Foto: Twitter/Др Бранимир Несторовић

Društvenim mrežama, ali i nekim ruskim, svetskim i regionalnim medijima ovih se dana šire fotografije na kojima se nad ruskim gradovima vide vertikalne trake svetla koje sežu daleko u visine.

Fotografije su u noći s utorka na sredu snimljene nad Belgorodom, Moskvom, Omskom i Murmanskom.

Brojni korisnici društvenih mreža izneli su svoje spekulacije o prirodi žutih stupova svetlosti među kojima se posebno ističu dve – da su povezani s ruskim nuklearnim oružjem ili, još češće, da bi se moglo raditi o tzv. Peresvetu, najmodernijem ruskom laserskom sistemu koji može da onesposobi satelitske sistave oko Zemljine orbite.

Srpski pedijatar, pulmolog i alergolog prof. dr. Branimir Nestorović, takođe je govorio o ovoj pojavi.

„Ovo što se događa u Rusiji s laserima uperenim u nebo pokazatelj je da su Rusi na tragu Teslinom oružju. Ovo se zove Peresvet i, ako su Rusi počeli da ga koriste, to znači da su na Teslinom tragu najmoćnijeg oružja ikada!“, napisao je on na Tviteru.

Moskovski list Moskovski Komsomolec jučer je objavio da bi svetla mogli biti laseri. U tekstu se tvrdi da je vojni dopisnik Andrej Rudenko rekao da je vojska tog dana koristila „najnovije oružje Ruske Federacije“.

„Zbog okolnosti malo je verovatno da ćemo saznati, ali mnogi su ljudi vijeli sjaj na nebu danas“, dodao je Rudenko.

Ipak, neki stručnjaci ističu da je puno verovatnije da se radi o prirodnom fenomenu poznatom kao svetlosni stubovi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Svetlosni stub ili pilar je atmosferski optički fenomen u kojem se čini da se vertikalni zrak svetlosti proteže iznad ili ispod izvora svetlosti. Učinak se stvara refleksijom svetlosti od sićušnih kristala leda koji lebde u atmosferi ili koji čine oblake na velikim visinama kao što su na primer cirusi ili cirostratusi. Oni kristalići leda koji se nađu u pravom položaju reflektiraće svetlo prema promatraču na zemlji.

Zanimljivo je primetiti da se u Belgorodu nalaze veliki staklenici, od kojih su neki navodno u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča.

Stručnjaci ističu da u prilog prirodnosti fenomena takođe govori činjenica da su svetla bila nepomična i paralelna te da su dolazila iz raznih izvora nad gradovima na kojima se ne bi očekivalo da su postavljeni laseri, piše Index.

 BONUS VIDEO Masovna grobnica u Izjumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare