Foto: Chase Doak/via REUTERS

Vest o navodnom kineskom špijunskom balonu koji lebdi iznad SAD navela je mnoge da se zapitaju zašto bi Peking želeo da koristi relativno nesofisticiran alat za svoj nadzor nad kopnom SAD.

Kina je saopštila da je balon, primećen iznad države Montana, samo „civilni vazdušni brod“ koji je skrenuo sa planirane rute, ali SAD sumnjaju da je to uređaj za „nadzor na velikim visinama“.

Kakve god da su mogućnosti ovog konkretnog balona, SAD su pretnju shvatile dovoljno ozbiljno da odlože posetu državnog sekretara Entonija Blinkena Kini, koja je trebalo da se održi 5. i 6. februara.

Baloni su jedan od najstarijih oblika tehnologije nadzora. Japanska vojska ih je koristila za lansiranje zapaljivih bombi u SAD tokom Drugog svetskog rata. Takođe su ih naširoko koristile SAD i Sovjetski Savez tokom Hladnog rata, prenosi BBC.

Foto: Chase Doak/ REUTERS, Shutterstock

U skorije vreme, SAD su navodno razmatrale dodavanje gumenjaka na velikim visinama u Pentagonovu mrežu za nadzor. Moderni baloni obično lebde između 24km-37km iznad površine zemlje.

„Peking verovatno pokušava da signalizira Vašingtonu: ‘Iako želimo da poboljšamo veze, mi smo takođe uvek spremni za održivu konkurenciju, koristeći sva neophodna sredstva’, bez ozbiljnog rasplamsavanja tenzija“, rekao je nezavisni analitičar za vazdušne snage He Juan Ming za BBC.

„A koji bolji alat za ovo od naizgled bezazlenog balona?“

Predviđena putanja leta balona u blizini određenih raketnih baza sugeriše da je malo verovatno da je skrenuo sa kursa, rekao je He Juan Ming.

Ministarstvo odbrane SAD je u četvrtak saopštilo da je balon „značajno iznad mesta gde je aktivan civilni vazdušni saobraćaj“. Ali kineski stručnjak Benjamin Ho rekao je da Peking ima na raspolaganju sofisticiraniju tehnologiju nadzora.

„Oni imaju druga sredstva da špijuniraju američku infrastrukturu, ili bilo koju informaciju koju su želeli da dobiju. Balon je trebalo da pošalje signal Amerikancima, a takođe i da vide kako će Amerikanci reagovati“, objasnio je dr Ho – koordinator kineskog programa na Singapurskoj školi međunarodnih studija.

PROČITAJTE JOŠ:

Možda je čak i slučaj da je Kina želela da SAD otkriju balon.

„Moguće je da je to što je balon uočen bila cela poenta. Kina možda koristi balon da pokaže da ima sofisticiranu tehnološku sposobnost da prodre u vazdušni prostor SAD bez rizika od ozbiljne eskalacije. U tom pogledu, balon je prilično idealan izbor“, rekao je Artur Holand Mišel iz Karnegijevog saveta za etiku u međunarodnim odnosima.

Ipak, stručnjaci ističu da se baloni mogu opremiti savremenom tehnologijom poput špijunskih kamera i radarskih senzora, a postoje i neke prednosti korišćenja balona za nadzor – od kojih je glavna ta što je jeftiniji i lakši za postavljanje od dronova ili satelita.

Sporija brzina balona takođe mu omogućava da se zamara i nadgleda ciljno područje tokom dužeg perioda. S druge strane, kretanje satelita je ograničeno na njegov orbitalni prolaz.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar