Čovek koji će umnogome uticati na istorijske izbore u Turskoj sledećeg meseca – na kojima predsednik Redžep Tajip Erdogan nastoji da učvrsti svoju 20-godišnju vlast – vodi svoju kampanju iz zatvorske ćelije i smatra da ima prednost. Njegovo ime je Selahatin Demirtaš i upravo on kontroliše glasove koji mogu da donesu konačnu prevagu.

Demirtaš je bivši predsednički kandidat i lider stranke koji je već sedmu godinu iza rešetaka zbog optužbi za terorizam. Uprkos tome, on i dalje ima ogroman uticaj na predsedničke i parlamentarne izbore 14. maja, uglavnom zbog glasova miliona Kurda, koji predstavljaju oko petinu od 85 miliona stanovnika članice NATO-a.

Ti glasovi Kurda sada će se verovatno pokazati odlučujućim, a Demirtaš procenjuje da njegova stranka, prokurdska Narodna demokratska partija (HDP), ima najveće šanse da osvoji veći deo tih glasova, prenosi Politiko.

„Na ovim kritičnim izborima gde je čak pola procenta ključno, kurdski birači će biti veoma uticajni u određivanju ishoda“, rekao je on za Politiko u intervjuu koji je dao preko advokata, iako se žalio da je „veoma teško pratiti situaciju i učestvovati u politici iz strogo obezbeđenog zatvora.”

„Verujem da će Erdogan izgubiti u prvom krugu izbora sa velikom razlikom“, dodao je 50-godišnjak, kome preti doživotna kazna zatvora ako bude osuđen.

Izbori u Turskoj pretvaraju se u jedan od najpraćenijih političkih obračuna ove godine, sa ogromnim strateškim implikacijama za Evropu i Bliski istok. Mnogi vide glasanje kao ključni trenutak da se demokratija otrgne od Erdoganove sve centralizovanije vladavine, ali će samog populističkog predsednika biti teško pobediti, budući da je veteran sa dubokom podrškom, koji može da iskoristi pune resurse države i medija.

U pokušaju da razbiju Erdoganov stisak, šest opozicionih stranaka okupilo se iza Kemala Kiličdaroglua, kao ujedinjenog kandidata za predsednika. Demirtašov HDP se nije formalno pridružio ovoj alijansi, ali podržava Kiličdarogluov cilj tako što ne predstavlja sopstvenog kandidata za predsednika.

Iako je Erdogan ove godine sigurno ranjiviji nego ikada ranije zbog inflacije i povećane frustracije zbog lošeg upravljanja, rezultat izbora i dalje deluje neizvesno.

Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT

Snažna sila u politici

Demirtaš je prvi put stekao međunarodnu pažnju pre skoro deset godina. Tekstopisac, nagrađivani autor pet knjiga i advokat za ljudska prava, snažno je nastupio u predsedničkoj trci 2014. godine, kada je otišao daleko izvan svoje kurdske baze da bi osvojio skoro 10 odsto od ukupnog broja glasova, a na izborima 2015. godine je obezbedio 80 mesta u parlamentu svojoj partiji.

Sam Demirtaš naglašava da je kurdska frustracija vladajućom strankom samo rasla od početnih političkih prodora.

„Poslednjih godina, zbog Erdoganove autoritarne politike, Kurdi su postali mete zajedno sa svim opozicionim grupama. Dvanaest izabranih kurdskih poslanika, 102 gradonačelnika i hiljade stranačkih zvaničnika i simpatizera su u pritvoru.  Erdogan se okrenuo ekstremnoj nacionalističkoj politici koja otvoreno pokazuje neprijateljstvo prema Kurdima i izgubio je značajnu podršku Kurda“, rekao je on.

Foto: Depo Photos/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prošle su tri godine otkako je Evropski sud za ljudska prava pozvao Tursku „da preduzme sve neophodne mere“ kako bi obezbedila Demirtašovo oslobađanje, presudivši da je njegovo zatvaranje prekršilo ne samo njegovo pravo na slobodu, bezbednost i slobodu izražavanja, već i pravo njegove zemlje na slobodne izbore. Zaključeno je da su razlozi za njegovo hapšenje bili paravan za skrivenu političku svrhu.

Erdogan je odbacio tu presudu iz 2020. godine, insistirajući da „ECHR ne može odlučivati umesto turskih sudova“.

Međunarodne organizacije odavno osuđuju kazne izrečene Demirtašu i njegovoj stranci kao znak Erdoganovog rastućeg autoritarizma.

Ipak, Demirtaš prenosi svoje poruke preko advokata svaki dan, a njegov tim mu pomaže da održi snažno prisustvo na društvenim mrežama.

Kurdski faktor

Seren Selvin Korkmaz, suosnivačica i izvršna direktorka Instituta IstanPol, istraživačkog centra sa sedištem u Istanbulu, istakla je važnost Demirtaša za predstojeće izbore.

„Kurdski birači su kreatori na ovim predsedničkim izborima“, rekla je ona, napominjući da su odigrali odlučujuću ulogu u nanošenju poraza Erdoganovoj vladajućoj AKP na lokalnim izborima 2019. godine.

Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Ubrzo nakon neuspelog pokušaja državnog udara 2016. godine, Erdogan je preuzeo vanredna ovlašćenja i odveo zemlju u, kako mnogi posmatrači kažu, više nacionalističkom i autoritarnom pravcu.

Zbog toga su opozicioni političari zabrinuti da li će glasanje biti slobodno i pošteno.

PROČITAJTE JOŠ:

Demirtaš je rekao da je zabrinut zbog integriteta izbora na kojima je predsednik optužen da koristi svu moć i finansijska sredstva države da bi stekao prednost.

Na pitanje da li je Erdogan spreman da se povuče ako izgubi ili će pokušati da uzvrati rezultatu, Demirtaš je rekao: „Verujem da će Erdogan prihvatiti rezultate izbora i pokazati poštovanje prema ishodu. Nije moguće drugačije zamisliti.”

BONUS VIDEO: Putin u iznenadnoj poseti frontu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar