Foto: Privatna arhiva

Privatna škola Milfild u Engleskoj u kojoj školarina košta 45.000 funti godišnje, suočava se sa oštrim odgovorom roditelja nakon što je nekoliko učenika koji su gledali predstavu o Adolfu Hitleru uslikano kako u publici dižu ruke i izvode nacistički pozdrav.

U samostalnoj predstavi, nazvanoj „obrazovno istraživanje“ Hitlerovog fašizma, glumac Pip Uton izlazi na scenu obučen kao Hitler i sa kukastim krstom na svojoj smeđoj uniformi.

Ali slike koje je dobio „Džuiš Hronikal“ pokazuju niz mladih učenika, za koje se veruje da su uzrasta oko šestog razreda, kako se smeju i kikoću dok su izvodii pozdrave Zig Hajla u pravcu bine.

Jedan jevrejski otac rekao je JC-u da se njemu i drugim roditeljima „pozlilo“ kada su videli fotografije, a posebno je bio uznemiren što je predstava postavljena uoči jevrejskog praznika Jom Kipur u septembru.

Foto: Privatna arhiva

Otac, koji je govorio anonimno, rekao je JC: „Šta su, zaboga, učitelji razmišljali? Ne bi bilo umesno da se ovakvoj predstavi da zeleno svetlo za školsku decu, a ponajmanje uoči Jom Kipura. Škola je morala znati za sadržaj, a ako nije, trebala je. Nema opravdanja za ovu sramotnu grešku u proceni“.

Roditelj je takođe tvrdio da škola u početku nije ponudila izvinjenje ili objašnjenje za ponašanje učenika, sadržaj predstave ili odluku da je izvede samo nekoliko sati pre jednog od najsvečanijih jevrejskih verskih praznika.

Umesto toga, oni su navodno pokušali da prikriju reakciju učenika kako bi izbegli skandal tako što su naređivali učenicima da izbrišu sve snimke ili slike koje su snimili sa predstave ili reakciju publike.

„Činilo se da je jedina briga škole bio skandal koji se nazire, pa je pokušala da uništi dokaze. Apsolutno sam užasnut“, rekao je roditelj JC-u.

Milfild škola je jedna od najelitnijih javnih škola u zemlji čiji bivši učenici bili Romeo Bekam, fudbaler Tajron Mings i aktuelni britanski ministar odbrane Ben Volas.

PROČITAJTE JOŠ:

Direktor škole u Somersetu Gavin Horgan rekao je za JC kada je upitan za komentar: „Nismo trebali da dozvolimo ovu predstavu. Žao nam je zbog povrede koja je naneta i promenili smo pristup proveravanju performansa tako da se ovo nikada više neće ponoviti“.

Uton je u međuvremenu rekao da bi zamolio školu da rezerviše predstavu za neko drugo vreme da je znao da je jevrejski praznik odmah iza ugla. Ali on je takođe govorio o obrazovnoj prirodi predstave i objasnio da je pokušao da manipuliše decom da izvode nacističke pozdrave kako bi pokazao kako su nemačkim građanima manipulisali Hitler i nacistička partija.

„Volim da mislim da sam osetljiv momak. Možda je i škola trebalo da bude osetljivija i da pronađe drugi datum“, rekao je on za JC.

„Ni na koji način nisam pokušavao da veličam taj užasan, užasan pozdrav. Poenta je bila da se pokaže kako se ljudima može manipulisati i koliko je to lako. Verujte mi, za mene je šokantno da vidim da se to dešava. Shvatili su da je to bila neka šala jer su se smejali tome“, dodao je.

BONUS VIDEO: Pucnjava u gej klubu u Kolorado Springsu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar