Foto:Milos Tesic/ATAImages

Narodna poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je za N1 da je sastanak specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i opozicionih predstavnika bio maksimalno otvoren i direktan.

Dodaje da je iznela zahtev da se Srbiji garantuje članstvo u Evropskoj uniji do 2030. godine, ali i da joj se omogući i prisustvo u Evropskom parlamentu.

„Da se izbori za Evropski parlament obave u i Srbiji i u svim državama kandidatima, da bi Srbija mogla da ima svoje posmatrače u Evropskom parlamentu. Dakle, da ljudi tamo mogu da govore koji su ovde izabrani da ih predstavljaju, da može da se oseti ta korist, da može da se čuje glas Srbije, da može da se čuje kritika, ili i pohvala ako je to po sredi. Čuli smo ohrabrujuće poruke od Eskobara i u tom pravcu, ja mislim da bi to trebalo da rezultira, ali uz zadršku da proces ne vodimo ni mi, ni partneri iz SAD, ali ogromno razumevanje za ove naše inicijative“, rekla je Tepić, a prenosi N1.

Gabrijel Eskobar je izjavio da je svrha njegove posete da radi sa političkim liderima u regionu, kako bi se napredovalo po evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, uz napomenu da se radi o sporazumu o normalizaciji, a ne priznanju. On je kazao da bi voleo da sporazum bude postignut u ovoj godini. Prema njegovim rečima, od sastanka u Ohridu se ne očekuje bilo kakvo potpisivanje.

Eskobar je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je stav SAD da je evropski predlog najbolji prilika za napredovanje u procesu normalizacije.

„Očekujemo da strane budu ozbiljne, fleskibilne i konstruktivne, da Kosovo i Srbija imaju mirne, predvidive i konstruktivne odnose i od toga će korist imati ceo region“, naglasio je Eskobar.

BONUS VIDEO Eskobar: Sporazum o normalizaciji moguć do kraja godine, bez potpisa u Ohridu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar