Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

RTL Danas je objavio istraživanje Promocije plus o predsedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću.

Prvo pitanje je bilo ko je kriv za trenutnu situaciju u njihovom odnosu. Podjednako su krivi za gotovo 35 posto ispitanika ispitanih od 2. do 5. maja. Milanović je potpuno ili više u pravu za nešto manje od trećine (potpuno u pravu za 7, a više u pravu za 21.9 odsto ispitanika).

Za otprilike petinu Plenković je potpuno ili više u pravu (potpuno u pravu za 5.9 odsto, a više u pravu za 16 odsto ispitanika), a da su i premijer i predsednik podjednako u pravu misli manje od 5 odsto . Dok ostali, njih 9.7 odsto ne znaju ili ne mogu da odluče, piše RTL Danas.

Andej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Kada su u pitanju birači SDP-a – njih 57.2 odsto misli da Milanović ima pravo. A 65.4 odsto HDZ-ovaca isto kaže za Plenkovića. Gotovo polovina Mostovih birača (49.4 %) je na Milanovićevoj strani dok oni koji biraju Domovinski pokret – njih 40 odsto misli da obojica greše.

Glavni uzrok sukoba

Pre svega neslaganje karaktera i osobna netrpeljivost – za više od trećine (36.1 %). Borba za prevlast u državi drugi je najčešći odgovor (15 %). Slede – želja premijera da vlada svim polugama vlasti, uključujući vojsku i pravosuđe (7.9 odsto).

Potom želja predsednika da politički oslabi ili čak razjedini HDZ (6.7 % ispitanika). Preteranu moć premijera kojem smeta snažan predsednik – kao razlog vidi 6.4 odsto ispitanika. Tu su još želja predsednika da se ograniči moć i vlast premijera i HDZ-a (5.1 odsto), ali i namera predsednika da izvrši udar na vladajuću koaliciju i izazove nove izbore (2.6 %).

Nakon sukoba oko zahteva za pomilovanjem Perkovića i Mustača – HDZ je odlučio da bojkotuje predsednika. Usledilo je to nakon što je Milanović Banske dvore, više od 2 meseca ostavio bez odgovora za sednicom Veća za nacionalnu sigurnost oko Ukrajine.

Prekid saradnje

Nikako ili uglavnom ne – gotovo 70 odsto. A podršku daje tek oko 15 odsto ispitanika. Neki bi rado videli opoziv predsednika, uostalom takve ideje, ali bez stvarne namere znale su da se čuju u HDZ-u. Za većinu ispitanika takko nešto ne dolazi u obzir.

Gotovo više od dve trećine birača je protiv (68.6 %), ali i nešto više od petine je za pokretanje opoziva prema Ustavu (22.2 %). Kada govorimo o biračima – 94 odsto SDP-ovih ne bi išlo tim putem, ali je svaki drugi HDZ-ov za opoziv Milanovića (55 odsto).

Ideja da se predsednik ne bira sirektno nekad se mogla čuti i od samo predsednika dok on to nije postao. Birači žele da tu promena nema. Neposredni izbori su jedina opcija za čak 83.6 odsto ispitanih.

Ovlašćenja predsednika su vrlo ograničena i tu je potrebna saradnja s vladom. Za zadržavanje postojećih ovlašćenja nešto je manje od polovine ispitanih (48.8 %) dok bi predsedniku povećali ovlašćenja trećina anketiranih (32.9 %).Da je komunikacija ispod nivoa kaže njih skoro 43 odsto. Četvrtina je zadovoljna (25.9 %). Da je bitno što govori, a ne kako to kaže, misli njih više od 22 odsto.

***

BONUS VIDEO: Milanović brani Dodika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar