Trenutak koji je Ujedinjeno Kraljevstvo čekalo mesecima konačno je stigao - u Londonu se u subotu održala ceremonija krunisanja kralja Čarlsa. Hiljade zvanica iz raznih krajeva sveta stiglo je u Veliku Britaniju na raskošnu ceremoniju koja je i zvanično označila početak vladavine novog kralja, ali je sam događaj ostao u senci raskola unutar porodice. Naime, princ Hari u Londonu je proveo samo 28 sati, kontakt sa ocem i bratom princom Vilijamom nije imao, a ceremoniju je napustio bez pozdrava.

Prvo krunisanje nakon 70 godina u Velikoj Britaniji dogodilo se u subotu. Zvanično je na tron stupio kralj Čarls III, kao i njegova supruga kraljica Kamila.

Na početku verske ceremonije stare 1.000 godina, svirala je nacionalna himna, a pristuni su uzvikivali „Bože čuvaj kralja“ dok je kraljevski par bio na putu do crkve.

Foto: Tanjug/Jordan Pettitt/PA via AP

Kamila je prva izašla, a za njom i Čarls. Ceremonija je počela takozvanim činom „predstavljanja“ kralja svim kardinalima, a čin je vodio kenterberijski biskup Džastin Velbi. Čarls je činom predstavljanja, prepoznat kao „nesumnjivi kralj“.

Pre svog krunisanja, kralj je bio pomazan svetim uljem daleko od očiju javnosti, a potom se zakleo na Bibliju staru 1.000 godina.

„Ja, Čarls, svečano i iskreno u prisustvu Boga ispovedam, svedočim i izjavljujem da sam veran protestant, i da ću se, prema pravu koje obezbeđuje protestantsko nasleđe prestola, pridržavati pomenutih zakona najbolje što mogu“, rekao je kralj.

Foto: Tanjug/Marc Aspland/Pool Photo via AP

On je bio obučen u kraljevsku odoru i držao je kuglu, zlatni globus nadvišen krstom, i kraljevsko žezlo.

Među 2.300 prisutnih, najbliže kralju sedela je njegova porodica, a daleko od njih u trećem redu, sedeo je omraženi princ Hari.

Znaci koji naslućuju raskol

Princ Hari stigao je u London sam, bez supruge Megan Markl i dvoje dece – Arčija i Lilibet. Ranijih nedelja je saopšteno da Megan neće doći na krunisanje, iako konkretni razlozi nikada nisu navedeni.

Foto:Tanjug/Ben Stansall/POOL photo via AP

Ipak, čini se da je upravo ceremonija krunisanja ogolila loše odnose između Harija i ostatka kraljevske porodice, naročito njegovog oca Čarlsa i brata Vilijama.

Noseći medalje zakačene za sako, Hari je viđen kako ulazi u Vestminstersku opatiju zajedno sa princezama Evgenijom i Beatris.

Činilo se kao da je Hari pognuo glavu dok je novopomazani kralj prolazio pored njega na izlasku iz opatije, doduše, njegove reakcije uglavnom je blokiralo pero na šeširu princeze Ane.

Foto: Tanjug/Andrew Milligan/Pool via AP

Prinčevi planovi smeštaja ostali su tajni, poznato je samo da je u Veliku Britaniju došao komercijalnim letom.

Mnogi su poziv na krunisanje smatrali Čarlsovim pokušajem da pomiri „zaraćene strane“, posebno nakon objave Harijevih memoara „Rezerva“, u kojem je izneo „prljav veš“ kraljevske porodice.

Međutim ono što javnost, možda više interesuje jesu spekulacije oko britanskih prinčeva i odnosa dva brata – Vilijama i Harija. Iako svako koga interesuje ova tema ima svog favorita u ovoj kraljevskoj „drami“, izgleda da svog miljenika ima i kralj.

Foto: Tanjug/Chris Jackson/Getty via AP

Nakon što je krunisan, Čarlsu je prišao njegov stariji sin princ Vilijam i poljubio ga u obraz, ali se i zakleo na vernost novom monarhu.

„Hvala ti, Vilijame“, rekao je tiho Čarls, sa suzama u očima, dok je njegov drugi sin Hari već planirao kako će napustiti Vestminstersku opatiju i uputiti se u Ameriku.

Britanski mediji preneli su da je Hari odmah nakon okončanja ceremonije izašao iz Vestminskera, ušao u automobil u pratnji obezbeđenja i već tada se uputio na aerodrom.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je, prema navodima medija, u Londonu proveo ukupno 28 sati i nije imao kontakta sa bratom Vilijamom, niti njegovom suprugom Kejt Midlton, koja je bila glavna zvezda krunisanja.

Hari je satima kasniej stigao u Ameriku, tačnije Kaliforniju, gde je organizovana proslava rođendana njegovog sina Arčija, bez prisustva ijednog člana kraljevske porodice.

BONUS VIDEO Poznati se okupili na krunisanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar