Foto: Luka Zeković/Vijesti.me

Crnogorski predsednik Milo Đukanović i njegov rođeni brat Aco ponovo su se našli u središtu korupcionaškog skandala, nakon što je otkriveno da se njihova imena pominju u dokumentu suda iz Palerma. Đukanovići se dovode u vezu sa albanskim naftnim tajkunom Rezartom Tačijem, koji je proneverio milione za potrebe mafijaške organizacije "Koza Nostra". Svedok u ovom slučaju podelio je sa sudom svoj razgovorom sa Milom Đukanovićem, u kom se spominju planovi o ulaganju u Prvu banku Crne Gore.

Milo i Aco Đukanović nalaze se su u dokumentu istražnog sudije iz Palerma Alfreda Montalta, u predmetu koji se bavi slučajem albanskog tajkuna. Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovek u Albaniji. Jedno vreme bio je i vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Parma, a čak je pregovarao i o kupovini Milana, u vreme kada je njegov vlasnik bio Silvio Berluskoni.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dokument suda u Palermu objavio je albanski novinar Timi Samardžiu u emisiji „Zona Zero“ na Top News TV, ističući da se iz njih jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije „Koza nostra“.

„Račun u predsednikovoj banci“

Razgovori koji su snimljeni u junu ove godine dokazuju da je Tači bio u kontaktu sa braćom Đukanović. U jednom od njih, od nepoznatoj osobi govori da će im se isplatiti ukoliko otvore račun u „predsednikovoj banci“, misleći na Prvu banku Crne Gore. Daniele Čestagali, jedan od osumnjičenih u ovom postupku svedočio je na sudu o razgovoru koji je vodio sa Tačijem.

“Nisam ti odgovarao jer me je zvao on, dobili smo poziv od predsednika Crne Gore. Račun je otvoren u njegovoj banci, tako će predsednik dugovati uslugu. Tači je zvao predsednikovog brata (Aco Đukanović prim.aut.), posle dva minuta je i predsednik zvao i rekao – donesi ih ovde, ostavi ih tamo, jer tako kapitalizuješ mene, a ja ti sve pokrivam“, ispričao je Čestagali.

Tači i nekoliko italijanskih državljana sumnjiče se da su proneverili više od 20 miliona evra. Kako pokazuje izveštaj istražnog sudije, do koga je došao portal RTCG, u ovom slučaju učestvovali su crnogorski predsednik i njegov brat, koji je, inače, pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore.

Milo Djukanovic
Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Koristeći otvorene izvore, italijanski istražitelji utvrdili su da su Đukanovići od 2006. godine učestvovali u privatizaciji nekadašnje Nikšićke banke, koja je postala Prva banka Crne Gore. Sudija Alfredo Montalto potpisao je izveštaj o preliminarnim istražnim radnjama 4. novembra ove godine, u kom je utvrđeno pranje 22.340.285 evra za potrebe mafijaške organizacije „Koza nostra“.

„Milo i dalje kontroliše tužilaštvo“

Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ocenila je da se aktuelno Specijalno državno tužilaštvo, na čelu sa Milivojem Katnićem, uopšte ne trudi da ispita navode o sumnivim poslovima porodice predsednika Mila Đukanovića.

„Sve dok su na čelu SDT isti ljudi koji su tu došli zahvaljujući volji Milovog DPS-a, mi nećemo imati nikavih konkretnih rezultata u predmetima koji se odnose na Đukanovića i njegovo neposredno okruženje“, rekla je Ćalović Marković za Nova.rs.

Vanja Ćalović Marković Foto: Vijesti/Savo Prelević

Ipak, postoji pozitivna strana brojnih opružbi protiv predsednika Crne Gore, kaže izvršna direktorka MANS-a.

„On sve više gubi moć i sve više podataka o njegovim sumnjivim poslovima izlazi u javnost. Bez obzira na to što se aktuelno tužilaštvo više trudi da zataška istinu, nego da uvtrdi istinu u slučajevima koji su povezani sa predsednikom i njegovom porodicom,  pritisak javnosti će biti sve veći“, smatra Ćalović Marković.

Kada je reč o Prvoj banci Crne Gore, koja se dovodi u vezu sa Acom Đukanovićem, naša sagovornica kaže da već godinama postoje dokazi o pranju novca.

„Ja očekujem da će se sledeće SDT detaljno pozabaviti pitanjem Prve banke, naročito optužbama da je ona umešana u pranje novca koji je stečen švercom kokaina, o čemu je javnost obaveštena i brojni dokazi su izneti. Naše tužilaštvo se bavilo pitanjem ko je doturio dokaze, a ne da li je banka zaista prala novac od šverca kokaina“, zaključuje Ćalović Marković za naš portal.

BONUS VIDEO Dramatični momenti sa Cetinja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar