Foto: TANJUG/AP Photo/Hatem Moussa

Muhamed Al Asvad je bio samo 100 metara udaljen od izbegličkog kampa Džabalija u severnoj Gazi kada je čuo zvuk raketa tokom jučerašnjeg izraelskog bombardovanja jednog od osam izbegličkih kampova u kom je poginulo na desetine ljudi.

„Potrčao sam kao lud u to područje. Našao sam porodicu na sigurnom, ali scena je bila užasna“, rekao je Al Asvad za CNN telefonom iz Pojasa Gaze.

„Deca nosila drugu povređenu decu“

„Deca su nosila drugu povređenu decu i trčala, a siva prašina je ispunila vazduh. Tela su visila sa ruševina, mnoga od njih neprepoznatljiva. Neki su krvarili, a drugi su izgoreli“, rekao je on.

Rekao je da većina njegovih rođaka živi na ovim prostorima, kao i mnoge izbeglice koje su tamo došle. Zahvaćeno područje je bilo toliko vruće da mu je opeklo stopala, rekao je.

„Ljudi su histerisali, više od 40 kuća je potpuno uništeno. Žene su vrištale. Nisu znale da li da plaču za decom ili da trče da ih traže, pogotovo što su se deca igrala u komšiluku“, ispričala je svedokinja za CNN.

„Neki su koristili magareća kola da odvoze povređene u bolnice“

Al Asvad je rekao da je prethodno prošao obuku za civilnu odbranu i bolničare kako bi mogao da pomogne u spašavanju ljudi.

PROČITAJTE JOŠ

„Povređeni su pokušali da ponesu svoje najmilije i odvezu ih u kola hitne pomoći, bilo da su mrtvi ili ozbiljno povrijeđeni. Drugi su koristili svoja magareća kola da odvezu povređene u bolnice“, rekao je Al Asvad.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare