Foto: EPA/EFE, Slađana Đermanović/Nova.rs

Dvojici ruskih državljana nedavno je uručen poziv za mobilizaciju koju je ruski predsednik Vladimir Putin naredio kako bi u rat poslao dodatnih 300.000 boraca za nastavak agresije na Ukrajinu. Spomenuti dvojac pozivu se nije odazvao već je pobegao iz države.

Kako javlja Vašington Post, iz kancelarije dva američka senatora za više medija je potvrđeno kako su dva ruska državljana čamcem stigla na Aljasku. Ilegalno su prešli granicu i ušli u SAD, a američki medij piše i kako su već zatražili azil od američkih vlasti.

„Dvojac se pojavio na plaži blizu Gambela, malenog gradića na severozapadnog vrhu ostrvs Sent Lorens, oko 40 milja udaljenog od Rusije odakle su pobegli da izbegnu obaveznu mobilizaciju“, izjavila je portparolka senatorke sa Aljaske Lise Murkovski za AP.

Murkovski i njen kolega republikanac Dan Salivan, takođe senator s Aljaske, istaknuli kako je ovaj događaj pokazao da je SAD-u potrebno ozbiljnije osiguranje u Arktiku gde Rusi imaju niz brodova, a nedavno su u Beringovom moru uočeni u kineski ratni brodovi, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Guverner Aljaske Majk Dunlivi rekao je da su dve osobe došle iz Rusije čamcem i da su ispitane.

„Ne očekujemo kontinuirani dolazak pojedinaca ili grupe pojedinaca. Nemamo naznaka da će se to dogoditi, tako da bi ovo moglo biti jednokratno“, rekao je.

Ministarstvo državne bezbednosti potvrdilo je da su dve osobe stigle u utorak.

„Pojedinci su prevezeni na inspekciju, koja uključuje proces provere, a potom su obrađeni u skladu s važećim američkim imigracionim zakonima“, rekao je portparol ministarstva.

BONUS VIDEO: Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar