Nebojša Zelenović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je danas u Beogradu, dva dana pred sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Ohridu, održao sastanak sa predstavnicima opozicije.

Sastanku je prisustvovao i Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno, koji je rekao da je to bio otvoren sastanak na temu evropskog predloga o definisanju odnosa Srbije i Kosova.

„Eskobar je ponovio da sporazum Beograda i Prištine definiše normalizaciju odnosa, a ne priznanje, kao i da SAD podržavaju sporazum u potpunosti“, rekao je Zelenović.

Američki izaslanik je rekao i da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, kao i da region Zapadnog Balkana treba da ide brže ka EU.

„Sporazum ne bi smeo da sa sobom nosi potvrdu da je u Srbiji sve u redu – jer nije“, istakao je Zelenović u današnjem razgovoru.

On je podsetio i da stranka Zajedno još nije izašla sa konačnim stavom o Sporazumu, kao i da je predstavnik EU Miroslav Lajčak preneo snažno opredeljenje EU ka proširenju.

„Ako je tako, u nekom od dokumenata treba da stoji datum za punopravno članstvo Srbije i Zapadnog Balkana u EU. To je važno iz dva razloga – prvo, to bi vratilo nadu građanima koji žele u EU, ali su izgubili nadu i drugo, rasčistila bi se politička scena u Srbiji i jasno definisale proevropske snage“, rekao je Zelenović.

***

BONUS VIDEO – Predlog o Kosovu VS Ustav

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar