Foto:Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Pentagon prati sumnjivi kineski balon za nadgledanje na velikim visinama iznad kontinentalnog dela Sjedinjenih Država, rekao je u četvrtak visoki zvaničnik odbrane.

Pentagon već nekoliko dana prati balon dok se probijao iznad severa Sjedinjenih Država, rekao je portparol Pentagona general Patrik Rajder. On je dodao da je američka vojska odlučila da ne obara balon.

„Balon trenutno putuje na visini znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja i ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju ljudima na zemlji“, rekao je Rajder.

„Uvereni smo da ovaj balon za nadzor na velikoj visini pripada Narodnoj Republici Kini“, rekao je visoki zvaničnik odbrane. „Slučajevi ove aktivnosti primećeni su u poslednjih nekoliko godina, uključujući i pre ove administracije“, naveo je, prenosi CNN.

Zvaničnik je rekao da je američka vlada sarađivala sa kineskom vladom i preko kineske ambasade u Vašingtonu i američke diplomatske misije u Kini.

Balon „ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju ljudima na zemlji“, rekao je Rajder.

Visoki zvaničnik odbrane je dodao da je „snažna preporuka“ visokih vojnih lidera, uključujući i predsednika Združenog generalštaba generala Marka Milija, „da ne preduzimaju kinetičke akcije zbog rizika po bezbednost ljudi na tlu od mogućeg polja krhotina.”

PROČITAJTE JOŠ:

Zvaničnici su ocenili da balon ima „ograničenu aditivnu vrednost“ iz perspektive prikupljanja obaveštajnih podataka, rekao je zvaničnik.

Vest dolazi pošto se očekuje da će državni sekretar Entoni Blinken otputovati u Peking narednih dana, značajno putovanje koje je trebalo da prati prošlogodišnji sastanak predsednika Džoa Bajdena sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Razgovor između dvojice lidera bio je „otvoren i iskren“, rekao je tada Bajden, dodajući da, iako nije „sugerisao da je ovo kumbaja“, ne veruje da postoji potreba za brigom o „novom hladnom ratu“.

Tenzije između SAD i Kine eskalirale su u avgustu prošle godine posetom tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, što je rezultiralo istovremenom najavom kineske vojne vežbe.

BONUS VIDEO: Kineska vojska radi vojne avionske vežbe iznad Tajvana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar