Austrija Bec policija
Policija u Beču Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrija sprovodi dalje popuštanje epidemioloških mera, ali maske su ostale u nekim oblastima, kao i važenje zelenog pasoša.

Nova uredba Ministarstva zdravlja, koja je od danas do 8. jula na snazi, predviđa obavezu nošenja maski u javnom prevozu, u prodavnicama namirnica, apotekama, drogerijama, benzinskim pumpama, u bankama, i trafici, ali su zato maske nisu obavezne u prodavnicama garderobama…

Nova uredba naglašava da se maska mora nositi u hodnicima šoping centra u kojima postoji apoteka, supermarket, banka ili neka od trgovina u kojima važi obaveza nošenja maski.

To znači da kada neko uđe u šoping centar dok šeta pokraj izloga mora nositi masku, a kada uđe u prodavnicu cipela, odeće i slično može da je skine.

Austrija koronavirus Foto:EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Takva mera nailazi na nerazumevanje građana koji ne shvataju kako se mora nositi maska u hodnicima šoping centra, ali ne i u unutrašnjosti tamošnjih prodavnica.

Maske moraju da se dalje nose u taksiju, bolnicama, ustanovu za negu, gde pristup i dalje imaju samo vakcinisani i izlečeni. Isto tako maske ne moraju više da se nose na manifestacijama, priredbama, koncertima.

Uredbom je produženo i važenje sertifikata o imunizaciji sa dosadašnjih 270 na 365 dana za „busterovane“.

Ta mera je bila potrebna pošto na desetine hiljade zelenih pasoša prestaje da važi, a do sada nije preporučena četvrta vakcina.

Austrija koronavirus
Koronavirus u Austriji Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Prema UredbizZeleni pasoš važi samo 180 dana, odnosno pola godine, za one koji su primili dve doze, što je i rok koji se prihvata za potvrdu o preležanom kovid19.

Istovremeno nova uredba predviđa i da su koncept prevencije i kovid redar potrebni od sada samo za manifestacije sa više od 500 ljudi.

U noćnim klubovima ukinuto je takozvano „3G“ pravilo pa više ne postoji ograničenje.

I Beč, koji je do sada bio restriktivniji u epidemiološkim merama, odlučio je da prati popuštanja na saveznom nivou.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako je ukinuto „2G“ pravilo u ugostiteljskim objektima, koje je važilo u Beču, čime svi građani, bilo da su vakcinisani ili ne, ponovo dobijaju pristup restoranima, kafićima, …

Za razliku od saveznih mera Beč ostaje strožiji kada je reč o pristupu bolnicama, ustanovama za negu, ali i obdaništima, gde posetioci moraju prilikom psoete pokazati negativan PCR test, a zaposleni moraju imati ili sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid19 ili negativan PCR test,.

Oni će biti dva puta nedeljno PCR testirani.

Što se vakcina tiče pripadnici rizičnih grupa mogu četiri meseca posle treće doze da prime četvrtu, a svi ostali nakon pola godine od prijema bustera.

BONUS VIDEO: Puste ulice megalopolisa – Šangaj u karantinu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar