Mostar Foto: G. Š./Klix.ba

Gusta magla i nečist vazduh koji nisu bili svojstveni Mostaru u poslednje vreme postaju svakodnevica s kojom se mnogi građani najvećeg hercegovačkog grada teško nose, a posebno oni sa hroničnim oboljenjima.

Tako je jutros gusta magla okovala Mostar, a pokazatelj kvalitete vazduha upozorava na zagađenost i opasnost za boravka na otvorenom, za osetljive grupe i hronične bolesnike.

To je potpuno promenilo sliku Mostara koji je nobelovac Ivo Andić opisivao kao grad svetlosti, prenosi Klix.ba.

Prema vremenskim prilikama najveći grad na Neretvi koji je poznat kao grad sunca i svetlosti postao je sličan ostalim velikim gradovima.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH javlja da je će u većem delu Bosne i Hercegovini danas prepodne prevladavati pretežno oblačno vreme s maglom, a na jugu Hercegovine sunčano, dok je u Mostaru najavljeno umereno oblačno vreme sa temperaturama vazduha do 6 stepeni.

Zagađenje vazduha i u Sarajevu

Sarajevo je i jutros najzagađeniji grad sa indeksom kvaliteta vazduha 304, što predstavlja opasnost za ukupno stanovništvo.

Preporučuje se građanima da tokom boravka napolju treba izbegavati bilo kakve napore, a najugroženijim kategorije stanovništva kao što su trudnice, stare osobe i deca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, preporučuje se da ostanu u svojim domovima.

Kvalitet vazduha je vrlo nezdrav i na području Zenice sa indeksom 254, te Visokom i Kaknju sa indeksom kvaliteta 226, odnosno 206.

BONUS VIDEO: Ko su najveći zagađivači vazduha?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar