Foto: Chase Doak/ REUTERS, Shutterstock, Google maps

Kineski špijunski balon uočen je u četvrtak uveče na teritoriji SAD i to iznad ogromnog prostranstava Montane - američke nuklearne baze "sudnjeg dana". Pentagon je odlučio da ne preduzima nikakave radnje u cilju njegovog neutralisanja ili obaranja - što iz straha od onoga što bi eventualno mogao da sadrži, što zbog dodatne eskalacije koju bi mogao da izazove odgovor Pekinga.

Nije slučajno što se balon pojavio baš tu – reč je o prostoru iznad američke vazdušne baze Malmstrom u kojoj se nalazi 150 interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) Minuteman III, dovoljnih da unište celu planetu. To je ujedno i jedan od najvećih kompleksa nuklearnih raketnih silosa u kom se aktivno održavaju nuklearne rakete.

U njoj je angažovano najmanje 3.000 vojnika i nešto više od 600 civila. Posebni „dragulj“ ove baze jesu podzemni raketni silosi koji su raštrkani na ogromnoj površini od 13.800 kvadratnih milja, koja pokriva devet okruga u Montani.

Foto: Chase Doak/ REUTERS, Shutterstock

Koliko je balon tu?

Pretpostavlja se da kineski špijunski balon već nekoliko dana leti iznad Sjedinjenih Država, rekli su američki zvaničnici. Interesantno je da je balon otkriven baš uoči planiranog putovanja američkog državnog sekretara Antonija Blinkena u Peking 5. februara.

Iako se pretpostavlja da balon nije mogao da prikupi previše podataka, čak i da je možda poslat samo kao provokacija, SAD su u prvi mah rešile da odgovore. Borbeni avioni su bili spremni, ali onda se dogodio preokret. Vojni lideri savetovali su američkog predsednika Džozefa Bajdena da ne ispaljuje rakete na balon na nebu iz straha da bi krhotine mogle biti pretnja po bezbednost.

Zašto Kina ovo radi?

Džon Blakslend, profesor međunarodne bezbednosti i obaveštajnih studija na Australijskom nacionalnom univerzitetu smatra da je malo verovatno da Kinezi nisu očekivali da će biti uhvaćeni.

„Verovatno im je bio cilj da budu uhvaćeni, uz dva ishoda na umu. Prvi razlog zbog kojeg je balon lansiran, bio je da osramoti SAD, a još bolje ako je usput uhvatio neke obaveštajne podatke. Teško je zamisliti kako su mogli da pomisle da to neće biti otkriveno. Američki vazdušni prostor je tako pomno proučavan od strane američkog civilnog vazduhoplovstva, američkih vazduhoplovnih snaga, američkih svemirskih snaga, meteoroloških mreža – to je izuzetno istražen vazdušni prostor“, rekao je.

Navodi da bi drugi razlog mogao da bude to da Kina pošalje poruku SAD da ne prestaje da radi na usavršavanju tehnologije.

„Kineske bezbednosne agencije su majstori u imitiranju. Oni su veoma, veoma dobri u utvrđivanju kako funkcioniše tehnologija drugih sila, a zatim i u pokušaju da je repliciraju“, kaže Blaksland.

Zašto baš baloni?

Mnogi analitičari sugerišu da posebnu pažnju treba obratiti na to što se Peking odlučio za kranje neuobičajeni način špijuniranja. Baloni možda nisu intrigantni kao kamera skrivena u dugmetu košulje, ali se koriste vekovima. Prema mišljenju stručnjaka, njihova upotreba će se povećati u budućnosti.

Zapravo, špijunski balon je deo špijunske opreme, na primer kamera, okačena ispod balona koji lebdi iznad neke oblasti. Oprema pričvršćena za balone može uključivati radar i biti na solarni pogon. Kreće se tako što ga nose struje vetra.

Baloni obično funkcionišu na visinama od 24.000 metara pa sve do 37.000 metara. To je visina koja se nalazi znatno iznad komercijalnih vazdušnih letova – avioni skoro nikada ne lete na više od 12.000 metara.

Zašto ne sateliti?

Kako kaže Blakslend, balon je izabran umesto satelita zbog simbolike.

Pročitajte još:

„Poslednjih nekoliko decenija sateliti su bili odgovor. Uz to, sada kada se izmišljaju laseri ili kinetičko oružje za gađanje satelita, ponovo se javlja interesovanje za balone. Oni ne nude isti nivo nadzora kao sateliti, ali su lakši za preuzimanje i mnogo jeftiniji za lansiranje. Da biste poslali satelit u svemir, potreban vam je svemirski lanser – deo opreme koji obično košta stotine miliona dolara“, naveo je Blakslend.

Baloni takođe mogu da skeniraju više teritorije sa manje nadmorske visine i da provedu više vremena nad određenim područjem jer se kreću sporije od satelita.

BONUS VIDEO Ko će preživeti „špijunski rat“? – gosti Rodoljub Šabić i Filip Milošević