Rezart Taci i Milo Djukanovic
Rezart Tači i Milo Đukanović Foto:EPA/ARMANDO BABANI/EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ime Rezarta Tačija odranije je poznato onima koji prate fudbal, naročito italijansku Seriju A. Pre upliva u svet fudbala, bogatstvo je stekao na tržištu nafte, gde je preko svoje firme "Tači Oil" zaradio astronomske svote novca. Balkanskoj javnosti, pak, Tači je postao poznat kada je njegovo ime pomenuto u predmetu koji sud u Palermu vodi protiv grupe koja je proneverila oko 22 miliona evra za "Koza Nostru". Ni to možda ne bi bila previše zanimljiva vest da su slučaj nisu upleteni Milo i Aco Đukanović.

Pročitajte još:

Tači i njegovi saradnici se sumnjiče da su učestvovali u pranju oko 22 miliona evra „Koza Nostre“. Svoju karijeru počeo je davnih dana, osnivanjem firme koja će postati jedna od najboljih na svetu, kada je trgovina naftom u pitanju.

Kako je stvoren albanski „kralj nafte“

Tači je još 1998. godine osnovao firmu „Tači Oil“. Na samom početku ona je brojala svega šest zaposlenih i jedno skladište na severnoj obali Albanije.

Rezart Tači
Rezart Tači Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Posao se ubrzo proširio na dva objekta, a Tači je 2004. godine osnovao firmu „Anika Enterprises“, čije je sedište u Švajcarskoj i deluje kao trgovački ogranak „Tači Oil-a“.

Od tada je sve išlo uzlaznom putanjom, pa je albanski tajkun nekoliko godina kasnije uspeo da preuzme 85 odsto akcija Albanske rafinerije nafte (ARMO). Investicija mu se itekako isplatila, jer je postao većinski vlasnik državne i jedine rafinerije nafte u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Kritičari su tvrdili da je koristio svoje bliske veze sa tadašnjim albanskim premijerom Salijem Berišom da faktički dobije rafineriju besplatno i stvori šemu za utaju poreza od više miliona evra u tom procesu.

Foto:Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

„Tači Oil“ sada broji više od 1.400 zaposlenih. Iako tačne brojke nisu poznate, procena je da se njegovo bogatstvo meri u milijardama evra. U rodnoj Albaniji bio je krivično gonjen zbog poreske prevare, ali nikada zvanično nije optužen.

„Tači je došao niotkuda i niko zapravo ne zna kako je zaradio novac“, rekao je tada bivši visoki diplomata u albanskoj vladi.

„Imam 700 miliona da kupim Milan“

Poslovni partner braće Đukanović pasionirani je ljubitelj fudbala. Učestovao je u preuzimanju dva kluba iz italijanske Serie A – Milana i Parme. Iako mu je pokušaj preuzimanja Milana propao, 2014. godine postao je većinski vlasnik Parme. Samo dva meseca nakon stupanja na funkciju predsednika kluba, Tači je istu napustio.

Tadašnji predsednik Parme Tomaso Girardi želeo je da proda klub i ta namera se brzo ostvarila. Nakon što je privremeni predsednik Fabio Đordano objavio da su novi vlasnici „pouzdani, poznati ljudi“, otkriveno je da je glavni investitor albanski naftni tajkun Rezart Tači.

Foto: EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Tačijevo ime je već bilo dobro poznato Italianima – on je bio odgovoran za neuspelo preuzimanje fudbalskog kluba Milana 2009. godine.

„Imam 700 miliona evra da kupim Milan“, rekao je tada Tači.

„Nameravam da pojačam klub. Već sam o tome razgovarao sa Berluskonijem. Rekao mi je da ne namerava da proda, ali znam da će uzeti u obzir moju ponudu, ako se izjasnim“, preneli su italijanski mediji Tačijeve reči.

Milanova matična kompanija ubrzo je ugušila razgovore o promeni vlasništva, ali je Tači ostao glavna tema zahvaljujući bezbroj pitanja o njegovom poslovanju. Kontroverzna prošlost nije ga sprečila da 2014. godine preuzme Parmu, iako su navijači bili skeptični zbog negativnog iskustva sa Milanom.

Pročitjte još:

Jedan od igrača Parme Antonio Kasano otkrio je da mu klub duguje oko četiri miliona evra plate, nakon što je raskinuo ugovor, dok je nekoliko drugih igrača koji čekaju na platu do šest meseci izrazilo svoje nezadovoljstvo.

Veze sa „Koza Nostrom“ i braćom Đukanović

Milo i Aco Đukanović nalaze se su u dokumentu istražnog sudije iz Palerma Alfreda Montalta, u predmetu koji se bavi slučajem albanskog tajkuna. Jedan od svedoka u ovom slučaju – Daniele Čestagali ispričao je sudu da je lično vodio razgovore sa Đukanovićem, kao i sam Tači.

Razgovori koji su snimljeni u junu ove godine dokzuju d je Tači bio u kontaktu sa braćom Đukanović. U jednom od njih, on nepoznatoj osobi govori da će im se isplatiti ukoliko otvore račun u „predsednikovoj banci“, misleći na Prvu banku Crne Gore.

Daniele Čestagali, jedan od osumnjičenih u ovom postupku svedočio je na sudu o razgovoru koji je vodio sa Tačijem.

“Nisam ti odgovarao jer me je zvao on, dobili smo poziv od predsednika Crne Gore. Račun je otvoren u njegovoj banci, tako će predsednik dugovati uslugu. Tači je zvao predsednikovog brata (Aco Đukanović prim.aut.), posle dva minuta je i predsednik zvao i rekao – donesi ih ovde, ostavi ih tamo, jer tako kapitalizuješ mene, a ja ti sve pokrivam“, ispričao je Čestagali.

Milo Đukanović, Milo Djukanović
Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorsko specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv predsedika Đukanovića zbog navoda o pranju novca preko Prve banke Crne Gore. On je optužbe negirao, navodeći da se radi samo o „iskonstruisanoj aferi“.

„Reč je o potpuno iskonstruisanoj aferi. Iz Kabineta je ranije saopšteno da ne znam o kojim osobama se radi, niti sam sa njima nikakav kontakt imao. I banka (Prva banka prim.aut) je rekla da sa tim ljudima nije imala nikada kontakt. Rekao bih da se radi o falsifikatu, postali su neka vrsta prakse u političkom životu i medijskoj praksi gde se želi suberzivno želi skretati pažnja javnosti sa realnih problema u Crnoj Gori, kao što je nefunkcionalna i neodrživa vlast i onda se želi javnost zabavljati sa novim aferama“, rekao je Đukanović.

BONUS VIDEO Sa izbeglicama na novoj migrantskoj ruti ka Albaniji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram