Foto: Tanjug/Laure-Anne MAUCORPS / Armée de l'air et de l'Espace via AP

Evropljani se trpaju u avione za evakuaciju iz Sudana, objavio je BBC, dodajući da su evakuacije nastavljene i tokom protekle noći dok traju borbe između vojske i paravojnih snaga.

Diplomatski izvor iz Evrospke unije rekao je BBC-ju da je više od 1.100 državljana EU sada evakuisano iz Sudana.

Borbe su se dovoljno smirile tokom proteklog vikenda da su Sjedinjene Države izvukle osoblje ambasade vojnim helikopterom, što je izazvalo navalu evakuacija u drugim zemljama, prenosi N1.

Foto: Tanjug/Laure-Anne MAUCORPS / Armée de l’air et de l’Espace via AP

Fotografije i snimci iz aviona za evakuaciju koje evropske zemlje poslale po svoje državljane, pokazuju stepen straha koji vlada među strancima, ali i Sudancima.

Foto: Tanjug/Raad Adayleh

Kako se vidi na snimcima BBC-ja, velike grupe ljudi ulaze u vojne transportne avione, a sedi se svugde gde se nađe mesto.

Za razliku od Evropljana, i nekih arapskih zemalja, koji šalju avione za evakuaciju, Pentagon je saopštio da u Sudan šalje svoje obaveštajce kako bi osigurali kopnene rute kojima će Amerikanci izaći iz zemlje.

Foto: Tanjug/Raad Adayleh

Za bekstvo potrebno mnogo para

Većina evakuisanih stranaca je diplomatsko osoblje, a mnogi još čekaju mesto u dugim konvojima belih automobila ili autobusa koji neprekidno polaze za Port Sudan na istočnoj obali ili za vazdušne baze van Kartuma.

Stručnjaci i humanitarci pitaju se nakon odlaska velikog broja stranaca šta će biti sa Sudancima.

Foto: Tanjug/Raad Adayleh

U zemlji u kojoj je inflacija već bila trocifrena, kilogram pirinča ili litar benzina sada se prodaju po cenama „suvog zlata“.

Međutim, benzin je ključ za beg: potrebno je mnogo da se stigne do susednog Egipta, 1.000 km severno, ili doći do Port Sudana, 850 km istočno, i nadati brodu na koji je moguće ukrcati se.

Foto: Tanjug/Spanish Defence Ministry via AP

Kenijski student Abraham Isak ispričao je za BBC da se zaglavio u gradu Kandarif, koji se graniči sa Etiopijom, bez ikakvog načina da dođe do novca koji mu je potreban da bi put nastavio dalje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Najveći problem je bio što smo potrošili sav naš novac na transport da bismo pobegli“, rekao je on, dodajući da više nema novca da završi svoj bekstvo.

Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

„Sada gde se nalazimo, ne možemo da dobijemo novac, jer nemamo nikakve usluge koje nam omogućavaju da dobijemo novac od naše porodice da kupimo karte i bezbedno pobegnemo od rata“, kazao je ovaj student.

Hiljade Sudanaca već su pobegle u Egipat, Južni Sudan i Čad, koji se graniče s Darfurom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Vojska i Snage za brzu podršku (RSF) zajedno su izveli državni udar 2021. godine, ali su se posvađali tokom pregovora o integraciji dve grupe i formiranju civilne vlade četiri godine pošto je s vlasti svrgnut autokrata Omar al-Bašir.

BONUS VIDEO: Bolnice u Kartumu se zatvaraju zbog nedostatka opreme i ljudstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar