Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Sjedinjene Države jedina su zemlja koja iz kriza izlazi snažnija nego što je bila kada je u njih ušla, poručio je američki predsednik Džozef Bajden.

Bajden je govorio je o stanju nacije u tradicionalnom obraćanju u Kongresu u kom razmatra značajne teme za američko društvo, unutrašnju i spoljnu politiku.

Predsednik Sjedinjenih Država je pohvalio ekonomski napredak ostvaren tokom mandata administracije koju predvodi.

Džozef Bajden Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

„Pre dve godine naša ekonomija je doživela potres. Međutim, u međuvremenu smo, uz pomoć mnogih građana, otvorili 12 miliona novih radnih mesta. Više ih je otvoreno nego za vreme mandata bilo kog predsednika tokom četvrogodišnje vladavine“, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su izašle snažnije iz pandemije korona virusa i kovid više ne kontroliše živote Amerikanaca.

U delu govora posvećenom spoljnoj politici američki predsednik je istakao da su se Sjedinnje Države usprotivile ruskoj agresiji u Ukrajini.

„Zajedno sa NATO-om pokazali smo snagu pred ruskom agresijom na Ukrajinu. Zajedno smo učinili ono što Amerika inače radi na najbolji mogući način. Predvodili smo! Ujedinili smo NATO i izgradili globalnu koaliciju. Usprotivili smo se Putinovoj agresiji i podržali ukrajinski narod“, istakao je Bajden.

Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Patrick Semansky

Ukrajinskom ambasadoru, koji je bio prisutan tokom Bajdenovog obraćanja, poručio je da su SAD ujedinjene u podršci Ukrajini.

Pročitajte još:

„Bićemo uz vas koliko god da je potrebno“, rekao je Bajden.

Bajden se osvrnuo i na odnose sa Kinom u svetlu nedavne trzavice kineskih balona, za koje američke vlasti tvrde da su špijunski.

Američki predsednik nije konkretno govorio o tom slučaju, istakavši da je kineskom predsedniku Si Đinpingu jasno stavio do znanja da se SAD zalažu za konkurenciju, a ne sukob.

BONUS VIDEO „Niko ne voli kad mu se ćurka ohladi“: Bajden pomilovao dve ćurke iz Severna Karoline

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar