Foto: EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

Pripadnici pokreta talibana svakodnevno su u ofanzivi i polako ali sigurno zauzimaju sve više delova Avganistana, međutim tri grada, koji predstavljaju logističke centre u toj ratom razorenoj državi i dalje pružaju snažan otpor pobunjenicima.

PROČITAJTE JOŠ:

To su Laškar Gah, glavni grad regiona Helmand, Herat, glavni grad istoimene provincije i treći po veličini grad u Avganistanu, kao i Kandahar, glavni grad istoimenog regiona i drugi po veličini grad u zemlji.

Iako svakodnevno pristižu informacije da talibani zauzimaju ključne strateška područja Avganistana na severu, velike borbe oko važnih centara vode se na jugu i jugozapadu zemlje oko pomenuta tri grada koji za sada predstavljaju značajne tačke otpora talibanskoj ofanzivi, navodi se u izveštaju Al Džazire.

Pored regularnih jednica avganistanske vojske na jugu zemlje talibanima pružaju otpor i lokalne formacije mudžahedina u Heratu pod vođstvom komandanta Ismaila Kana, koji je u ovom delu zemlje poznat pod nadimkom Heratski lav.

„Ova kampanja talibana protiv kojih se sada borimo jedna je od najvažnijih u mom životu. Talibani su samo pioni Pakistana. Ovo je rat između Avganistana i Pakistana i ako ga izgubimo, onda gubimo i našu zemlju, na jako dug period. Odlučio sam da se borim i svi znaju koliko sam veran Heratu“, poručio je Kan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar