Dritan Abazovic i Aleksandar Vucic
Dritan Abazović i Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/ EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je u intervjuu za podgoričke "Vijesti" da neozbiljnim smatra ocene, koje tumači kao napade, da predsednik Srbije upravlja bilo čim u Crnoj Gori, dodajući da je njegov odnos sa Aleksandrom Vučićem, kao i sa drugim zvaničnicima u regionu, korektan i prijateljski.

Neke poruke u kontinuitetu, što iz Srbije, što sa Zapada, skoro pa da su vulgarno nediplomatske. Kada možemo očekivati da se država postavi, pre svega principijelno i odbaci taj kolonijalni i paternalistički tretman?

Još jedan teret i obaveza koji je spao na mene u poslednja dva ili tri meseca je da sam koordinator Ministarstva vanjskih poslova. I mnogo dobro sam pročitao poruke o kojima Vi govorite, bez obzira što sad ne govorimo o konkretnim imenima. I verujte u dobrom duhu, da ne bih pravio neku dodatnu štetu Crnoj Gori, mi nismo imali odgovor na to nego smo pokušali da to jednom direktnom komunikacijom razrešimo. Ali neke poruke zaista nisu primerene u odnosu na Crnu Goru, mi smo suverena država koja ima intenciju da postane članica EU, ali smo isto tako parlamentarna demokratija. Naš parlament funkcioniše u punom kapacitetu. Neko može da kaže ovo ili ono za Vladu. Parlament sa ovom konstitucijom koju ima, svidela se ona nekom ili ne, funkcioniše u punom kapacitetu. Mi nismo predsednički sistem, kod nas je funkcija predsednika protokolarna, to što se sticajem političkih okolnosti došlo u situaciju da neko ne želi da da mandat nekome, to teško da će se ponavljati u budućnosti.

Foto: gov.me

Ovo je jedna specifična situacija, imaćemo druge predsednike, ali nećemo imati takvu vrstu borbe jer Crna Gora sazreva. Ne možemo da budemo baš poptpuno indeferentni prema porukama koje stižu od međunarodne zajednice. Kada jedan evropski poslanik stalno govori u negativnom kontekstu o političkim subjektima u Crnoj Gori, a pritom ne gleda situaciju u sopstvenoj državi, to zaista nije korektno. Ja želim da napravim razliku između onoga što su evropski poslanici jer oni kao i kod nas imaju manji stepen odgovornosti i veći spektar tema koje komentarišu i ono što su ozbiljni organi kao što je Evropska komisija ili kao neki ljudi koji dolaze iz vlada naših partnerskih država, te strelice nisu bile toliko napadne. Više mislim da su one bile plod neke zabrinutnosti i dobronamernih saveta dominantno, a kad je reč o delovanju nekih ambasadora zaista mislim da bi bilo dobro, čak smo i jednog premijera upozorili, da se ipak obrati malo pažnja. Mi smo mala država, ali sa svojim dostojanstvom ne možemo da se kockamo. Imamo svoj ugled i ne želimo da dođemo u situciju da nas neko tretira na način koji nije primeren, rekao je Abazović za Vijesti.

Foto: gov.me

Kakav je vaš odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kada ste se poslednji put čuli, da li imate redovnu komunikaciju?

Mene stalno napadaju da Vučić nečim ovde upravlja, ja takve stvari odbacujem, smatram ih neozbiljnim. Moj odnos sa Vučićem je vrlo korektan, prijateljski. Moj odnos sa drugim ljudim u regionu je isto takav. Sa nekim baš prijateljski, sa nekima korektan, ali ni sa jednim premijerom ili predsednikom u regionu ne postoji nikakav zastoj u komunikaciji. Mislim da je obaveza premijera Crne Gore, ko god on bio da baštini dobre odnose sa ljudima koji su u regionu. Da li se nama sviđa neka politička opcija u regionu, to nije naše pitanje i pitanje za naše građane. Mi imamo suverenu vlast, poštujemo druge na isto takav način i to je to.

Dritan Abazović Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Sva ta priča u vezi sa Vučićem misim da je u kontekstu stvaranja nekog negativnog političkog narativa u odnosu na mene lično. Meni je drago da sa njim, sa premijerom Albanije, Kosova i sa predsedavajućim Veća BiH imamo odnose koje bi trebalo da ima svaki premijer Crne Gore.

Ne čini Vam se da potcenjujete uticaj Vučića? Ne mislim samo na njegov lični, već na dešavanja oko lokalnih izbora, medija, uticaja na političke partije.

Ja mislim da je percepcija o njegovom uticaju u Crnoj Gori precenjena. I mislim da mi njemu takvim odnosom stvaramo povoljniji ambijent za ovo o čemu pričate. Želim da budem korektan, mislim da moramo da pričamo činjenično, a ne o onome što je naša percepcija. Kada je reč o medijskoj sceni, problem su naši medijski zakoni, regulativa. Ako neko hoće da kaže da mi sa Republikom Srbijom treba da imamo loše odnose, samo zato što to ne odgovara Milu Đukanoviću, ja to ne prihvatam kao dobru stvar za Crnu Goru.

POGLEDAJTE JOŠ:

Naša je intencija da imamo što bolje odnose sa svojim susedima, to se odnosi na sve susede. Naši susedi su konstanta, a promenjivo je samo menadžiranje odnosa sa njima. Uvek ćete imati komšijsku državu Albaniju, Srbiju, Kosovo, BiH, Hrvtsku… Jedino na šta možemo da utičemo jeste na odnose sa tim državama. Ako ćemo da podižemo zidove, da budemo u stalnom konfliktu i da se plašimo jedni drugih, to je jedan koncept. Ako ćemo da razvijamo saradnju, imamo liberalne odnose, da radimo zajedničke infrastrukturne projekte i da se povezujemo, ja lično biram ovo drugo. To je odnos koji nema veze sa nekim, ko je personalno na vlasti. Mislim da je percepcija o uticaju Vučića u Crnoj Gori zaista precenjena.

Mnogi tvrde da Vaša PR strategija podseća na onu koju Vučić promoviše u kontinuitetu u Srbiji. Kako na to gledate?

Najlakši odgovor je da to nema veze s mozgom, jer je njegova PR strategija po mom skromnom sudu vrhunska, a mi smo baš daleko od nečega što bi bila vrhunska PR strategija. To je neki moj odgovor u jednom šaljivom tonu.

BONUS VIDEO Abazović pokazao fotografiju: Milo Đukanović sa „škaljarcima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare