Foto: Javed TANVEER / AFP / Profimedia, EPA-EFE/JALAL MORCHIDI,MPA / SOLARPIX / Profimedia,AFP / AFP / Profimedia

Ceo svet je potresla vest o dečaku Hajdaru (6) iz Avganistana koji je preminuo nakon pada u bunar. Iako su spasioci danonoćno radili da na tome da ga izvuku, mališan nije izdržao. Ovaj događaj je mnoge podsetio na dečaka Rajana (5) iz Maroka kog je pre samo dve nedelje zadesila slična sudbina. Svi su sa velikom pažnjom i zebnjom pratili njegovo spasavanje koje nažalost nije imalo srećan kraj. Ove dve tragedije su gotovo identične sa onom u koja se dogodila u Španiji 2019. godine, kada je nastradao dečak od dve godine. Spasioci su čak 13 dana pokušavali da dođu do njega na dubini od oko 70 metara.

PROČITAJTE JOŠ:

Hajdar (6) iz Avganistana

Dečak Hajdar (6) je četiri dana bio zarobljen u bunaru, a  onda je stigla vest da je preminuo, prenosi BBC. Spasioci su izvukli šestogodišnjeg dečaka iz bunara u petak nakon što su danonoćno radili da ga spasu.

Međutim, lokalni novinar je za BBC rekao da dečak nije reagovao i da nije disao kada je izvučen iz bunara. Spasioci su izvestili da od četvrtak iz bunara nije dolazio nikakav zvuk.

Hajder je ostao zarobljen u bunaru u selu Šokak nakon što je u utorak upao, rekao je zvaničnik Zabulovog odeljenje za informisanje i kulturu za BBC. Dečak je ostao zaglavljen na 10 metara dubine, a ukupna dubina bunara je 25 metara. Spasioci su kopali rov kako bi došli do njega.

Podsećamo da je tokom spasavanja malog Hajdara kružio snimak po društvenim mrežama na kojem se video zarobljeni dečak. Mediji su prvobitno pisali da je dečak svestan, da može da pomera gornji deo tela i da je dobio hranu i vodu. Sa njim je tokom spasavanja pričao njegov otac.

Video su zabeležili spasioci koji su konopcem spustili kameru u uski bunar, prenosi CBS njuz.

Rajan (5) iz Maroka

Mali Rajan (5) iz Maroka je preminuo nakon što je spasen iz bunara u kojem je proveo pet dana. On je upao u bunar koji je dubok 32 metra, a akcija spasavanja je privukla pažnju celog sveta. Spasilački timovi su danonoćno radili kako bi dečaka izvukli živog.

Strahovi od klizišta učinili su akciju spasavanja opasnijom. Mohamed Iasin El Kuahabi, predsednik Udruženja speleoloških i planinskih aktivnosti, pomagao je u spasavanju i rekao je za BBC da je uzak bunar ometao napore spasavanja.

Spasioci su uz pomoć pet buldožera prvo iskopali vertikalnu rupu, paralelnu sa onom u kojoj se nalazio dečak, nakon čega su krenuli da se pomeraju horizontalno ka zarobljenom detetu, prenosi Skaj njuz i dodaje da je proces spasavanja morao da bude privremeno zaustavljen zbog zabrinutosti da bi tlo oko bunara moglo da se uruši.

Spasioci su pokušavali da ga održe u životu dajući mu vode i zalihe kiseonika. Spustili su mu nadzornu kameru kako bi pratili njegovo zdravstveno stanje i komunicirali s njim. Napori za izvlačenje bili su otežani uskim otvorom bušotine i krhkim tlom.

Pre nego što je Rajan izvučen iz bunara, njegova majka Vasima Khašiš izjavila je da se moli Bogu i preklinje ga da njen sin izađe živ i zdrav.

Tragedija se dogodila kada je Rajanov otac popravljao bunar u vreme nesreće.

„U jednom trenutku sam skinuo pogled sa njega, on je upao u bunar. Nisam ni trepnuo“, rekao je on za medije.

Maroko, dečak, bunar, spasavanje, dete u bunaru, dečak u bunaru
Foto: EPA-EFE/Jalal Morchidi

Otac i majka su se potom zahvalili spasiocima koji su danonoćno pokušavali da dođu do njihovog sina.

Rajan je sahranjen 7. februara u blizini rodnog sela, a prethodno je njegovo telo dopremljeno helikopterom. Mnogi meštani njegovog sela, kao i građani sa svih strana Maroka, okupili su se na sahrani.

Hulen (2) iz Španije

Hulen Roselo Garsija, dvogodišnji dečak pao je 109 metara u uzak bunar u blizini Totalana u Malagi, 13. januara 2019. godine. Španski spasioci su 13 dana pokušavali da ga spasu. Kada su konačno uspeli da ga izvuku, videli su da je dečak preminuo.

Operaciju spasavanja su izvodile specijalizovane rudarske ekipe.

„Nažalost, u 1.25 spasilački tim je stigao do mesta gde su tražili Hulena i pronašli su beživotno telo mališana“, napisao je tada na Tviteru Alfonso Rodrigez Gomez de Selis, predstavnik centralne vlade u regionu Andaluzije. On je tada izjavio saučešće porodici.

Okno u koje je dečak Hulen upao bilo je preusko da bi odrasla osoba mogla da uđe u njega. Zbog toga su rudarske ekipe radile danonoćno na kopanju paralenong okna do tačke od oko 70 metara ispod zemlje, prenosi Dojče vele.

Regionalne vlasti su tada izvestile da bunar nije bio obeležen i da je kopan nezakonito bez dozvole.

Dečakova porodica se nadala da je Hulen preživeo. Roditelji tragično nastradalog dečaka su već izgubili jednog sina, trogodišnjeg Olivra 2017. godine zbog srčanog udara.

Španski kralj Felipe VI je tada izrazio najdublje saučešće porodici nastradalo Hulena.

Obdukcija tela dečaka je pokazala da je zadobio „tešku povredu glave“ kada je pao u bunar i da je verovatno preminuo odmah.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar