Prinčevi Hari i Vilijam sastaće se po prvi put nakon što je vojvoda od Saseksa izneo sav prljav veš iz njihovog odnosa u memoarima "Rezerva". Zbog toga čitav svet očekuje da vidi kako će se braća ponašati, pozdraviti, da li će se u krajnjem slučaju zagrliti, i na kraju jedno drugom oprostiti sve nesuglasice, za koje smo saznali zahvaljujući Harijevoj knjizi u kojoj se navodi da su svađe neretko kulminirale u fizičke obračune. Sve ovo, dešavaće se pod budnim okom sveta, na krunisanju kralja Čarlsa III.

Naime, danas se održava ceremonija krunisanja kralja Čarlsa, jedna od najvećih u istoriji Britanije. Ipak, čini se da porodični događaj neće uspeti da pomiri zavađenu braću.

Princ Hari i princ Vilijam
Princ Hari i princ Vilijam Foto:Tanjug/Dominic Lipinski /Pool Photo via AP

Prema pisanju engleskih tabloida, dolazak princa Harija, koji na krunisanje oca dolazi sasvim sam, bez supruge Megan Markl i njihovo dvoje dece, izazvaće još veći razdor. Po onome što je do sada procurilo u javnost može se zaključiti da će „omiljeni unuk“ pokojne kraljice Elizabete II od svoje porodice ponovo dobiti „bolan šamar“ koji bi mogao da potpuno uništi svaku nadu u pomirenje.

Naime, iako se radi o krunisanju njegovog oca, on mu se neće primaći ni blizu – i to u bukvalnom smislu. Kako prenose britanski mediji, princ Hari, vojvoda od Saseksa, sedeće na ceremoniji čak 10 redova iza ostalih članova kraljevske porodice.

To je i, kako navode, glavni razlog zbog kog će brzo napustiti događaj u Vestminsterskoj opatiji, u kojoj će se održati krunisanje.

Na neki način, pozicija na kojoj će sedeti će mu to i olakšati – moći će da relativno neprimetno i brzo napusti ceremoniju kada to bude poželeo. Predviđa se da će u Britaniji ostati svega 24 sata, ali to za sada niko nije potvrdio.

Princ Vilijam i princ Har
Princ Vilijam i princ Hari Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

To automatski znači da neće naći vremena ni da razgovara sa ocem ili bratom tokom boravka u Londonu, i sa njima raspravi o porodičnim tajnama koje je izneo u svojim memoarima.

Šta je sve Hari otkrio?

Podsetimo, Hari je u knjizi do detalja opisao dugogodišnje tenzije između njega i njegovog brata, koje su, kako je naveo, kulminirale kada ga je princ Vilijam oborio 2019. godine na pod tokom svađe oko Megan Markl.

„Svađa je izbila u našoj kući u Londonu 2019. godine, rekao sam mu da se ponaša iracionalno, a on je nazvao Megan teškom, nevaspitanom i svađalicom. Odgovorio sam mu da mi ponavlja kao papagaj ono što štampa piše o njoj, a onda je počeo da urla na mene“, prisetio se princ.

Princ Hari Foto:Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Hari navodi da je sukob uskoro eskalirao, i da ga je Vilijam „uhvatio za kragnu, pokidao ogrlicu i oborio na pod“.

„Zgrabio me je za kragnu, pokidao mi ogrlicu i bacio me na zemlju. Pao sam na činiju za vodu našeg psa, koja je pukla. Ostale su mi vidljive povrede, modrice i posekotine od komada činije, na leđima. Ležao sam na podu ošamućen, a onda sam ustao i rekao mu da izađe napolje“, napisao je princ Hari.

Kako je naveo, Vilijam mu se nakon indicidetna izvinio, te je Hari samoinicijalno nije obavestio Megan o napadu, već je najpre pozvao svoju terapeutkinju. Megan Markl je za tuču saznala tek kada je primetila povrede na njegovim leđima.

Takođe, Hari je u jednom od intervjua koji je dao nakon što je knjiga izašla u javnost otkrio da su Kejt i Vilijam „odgovorni“ za skandal koji je obeležio njegov život.

Kejt Midlton
Princ Vilijam i Kejt Midlton; Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Naime, Hari se 2005. godine pojavio u javnosti u nacističkoj uniformi, na jednoj tematskoj zabavi. Ovo je izazvalo veliku buru u javnosti širom sveta, a Hari se našao na žestokom udaru kako u Britaniji, tako i u mnogim drugim državama.

Otkrio je da je tada pozvao svog brata princa i snaju da ih pita za mišljenje o uniformi.

Pročitajte još:

„Pozvao sam ih i pitao šta misle da obučem. Rekli su mi nacističku uniformu. Oboje su se smejali“, rekao je Hari.

Na kraju, ono što je možda i najšokantnije jeste objašnjenje zašto se knjiga zove „Spare“, odnosno „Rezerva“. Hari tvrdi da su tako njega oslovljavali tokom odrastanja, dok je Vilijam od rođenja bio naslednik.

„Došao sam na svet za slučaj da se nešto dogodi Viliju“, piše Hari u svojim memoarima i opisuje svoj život kao misiju da odvrati bratu pažnju i zabavi ga, ali i da bude tu u slučaju da Vilijamu zatreba donator organa, transfuzija krvi ili koštane srži.

BONUS VIDEO Dijamanti sa krune britanskog monarha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar