Foto:James Glossop / News Licensing / Profimedia; Not supplied / WillWest News / Profimedia; east2west news / WillWest News / Profimedia;ABACA / Abaca Press / Profimedia

U jeku neproverenih informacija, spekulacija i nagađanja, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je da planira smene u vojnom i državnom aparatu. Prema navodima ukrajinskih, ali i zapadnih medija, prvi na udaru naći će se glavni komandant Oružanih snaga Valerij Zalužni, ali i načelnik Generalštaba Sergej Šaptala. Ova čistka Zelenskog, prema mišljenju analitičara, neće naići na pozitivnu reakciju zapadnih saveznika, koji imaju veliko poverenje u Zalužnog.

Zelenski je u intervjuu za italijansku TV Rai prvi put potvrdio da razmišlja o smeni glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

„Potrebno nam je resetovanje, promena rukovodstva, ne samo vojnog. Potreban nam je novi početak, pričamo o novim ljudima koji će voditi zemlju“, rekao je Zelenski, odgovarajući na pitanje o pričama o raskolu sa vojnim vrhom.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Rotacije u vrhu

Rekao je da ima na umu ozbiljno resetovanje koje se ne odnosi na jednu osobu, već na opšti pravac rukovodstva zemlje.

„Mislim na rotaciju čitavog niza državnih zvaničnika, ne samo u jednom sektoru, kao što je vojska. Ako želimo da pobedimo, moramo svi da idemo u istom pravcu, uvereni u pobedu, ne možemo da se obeshrabrimo, moramo da imamo pravu pozitivnu energiju. Zato govorim o restartovanju, zamenama. Kad to kažem, imam na umu nešto ozbiljno“, rekao je Zelenski.

Zelenski je navodno bio nezadovoljan rečima glavnog komandanta ukrajinske vojske, koji je stanje na frontu opisao kao „ćorsokak“. Zelenski je tada pozvao je Ukrajince da ostanu ujedinjeni i da „svi treba da razmišljaju samo o odbrani zemlje“.

Valerij Zalužnji Foto:ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Moramo da se saberemo, da izbegnemo sporove. Ako ne ostvarimo pobedu, Ukrajine više neće biti“, kazao je Zelenski u novembru 2023.

Načelnik Generalštaba na udaru

Zelenski održava konsultacije o smeni, ali ne samo glavnokomandujućeg Zalužnog, već i načelnika Generalštaba Sergeja Šaptale. O tome piše „Ukrajinska pravda“, pozivajući se na obaveštene izvore u timu predsednika Ukrajine i vojnim krugovima.

„Šaptala će napustiti Generalštab. Sve ostalo je neizvesno“, rekao je jedan od visokih sagovornika „Pravde“, odgovarajući na pitanje kakve se rekonstrukcije u Generalštabu planiraju u bliskoj budućnosti.

Valerij Zalužni i Sergej Šaptala Foto:EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Drugi izvor „Pravde“ je rekao da bi se „sve ove promene mogle dogoditi sredinom sedmice“.

Valerij Zalužni je juče objavio na Fejsbuku zajedničku fotografiju sa Sergejem Šaptalom i čestitao mu rođendan.

„I dalje će nam biti veoma teško, ali sigurno se nikada nećemo stideti. Srećan sam što si u ovom životu i u ratu bio pored mene, čovek za kog je Ukrajina zaista iznad svega. Srećan rođendan, prijatelju!“, napisao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

Valerij Zalužni Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Kako prenose ukrajinski i zapadni mediji, Zelenski je na sastanku održanom 29. januara obavestio Zalužnog o njegovoj skoroj smeni na poziciji glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine. Kancelarija predsednika i Ministarstvo odbrane Ukrajine zvanično su demantovali da će Zalužni biti smenjen. Ukaz o razrešenju vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine još nije potpisan.

Od ljubavi do mržnje

Iako je Zalužni od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine izuzetno cenjeni general, nedvno je došlo do raskola između njega i Zelenskog.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zalužni ima odličnu reputaciju među zapadnim saveznicima Ukrajine, koji se, prema svemu sudeći, ne slažu sa njegovom smenom.

Glasine o svađi su se pojačale u jesen 2023. nakon neuspeha ukrajinske ofanzive, kada su se predsednik Zelenski i general Zalužni javno raspravljali oko situacije na frontu. Istovremeno, u najavi predsedničkih izbora u Ukrajini, za koje se ne zna da li će biti održani, Zalužnji je pominjan kao jedan od mogućih konkurenata Zelenskom.

U političkim krugovima razvile su se glasine da je Zelenski odustao od planova za održavanje izbora u martu 2024. zbog straha od konkurencije Zalužnog, koji bi, prema nizu anketa, mogao da pobedi aktuelnog predsednika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare