Zair Bolsonaro
Žair Bolsonaro Foto:EPA-EFE/Joedson Alves

Brazilski krajnje desničarski predsednik Žair Bolsonaro i dalje se ne oglašava nakon poraza na izborima na kojima je pobedio njegov protivkandidat Luis Injacio Lula da Silva.

Niz svetskih lidera je istupilo i čestitalo Luli politički povratak, uključujući i predsednika SAD Džoa Bajdena, britanskog premijera Rišija Sunaka, ruskog lidera Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinpinga. Lula da Silva je odneo pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora u Brazilu, prenosi Gardijan.

Međutim, Bolsonaro koji je više puta nagovestio da neće prihvatiti poraz, tek treba da se oglasi po ovom pitanju.

Njegova poslednja poruka na Tviteru objavljena je samo dva minuta pre ponoći. On je izbore izgubio sa razlikom od više od 2 miliona glasova.

Na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, Lula je osvoji 50,9 odsto glasova, a Bolsonaro 49,10 odsto. Lula će preuzeti dužnost 1. januara 2023. godine.

Lula da Silva Foto: NELSON ALMEIDA / AFP / Profimedia

Postoji opasnost da bi Bolsonaro mogao, po uzoru na svog političkog idola Donalda Trampa, osporiti rezultate predsedničkih izbora i izazvati haos i nasilje.

Iako je Bolsonaro ostao nem sve do sada, ključni saveznici su prihvatili rezultat i očigledno je da je moć populista brzo nestala posle četiri burne godine na vlasti.

Dvojica njegovih bliskih političkih saveznika, ministar finansija Paulo Guedes i predsednik donjeg doma Kongresa Artur Lira, javno su priznali da je Bolsonaro izgubio izbore. No, pitanje je kako je Bolsonarov tim privatno doživeo ovaj poraz. Jedna njegova bliska Bolsonarova saveznica, poslanica Karla Zambeli, snimljena je kako s uperenim pištoljem tera pristalicu novoizabranog predsednika Brazila.

Žair Bolsonaro Foto: ANDRE COELHO / AFP / Profimedia

Kome će se prikloniti vojska?

Postavlja se pitanje i hoće li Bolsonaro aktivirati vojsku koja je na njegovoj strani. Takav scenario glasno zagovaraju u američkim desničarskim krugovima. Stiv Benon, nekadašnji bliski saradnik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, rekao je da Bolsonaro „ne može priznati poraz“.

Ali Aleksander, vođa grupe „Stop the Steal“ koja je učestvovala u organizaciji skupova na kojima se tvrdilo da je Tramp pokraden na predsedničkim izborima 2020., pozvao je na vojni udar u Brazilu, prenosi Jutarnji list.

Brojni Bolsonarovi simpatizeri u nedelju uveče blokirali su puteve širom Brazila u znak protesta. Vozači kamiona navodno planiraju blokirati glavne auto-puteve u zemlji, pozivajući na vojni udar kako bi sprečili Lulu da preuzme dužnost. Na ulicama glavnog grada Brazilije, Bolsonarove pristalice na kolenima su plakali i molili se bogu za političko čudo.

„Nadam da će se predsednik sastati s generalima, nadamo se da se stvari mogu promeniti svakog trenutka“, rekao je 57-godišnji stomatolog za AFP.

PROČITAJTE JOŠ:

„Brazilski narod neće progutati lažirane izbore i predati našu naciju lopovu“, dodala je revoltirana Rut da Silva Barbosa, 50-godišnja učiteljica.

Rizik od mogućih nemira razlog je zašto su mnogi zapadni zvaničnici, uključujući američkog predsednika Bajdena požurili da čestitaju Luli na pobedi.

Bez obzira na to kako će Bolsonaro reagovati, Lulu čekaju veliki izazovi nakon inauguracije 1. januara. Bolsonarovi krajnje desničarski saveznici ostvarili su značajne pobede u izborima za guvernere Brazila. Desničari skloni Bolsonaru takođe čine većinu u Kongresu.

U svom pobedničkom govoru, Lula je priznao podeljenost biračkog tela i pozvao na nacionalno jedinstvo, ali nije mogao odoleti a da ne govori o svojim protivnicima: „Pokušali su me živog zakopati, ali ja sam ovde. Danas kažemo svetu da se Brazil vratio. Prevelik je da bi bio proteran u ovu tužnu ulogu globalnog parije“.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar