Bitka za Avdijevku, po svemu sudeći, bliži se kraju. U pitanju je grad u Donjecku na jugu Ukrajine, koji je nakon Bahmuta pretvoren u klanicu. Prema poslednjim izveštajima, grad će pasti u ruke Rusija jer su Ukrajinci nadjačani. To bi predstavljalo jedan od većih poraza ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji nije želeo da sasluša sada već bivšeg komandata Oružanih snaga Valerija Zalužnog, sa kojim je u sukobu.

Institut za proučavanje rata (ISW) navodi da su ruske snage napredovale istočno od Avdijevke s geolociranim snimcima od prethodnog dana koje pokazuju napredovanje duž auto-puta H-20 istočno od grada.

Majkl Kofman, viši saradnik u Programu za Rusiju i Evroaziju pri „Carnegie Endowment for International Peace“, rekao je za podkast „War on the Rocks“ da situacija oko Avdijevke u svakom trenutku može postati kritična.

Rusija Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/Stringer

Problemi za Zelenskog

„Postoje dobre šanse da će Avdijevka na kraju biti izgubljena“, rekao je Kofman.

Čedomir Nestorović, profesor geopolitike na poslovnoj školi u Singapuru, rekao je da nedostatak finansiranja, municije i oružja, kao i problemi koje je imao u mobilizaciji, za Kijev znače da „postoji veliki rizik da Avdijevka uskoro padne“.

„Čini se da Putin nema tih problema, tako da je verovatnost pada velika. Predsednik Vladimir Zelenski je želeo da odbrani Avdijevku bez obzira na cenu, za razliku od komandanta Valerija Zalužnog. Ako Avdijevka padne, to će promeniti rivalstvo između predsednika i komandanta vojske u korist drugog“, rekao je on.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/Oleg Petrasyuk

Kritična situacija na frontu

Telegram kanal „Ukraine Fights“ objavio je da je „situacija u gradu postala kritična“, dodajući da su ruski jurišni avioni ušli u grad sa severoistoka i da su ruske trupe zaobišle ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama.

„To znači da su nekoliko stotina metara udaljeni od glavne logističke arterije ukrajinskih branioca“, navedeno je u objavi.

Telegram kanal „Butusov Plus“ javio je da su se ulične borbe vodile u severnom predgrađu Avdijevke, gde su se nalazile ruske jedinice. Ukrajinska 110. mehanizovana brigada i pridodate jedinice bore se protiv većeg broja ruskih vojnika, koji se stalno pojačavaju.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Avdijevki su hitno potrebne sveže rezerve i rotacija jedinica herojske 110. brigade“, navedeno je u objavi, a dodaje se da je potrebna i municija i da je situacija kritična.

Dopisnik Vol strit Džurnala Jaroslav Trofimov osvrnuo se na postove na platformi X, nekadašnjem Tviteru, napisavši da je „sve verovatnije da će Avdijevka da postane prvi ukrajinski grad koji će pasti od zauzimanja Bahmuta prošlog maja“. Dodao je da je nedostatak municije uzrokovan odlukama u američkom Kongresu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Leon Hartvel, viši saradnik na „London School of Economics“, rekao je da bi rusko zauzimanje Avdijevke moglo da ojača poziciju zapadnih skeptika koji zagovaraju smanjenje vojne i finansijske podrške Ukrajini.

To bi takođe omogućilo ruskim snagama da konsoliduju položaje oko Bahmuta, olakšalo njihovu kontrolu nad autoputom između Donjecka i Kramatorska i generalno poboljšalo logističke mogućnosti Moskve u Donjecku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare