Foto:Nikolai Trishin / TASS / Profimedia/Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia/Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ruski lider Vladimir Putin nakon 11 meseci rata u Ukrajini proglasio je dvodnevno primirje zbog najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića. Međutim, sudeći po dosadašnjem toku rata, prvi čovek Rusije nije mnogo mario za veru, bar ako se u obzir uzme broj uništenih ukrajinskih svetinja.

Prema poslednjim informacijama koje datiraju iz decembra prošle godine, do sada je uništen 101 verski objekat.

Time Rusija direktno vrši ratne zločine, obzirom na to da je gađanje istorijskih spomenika i objekata kulturne baštine ratni zločin prema međunarodnom pravu i Haškoj konvenciji.

Foto:Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusija poriče da je ciljala civilnu infrastrukturu, ali su zapadni mediji u više navrata identifikovali verske objekte koji su pretrpeli štetu.

Među najznačajnijim uništenim objektima su katedrala Svetog Mihaila u Marijupolju, jedna od najlepših u Ukrajini koja je izgrađena 1997. godine, piše BBC.

Zatim, razorena je i Crkva u malom selu Jasnogorodka, oko 40 kilometara zapadno od Kijeva. Naime, 5. marta su dve granate pogodile kupolu na vrhu crkve Rođenja Presvete Bogorodice, ozbiljno oštetivši njen zvonik.

Foto:Nikolai Trishin / TASS / Profimedia

Prozori i vrata su takođe bili izbušeni rupama od metaka iz mitraljeza teškog kalibra. Usred teških borbi, ruski napad na selo tog popodneva ubio je i sveštenika.

Ruska granata probila je rupu na krovnu jevrejske ješive, koja se koristi za veronauku, u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu, objavila je jevrejska zajednica tog grada u objavi na svojoj Fejsbuk stranici.

Zgrada ješive takođe funkcioniše kao sinagoga, srednja škola i studentski dom.

Foto:Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedna od poznatijih crkva koja je stradala tokom ruskog granatiranja je gradski hram Ukrajinske pravoslavne crkve, koja se nalazi u gradu Volnovahi na jugoistoku zemlje.

Pročitajte još:

Pretrpela je ozbiljna oštećenja nakon nekoliko dana ruskog bombardovanja.

Hram je podignut u čast ukrajinskim vojnicima koji su poginuli u borbi protiv proruskih militanata 2014. godine i sada se nalazi u ruševinama.

Pored njih, uništeno je još mnogo verskih objekata, a njihov konačan broj „na kraju balade“ će verovatno biti znatno veći i zauvek ostati upamćen kao dokaz toga koliko Putin (ne)poštuje svetinje.

Podsećamo, 5. januara ruski predsednik Vladimir Putin naredio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede dvodnevni prekid vatre duž cele linije fronta sa Ukrajinom sa početkom u podne 6. januara.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je Rusija tražila primirje kao paravan za dovođenje još ljudi i opreme u istočni region Donbasa u pokušaju da zaustave napredovanje ukrajinskih trupa. Zelenski je u redovnom noćnom video obraćanju rekao da Rusi sada žele da iskoriste Božić kao pokriće kojim bi bar nakratko zaustavili napredovanje ukrajinskih snaga u Donbasu i rasporedili municiju i trupe bliže ukrajinskim položajima.

BONUS VIDEO  Služba iz bazilike, pesma crkvenog hora