Anastasia Patricia Rubinska Foto:Instagram

Jedan za drugim, delovi slagalice koji čine scenu brutalnog ubistva na Kosu, od žrtve 27-godišnje Anastasije, na Kosu, pa do 32 -godišnjeg Bangladešanina koji je danas pred istražiteljima priznao silovanje i ubistvo, izlaze na videlo, pišu grčki mediji.

Najnovije otkriće stiglo je preko SIM kartice mobilnog telefona nesrećne devojke, koja se do skoro smatrala oštećenom, ali se zapravo nalazila u forenzičkim laboratorijama grčke policije. Njenom analizom stručnjaci se nadaju da će pronaći kraj niti koja će dovesti do rasvetljavanja zločina.

O drami koja je otkrivena nakon šest dana istrage, prošle nedelje popodne, kada je vatrogasac Ana Kuluras videla čudnu scenu na polju u oblasti Alikes. Nešto joj je zapalo za oko u gomili granja ispod drveta. Kada je prišla i počela proverava, pogodila su je jaka ispranjenja koja je ispuštao leš. Nakon potrage koja je trajala šest dana, pronađeno je telo 27-godišnjaka iz Poljske u poodmakloj fazi raspadanja, javlja grčka „Protothema„.

Anastasija je nestala 12. juna. Pronađena je umotana u kese za đubre i pokrivena granjem, na njivi na Kosu. Bilo je to ostrvo na kom je izabrala da radi ovog leta sa svojim partnerom Mihalom Slivinskim, mladićem s kojim je bila od svoje 18. godine.

Njen nestanak alarmirao je vlasti ostrva, koje su brzo identifikovale glavnog osumnjičenog u liku 32-godišnjeg muškarca iz Bangladeša. U prvi mah on nije priznavao da je ubio devojku prelepog osmeha koja je volela život i putovanja na razne destinacije.

Razgraničavanje nestanka i brutalnog ubistva Anastasije i dalje predstavljaju misteriju, pošto je još nejasan motiv ubistva.

U ponedeljak, 12. juna, 27-godišnja Anastazija Rubinska, koja je mesec dana ranije sa svojim 28-godišnjim sunarodnikom Mihalom Slivinskim došla u Grčku da radi u restoranu na Kosu, pojavljuje se u restoranu. Snimljena je sigurnosnom kamerom nešto posle 19 časova kako sama kupuje hranu iz ćevabdžinice u Marmariju i odlazi.

Sat i po kasnije, sigurnosna kamera mini pijace koja se nalazi na seoskom putu ispred Marmarija snima mladu ženu koja izlazi iz prodavnice kupivši nekoliko stvari i pivo. Na istom snimku se vidi kako sama sedi na terasi, a zatim upoznaje grupu od četiri Pakistanca koji su posećivali ovo mesto. Bilo je 21.30 kada je druga kamera snimila Anastasiju kako se sastaje sa 32-godišnjim Bangladešaninom, sa kojim je imala kratak razgovor, pre nego što je sela na njegov motocikl kojim su se zajedno odvezli.

Iz analize snimka proizilazi da ovo nije prvi put da se Anastasija susrela sa njim, i to je jedna od misterija slučaja. S druge strane, njen 28-godišnji partner izjavio je da ni on ni mlada Poljakinja ne poznaju tog čoveka, koji nije bio kolega ili prijatelj nesrećne žrtve.

Neki se – a ovo je jedna od misterija – pitaju da li je devojka rekla prijateljici iz određenih razloga da poznaje 32-godišnjaka iz Bangladeša koji joj je, kako se ispostavilo, na najbrutalniji način zapečatio sudbinu tog ponedeljka uveče, nakon što je nešto pre 22 sata kamera porodične kuće pored druge u kojoj je 32-godišnjak živeo sa svojim pakistanskim cimerom snimila kako zajedno ulaze.

Odbrojavanje je počelo.

„Bangladešanin i Anastasija viđeni kako sedaju na motocikl i odlaze u nepoznatom pravcu“

Ne prođe nekoliko minuta, a Anastasija je poslala SMS svom dečku, saopštavajući mu da se nešto čudno dešava, istovremeno mu šaljući i oznaku lokacije na kojoj se nalazi. Prema svedočenju pakistanskog cimera 32-godišnjaka, 27-godišnjak je bio u alkoholisanom stanju, kao i njegov prijatelj. Njih dvojica su sedeli oko pola sata u kući, popili dva piva i zatim otišli, Pakistanac, kako je rekao, nikada ranije nije video devojku.

Muškarac star 32 godine i žena od 27 godina napustili su kuću nakon što je njegov cimer hteo da spava. Sedeli su u dvorištu dok oko 22.30 ili nešto kasnije nisu otišli. Pakistananac je svedočio da je čuo motocikl Bangladešanina kojim su verovatno i otišli, dok je tada nesrećna Anastasija navodno poslala drugu poruku svom partneru, rekavši mu da je sve u redu. Kada su otišli, prvobitno je nastala praznina za nadležne, pošto kamera koja je snimila njihov ulazak u kuću nije uhvatila i trenutak kada su izašli. Oni su procenili da su krenuli sa zadnje strane, gde je „slepa“ tačka koja nije pokrivena kamerama, ali su na kraju istražitelji pronašli snimak.

Kako se navodi u materijalu, Bangladešanin i Anastasija su viđeni u 22.30 kako sedaju na motocikl i odlaze u nepoznatom pravcu. Od tada, niko više nije video Anastasiju živu, osim Bangladešanina koji je sada optužen za kidnapovanje, silovanje i ubistvo iz nehata. Nešto pre jedan ujutru, pakistanski svedok se budi i shvata da se njegov cimer nije vratio kući. Odmah ga zove jer je zabrinut da je slupao motocikl, želeći da proveri da li je dobro, ali mobilni telefon Bangladešanina je isključen. Posle nekoliko minuta, kada u 01.04 Bangladešanin ušao sam u kuću, uzeo je kese za otpatke i odmah ponovo otišao, vidi se na video snimku.

Istovremeno, Mihal Slivinski, koji je zabrinut jer Anastasija nije odgovarala od poslednje poruke, više puta je zove u potrazi za njom, ali joj je telefon isključen. Aktivirajući aplikaciju dostupnu na njegovom mobilnom telefonu, on locira poslednji trag Anastasijinog uređaja u blizini Tigakija. Konkretno, oznaka pokazuje oko dva kilometra udaljenosti od lokacije sa koje mu je ranije poslala poruku da je „sve u redu“ i četiri od mesta gde je konačno pronađeno njeno telo. Od 23.00 do 04.00 Bangladešanac je navodno radio ono za šta ga optužnica tereti.

Obojica su nestali s isključenim mobilnim telefonima, dok se u 04.00 sati optuženi nije vratio kući i zaspao, što se vidi na snimku koji policajci imaju u rukama. Kada se Pakistanac ujutru probudio, video je cimera kako spava i njegovu odeću prekrivenu zemljom, slamom i travom, ostacima gnusnog čina.

„Bangladešanin se od početka smatrao glavnim osumnjičenim za nestanak 27-godišnjakinje“

Kada je sunce izašlo u utorak ujutru, 27-godišnjakinja, koja se nije vratila u svoju sobu, nije se pojavila ni na poslu. Mihal Slivinski prijavljuje njen nestanak Odeljenju za bezbednost Kosa i odmah se pokreće velika operacija kako bi se ona locirala. U potrazi učestvuju Civilna zaštita, Vatrogasna brigada, grčke spasilačke ekipe, kao i volonteri sa posebno obučenim psima, a imaju se i pomoć iz vazduha dronovima. Posle nekoliko sati, trojica Bangladešanina i dvojica Pakistanaca dovedeni su u Odeljenje bezbednosti ostrva i svedoče, od kojih je 32-godišnjak uhapšen pod optužbom za otmicu.

On se od početka smatra glavnim osumnjičenim za nestanak 27-godišnjakinje, jer stalno upada u kontradiktornosti, a službenici policije kod njega pronalaze avionsku kartu za Italiju sa datumom polaska dan posle nestanka Anastasije.

Izdavanje karte opravdava time da ide na krštenje rođaka u Bergamo, ali je njegov cimer svedočio da nije znao za ovo putovanje.

Dok nadležni češljaju širu okolinu, u subotu u podne službenik jedne kompanije za obezbeđenje pronalazi Anastasijin mobilni telefon u napuštenoj kući u Marmariju. Nedostaje SIM kartica, koja je uklonjena, dok su u policijskom upadu u kuću dvojice stranaca pronađen iAnastasijin DNK i kosa. Ne nalaze tragove koji upućuju na nasilje, a s obzirom da nalaze i snimak procenjuju da Anastasija nije ubijena kod kuće. Na rukama i vratu 32-godišnjaka ima svežih tragova koji upućuju na borbu, ali on tvrdi da su to posledice poljoprivrednih poslova.

Sav genetski materijal pronađen u kući i na rukama uhapšenog šalje se na detaljnije ispitivanje. Rezultati stižu ubrzo. Iz analize, genetski materijal je pronađen u noktima žrtve i rezultat DNK testa je pokazao da pripada 32-godišnjem Bangladešaninu.

„Anastasijino telo pronađeno umotano u čaršav“

Bangladešanin je uspeo da izbriše podatke sa svog mobilnog telefona koji je povremeno stavljao u režim letenja, dok je navodno na internetu pretraživao aplikacije koje sa memorijske kartice brišu rute kojima je išao njen vlasnik. Međutim, ono što nije znao je da policija ima mogućnost da povrati sve izbrisane datoteke. Vlasti procenjuju da je 27-godišnjakinja ubijena u polusrušenoj zgradi u blizini močvare gde je njeno telo pronađeno u nedelju popodne.

Na putu od kuće do mesta gde je pronađena mrtva, policija je pronašla cipelu, dve majice i cigarete 27-godišnje devojke. Nisu našli farmerke i njen donji veš. Smatra se mogućim da je u toj kući izgubila svest i da ju je 32-godišnjak potom odneo u močvaru gde je pronađeno njeno telo, a poslednja otkrića bila su da je njeno telo prekrio kesama za đubre i motociklom odvezao do mesta gde ga je ostavio.

Telo nesrećne Anastasije bilo je u poodmaklom raspadanju i pronađeno je umotano u čaršav, u dve kese za đubre, „sakriveno“ ispod granja i trave iza jednog žbunja. Žrtva je imala lisice na rukama, njeno golo telo imalo je modrice i povredu glave, dok je mrtvozornik Panajotis Kotrekospo utvrdio da se radi o gušenju i nasilnoj smrti davljenjem, za koje se do sada ne zna da li je došlo do užeta ili od ruke.

Anastasijin mobilni telefon je poslat u forenzičke laboratorije na dalju analizu, koaj je pokazala da je Bangladešanin izbrisao fotografije, lične podatke i sve pozive koje je ona uputila u noći ubistva. Kako je saopšteno iz Policije, glavni osumnjičeni i optuženi od početka se na sve načine trudio da ne bude nazvan osumnjičenim radeći razne stvari na svom mobilnom telefonu.

Na kraju nije uspeo.

Kako dalje navodi „Protothema“, Anastasijini roditelji tuguju zbog gubitka deteta. Ona koja je sa 20 godina vodila profil na sajtu agencije za modele, kao i druge devojke. Njena majka tvrdi da je Anastasija imala specifičan profil da zarađuje džeparac od događaja, dok je sa 28-godišnjim Mihalom bila od 2014. godine, kada je imala 18 godina. Devojku su stalno fotografisali sa filterima, a Mihal je ponekad pozirao pored nje, postavljajući njihove fotografije na stranice koje su održavali na društvenim mrežama. Čini se da je par imao finansijski komfor da putuje oko sveta, što jednostavno nije bilo jeftino, birajući Tunis, Španiju, Francusku, Monte Karlo, Veneciju i ostrva Kurasao.

Godine 2014. zajedno su otišli u Egipat, dve godine kasnije u Tunis, a 2017. je na redu bila Majorka, a iste godine Anastasija je postavila fotografije iz Soluna. Godine 2018. par je bio u Lagosu u Portugalu, dok u septembru iste godine Anastasija putovala na Kanarska ostrva. U avgustu 2019. pozirala je u San Remu, Italija, dok je u oktobru par bio u Monte Karlu, a u februaru 2020. usledila je Francuska. Jula te godine bila je sa Mihalom u San Sebastijanu u Španiji i 2021. na karipskim ostrvima Kurasao.

Ove godine su uspeli da odu u Holandiju i Milano pre dolaska na posao na Kos, ostrvo gde je na tragičan način okončan Anastasijin život, u dve kese za smeće prekrivene granjem, ispod drveta, u polju klasja.

***

BONUS VIDEO – Sudar vozova u Grčkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar