Foto: Profimedia, EPA-EFE, Nova.rs, Savo Prelević/Vijesti, Shutterstock

Prvi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori biće održan 19. marta. Nakon burnih sednica i prepreka pojedinim kandidaturama, konačni spisak onih koji ulaze u trku za lidera države konačno je finalizovan. Tako na crtu aktuelnom predsedniku Milu Đukanoviću iz redova Demokratske partije socijalista (DPS) izlazi ukupno šest kandidata, među kojima su političari i jedan podgorički influenser.

Milo Đukanović

Prvi na glasačkom listiću naći će se aktuelni predsednik i lider DPS-a Milo Đukanović. On na ovim izborima juri svoj treći mandat, a kandidaturu je predao skoro u zadnjem trenutku.

Iako je iz DPS-a saopšteno da rukovodstvo razmišlja o drugom potencijalnom kandidatu, analitičari upozoravaju da je Đukanović čekao rasplet situacije oko kandidature lidera pokreta Evropa sad, koja je odbijena.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Đukanović je u Crnoj Gori na vlasti duže od 30 godina, a obavljao je funkcije predsednika i premijera. Njegova politika dobro je poznata čitavom Balkanu, ali sada u kampanji obećava da je on čovek koji može da uvede zemlju u Evropsku uniju.

Pod sloganom „Evropski državnik, naš predsednik. Milo. Nego ko?“ započeo je svoju treću predsedničku kampanju. Biračima je obećao podršku snažnom evropskom putu zemlje, a istakao je da želi ubedljivu pobedu u prvom krugu.

Ankete sada pokazuju da je izvestan njegov ulazak u drugi krug, u kom sve zavisi od toga ko će biti Đukanovićev protivkandidat.

Jakov Milatovic ministar ekonomskog razvoja Crne gore
Jakov Milatović ministar ekonomskog razvoja Crne gore Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Upravo zemlje koje su već na tom evropkom putu prethodnih godina teretile su Đukanovića za šverc cigareta i saradnju sa italijanskom mafijom Koza nostra i Kamora.

Jakov Milatović

Čovek koji je predvodio pobedničku listu na lokalnim izborima u Podgorici i zamenik predsednika pokreta Evropa sad u izbornu trku ulazi sa „negativnim nasleđem“.

Naime, on je drugi izbor pomenutog pokreta, a kandidovan je nakon što je odbijen predsednik pokreta Evropa sad Milojko Spajić. Prema navodima Državne izborne komisije (DIK), Spajić nije na vreme odjavio prebivalište u Beogradu, niti se odrekao srpskog državljanstva, što Izborni zakon Crne Gore zahteva.

Buru u javnosti izazvala je činjenica da je Spajić dve godine unazad negirao da uopšte ima srpsko državljanstvo, da bi potom za sve okrivio „loš savet advokata“.

Andrija Mandi
Andrija Mandić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ipak, čini se da je Milatović zasad „čovek bez mrlje u karijeri“. On je bivši ministar u vladi Zdravka Krivokapića, nesuđeni gradonačelnik Podgorice kome ankete predviđaju dobar rezultat. U slučaju da uđe u drugi krug, analitičari smatraju da ima šanse da pobedi Đukanovića.

Andrija Mandić

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i predsednički kandidat ranijih godina, već je od Đukanovića gubio u drugom krugu. Ipak, DF je odlučio da ne podrži jednog kandidata opozicije, već da na izbore izađe sa svojim, a izbor je pao na Mandića.

U fokusu javnosti našlo se i njegovo državljanstvo, obzirom da je ranije isticao da ima srpsko, kog se nikada neće odreći. Ipak, u ovu kampanju ušao je reformisani Andrija Mandić, koji se za razliku od ranijih godina zalaže za pomirenje i navodi da poseduje samo državljanstvo države u kom živi.

Foto: Printscreen Instagram/jodziir, Shutterstock

U slučaju da on prođe u drug krug, ankete kažu da laku pobedu odnosi aktuelni šef države Milo Đukanović.

Jovan Radulović

Za mnoge neočekivano, u izbornoj trci našao se i Jovan Radulović, influenser iz Podgorice. Na društvenim mrežama poznat kao Jodžir, ima 234.000 pratilaca, a kandidovao se kao nezavisni kandidat grupe građana koju predstavlja njegova supruga Irena.

DIK je njegovu kandidaturu potvrdio iz drugog puta, obzirom da mu je nedostajalo preko 2.000 validnih potpisa, overenih kod notara.

Nakon što je i zvanično postao kandidat, pojedine ankete predvidele su da će osvojiti oko 2,8 odsto glasova, što je on ismejao, istakavši da će „tek sada pokazati svima“.

Goran Danilović, Foto: Savo Prelević/Vijesti

Zasad nije javnosti objasnio kako je došlo do toga da se kandiduje za predsednika Crne Gore, a mnogi od početka sumnjaju da je svrha njegove kandidature rasipanje glasova.

Goran Danilović

Lider Ujedinjene Crne Gore nekada je bio ministar unutrašnjih poslova te zemlje. Ova partija je bliska Demokratskom frontu, a pre početka političke karijere bio je novinar.

Na predsedničkim izborima cilj mu je da pobedi Mila Đukanovića.

Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Aleksa Bečić

I o Bečićevoj kandidaturi se dugo spekulisalo, ali su Demokrate – stranka koju predvodi, na samom finišu predale kandidaturu svog lidera. Ranije su Demokrate ponudile saradnju pokretu Evropa sad i Milojku Spajiću, ali je ona odbijena, zbog čega imaju svog kandidata.

Bečić je bio najmlađi predsednik Skupštine Crne Gore i jedan od pobednika parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, kada je poražena Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS).

Sa te funkcije smenjen je nakon pada vlade Zdravka Krivokapića, glasovima DPS-a i Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića. Iako nije bio zamerki na njegov rad, procenjeno je da parlament na čelu sa njim neće moći da radi sa novom vladom Abazovića, koja je konstruisana uz pomoć DPS-a.

Draginja Vuksanović Stanković Foto: Savo Prelević/Vijesti

Ankete procenjuju da je Bečić uz Milatovića jedan od ljudi koji u drugom krugu može da pobedi Đukanovića.

#related-news_1

Draginja Vuksanović Stanković

„Draginja srcem“ je slogan kojim poslanica i predsednica Socijaldemokratske partije (SD) želi pobedu na predsedničkim izborima. Tokom kampanje 2018. godine, postala je prva žena kandidatkinja za predsednicu zemlje.

Diplomirana je pravnica i profesorka na Univerzitetu Crne Gore.

Ankete joj ne predviđaju ulazak u drugi krug.

BONUS VIDEO Tektonske promene u Crnoj Gori: Milatović o pokretu koji je bio presudan za pad Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar