov i da se aktivnosti ronjenja ograniče pod nadzorom licenciranih vodiča. Takođe će biti razvijen sveobuhvatan plan za zaštitu morskog života.

Dve žrtve

Podsetimo, početkom jula dogodile su se dve tragedije u Hurgadi kad je ajkula napala turiste. Jedna od njih je Elizabet Skajver (68), poreklom iz Austrije. Ona je mužu na plaži rekla „Vraćam se za trenutak“ i ušla u vodu.

Foto:shutterstock ;shutterstock by Kekyalyaynen

U sledećem trenutku, ona je nestala u vodi, a oko nje se pojavila velika crvena mrlja. Užasnuti turisti posmatrali su ceo prizor sa plaže, ali su spasioci uspeli da izvuku Elizabet iz vode.

Ona je preminula od posledica napada u bolnici, ali je ubrzo stigla još jedna vest koja je uznemirila turiste. Ista ajkula napala je ženu iz Rumunije, koja je takođe podlegla povredama.

Lokalne vlasti ubrzo su ograničile pristup Crvenom moru, a srpski turista koji se trenutno nalazi u Egiptu ispričao je za Nova.rs kako je saznao za žestoke napade ajkula.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Šok sam doživeo, niko ne sme u vodu“

„Ja sam tek jutros čuo. I to na kakav način. Krenuo sam da plivam i otišao malo dalje. U tom trenutku sam čuo neku ženu kako me doziva i pokazuje da se što pre vratim. Moram da priznam da sam se veoma uplašio“, priča ovaj srpski turista, koji nije želeo da mu otkrivamo identitet.

On nam je ispričao da mu je žena, kada se vratio do obale, ispričala da je ajkula napala ženu koja je preminula.

„Šok sam doživeo. Nisam ni pomišljao o susretu sa ajkulom. Viđali smo delfine i slikali ih. Ali, ajkula… Verujte da sada niko ne ide u vodu dalje od dva metra“, kaže ovaj Srbin.

U Crvenom moru, inače, živi preko 40 različitih vrsta ajkula među kojima su najčešće grebenske, ali i crna i ajkula Longmanus.

BONUS VIDEO Odjeci napada ajkula: Da li treba ići u Egipat? 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar