Milo Djukanovic
Milo Đukanović Foto:EPA/BORIS PEJOVIĆ

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pomenut je u dokumentu istražnog sudije suda u Palermu Alfreda Montalta u predmetu kojim je obuhvaćen bivši albanski naftni tajkun Rezart Tači, javlja Radio-televozija Crne Gore

Tači i nekoliko italijanskih državljana sumnjiče se zbog mogućeg pranja više od 20 miliona eura.

Kako pokazuje izveštaj istražnog sudije do koga je došao Portal RTCG osim crnogorskog predsednika pomenut je i njegov brat Aco, pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore.

Izveštaj o istražnim radnjama suda u Palermu, koje je potpisao istražni sudija Alfredo Montalto, sadrži transkript razgovora Rezarta Tačija i osumnjičenog italijanskog državljanina Danijela Kestagalija, gde se vidi da Tači pominje Đukanovića u kontekstu intervencije da bi se preko „predsedničke banke“ iz Crne Gore obavila međunarodna isplata.

Kako bi dobili komentar kabineta Predsednika Crne Gore povodom ovog sudskog dokumenta iz Palerma, Portal RTCG se obratio pitanjima, ali odgovor zasad nije stigao.

„U spisima sudije iz Palerma pominje se Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov brat Aco. Da li su italijanski istražitelji kontaktirali Predsednika Crne Gore ili njegove pravne zastupnike u vezi ovog slučaja? Da li je Predsedniku poznato ko su Frančesko Zumo, Fabio Petrucela i Rezart Tači“, glasi pitanje portala za kabinet šefa crnogorske države.

Na strani 17 italijanskog istražnog izvještaja navodi se kako su istražitelji utvrdili, koristeći otvorene izvore, da su crnogorski predsednik Milo Đukanović i njegov brat Aco Đukanović, 2006. godine i kasnije, učestvovali u privatizaciji nekadašnje Nikšićke banke, koja je postala Prva banka Crne Gore.

Osim na strani 17, transkript Tačijevog razgovora pominje se i na strani 58, gde se vidi da je pomenut takođe aktuelni predsednik Crne Gore.

Dokument suda u Palermu prvi je objavio albanski novinar Timi Samardžiu u emisiji Zona Zero na Top News TV, ističući da se iz tih dokumenata jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije „Koza nostra“.

Samardžiu je za Portal RTCG rekao da se Crna Gora pominje na nekoliko stranica u izveštaju, da je pomenut i Đukanović, ali da je teško dati neke detaljnije komentare u ovom trenutku.

Ispostavilo se da je Rezart Tači, prema ovom dokumentu, sarađivao sa osobama koja su pod istragom policije u Italiji, a to su Danijele Kestagalli, Fabio Petrucela i Frančesko Zumo. Juna ove godine, a radi dogovaranja sa Tačijem kako da se sprovedu operacije, Petrucela i Kestagalli došli su u Albaniju preko Crne Gore, što se i navodi u italijanskom sudskom dokumentu.

Sudija Alfredo Montalto potpisao je izveštaj o preliminarnim istražnim radnjama 4.novembra ove godine.

Fabio Petrucela je optužen da je sarađivao sa Kestagalijem, Tačijem i drugim, zasad nepoznatim osobama, za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra, a u vezi pranja 22.340.285 eura. Ovaj iznos je uzet od banke „Banca delo Stato” na ime Frančeska Zuma, a za potrebe mafijaške organizacije. Ta transakcija se, po navodima iz ovog sudskog dokumenta, sastoji od kupovine argentinske obveznice za četiri miliona eura, uz monetizaciju dva povjerenička fonda koja se nalaze u Lihtenštajnu za 18.399.966 eura.

Prema navodima iz italijanskog dokumenta, ovo je urađeno da bi se poslednji iznos novca, preko pomenute banke, odnosno „Banca dello Stato“, prebacio na račun Frančeska Zumoa u „Alfa banci“ (banka drugog reda) u Tirani.

Kako je Portal RTCG već pisao, Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovjek u Albaniji. Bio je vlasnik firme „Tači oil“, odnosno lanca benzinskih pumpi u Albaniji.

Jedno vreme bio je i vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Parma, a čak je pregovarao i o kupovini Milana, u vreme kada je njegov vlasnik bio Silvio Berluskoni.

Sve afere procesuirati pred nadležnim državnim organima

Sve afere, kako ove nove, tako i na desetine starih, moraju biti procesuirane pred nadležnim državnim organima. To je svrha pravne države, koja nakon godina i decenija glume konačno mora da zaživi i u Crnoj Gori, kazao je Portal RTCG šef poslaničkog kluba „Mir je naša nacija“ Boris Bogdanović.

On je prokomentarisao informacije da je bivši albanski naftni tajkun Rezart Tači pomenuo predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u slučaju sumnjivih milionskih isplata.

Rezart Taci
Rezart Tači Foto:EPA/ARMANDO BABANI

Na pitanje da li najnovija afera u kojoj se pominju šef države i njegov brat treba da bude predmet pažnje nadležnog državnog tužilaštva i da li i dodatno potcrtava važnost hitnih reformi u oblasti vladavine prava, on je rekao da postupanja nadležnog tužilaštva nema, pa je to još jedan u moru dokaza da naše tužilaštvo nije nezavisno i nije nikada ni bilo.

„Ono je bilo u rukama jedne partije i grupe ekstrema koji tu pisali optužnice shodno političkim interesima vladajuće klike, a nakon toga sudili i presuđivali. O kvalitetu takvog pravnog sistema nije potrebno trošiti riječi. Što se tiče dijela pitanja o važnosti reformi u oblasti vladavine prava, tu se nalazi suština cijelog odgovora. Ona se ogleda u činjenici da je nakon svih višedecenijskih negativnih iskustava žalosno i tragično što i dalje postoji namera za istim konceptom – tužilastvo po meri politike i za potrebe partije“, kaže Bogdanović.

BONUS VIDEO: Suzavac i kordon policije na Cetinju

Komentari

Svi komentari (0)