Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT; Filip Kraničanic/Nova.rs; N1; Shutterstock

Za manje od mesec dana, firma “Energotehnika-Južna Bačka” na čijem je čelu kontroverzni biznismen Dragoljub Zbiljić dobila je poslove od države vredne 2 milijarde dinara. U pitanju različiti poslovi vezani za energetski sistem. Zbiljić, koji je bio garant kredita za SNS 2012. godine tako nastavlja da razvija svoju poslovnu imperiju i da grana poslove čiji je naručilac država. Zbog takvih projekata samo prošle godine "Energotehnika-Južna Bačka" ostvarila je neto dobitak od 870 miliona dinara, odnosno 7,4 miliona evra.

Pomenute milijarde, firma Dragoljuba Zbiljića dobila je u periodu između 6. oktobra i 1. novembra 2023. godine. Najpre joj je šestog oktobra Elektroprivreda Srbije (EPS) poverila posao rekonstrukcije 35kB mreže, čija je vrednost 300 miliona dinara (bez PDV).

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Četiri dana kasnije, 10. oktobra, javno preduzeće „Sportski poslovni centar Vojvodina“ iz Novog Sada ova firma je poverila posao sanacije postrojenja trafostanice i za taj posao je potpisan ugovor vredan skoro devet miliona dinara.

Već 20. oktobra zajedno sa još dve firme od Gradske uprave za građevinskog zemljište i investicije poveren im je posao izmeštanja dalekovoda za potrebe regionalne deponije u Novom Sadu. Vrednost tog ugovora procenjena je na 335 miliona dinara, koliko će pomenuti ponuđači inkasirati.

Foto: Printscreen

Već 25. oktobra dobili su od JKP „Novosadske toplane“ posao za nabavku opreme za toplotne podstanice. Za taj projekat potpisan je ugovor na „skromnih“ 2 miliona dinara. Ipak, dan kasnije poveren im je posao koji će prilično uvećati buđelar „Energotehnike-Južne Bačke“. Naime, 25. oktobra potpisan je ugovor za radove na izgradnji kanalizacione mreže u naseljima Ogar i Brestač u opštini Pećinci. Vrednost tog ugovora je 511 miliona dinara.

Na kraju (ali ne i konačno), 1. novembra dobili su posao projektovanja i izgradnje TO „Majevica“ od „Novosadske toplane“. Vrednost ugovora je vrtoglavih milijardu dinara (bez PDV).

Zbiljić finansirao SNS, kupovao banje i razvijao imperiju

Biznismen iz Novog Sada, Dragoljub Zbiljić, ima duboke i dugačke veze sa SNS. Kako je Nova u više navrata objavljivala, upravo je on bio čovek čija firma je bila garant za kredit koji je SNS podigao za potrebe izborne kampanje 2012. godine.

Foto: Printscreen/YouTube/Energotehnika Južna Bačka

U pitanju je bio kredit od 55 miliona dinara, koji je SNS podigao u Univerzal banci.

Firma Dragoljuba Zbiljića „Južna Bačka“ praktično je preko noći postala jedna od najvećih na tržištu Srbije u energetskom sektoru. Njihov uspon počeo je sa dolaskom SNS na vlast 2012. a jedan od većih poslova koje je pod spornim okolnostima firma Zbiljića dobila je bilo ispumpavanje vode iz basena Kolubara posle poplava.

Poput Milenijum tima, firma bliska naprednjacima, i Zbiljić je dobijao brojne poslove od države, a zatim je počeo da širi svoj biznis i na turizam.

PROČITAJTE JOŠ...

Kako je Nova ranije pisala, vlasnik „Energotehnike-Južna Bačka“ 2017. godine kupio je hotel u Vrnjačkoj banji takođe ispod cene, za oko milion evra. Zdanje ima više od 9.000 kvadrata, što znači da je kvadrat plaćao oko 110 evra. Vrlo brzo, već u martu sledeće godine, Vlada na čelu sa Anom Brnabić je promenila Uredbu o dodeli bespovratnih sredstava tako što je omogućeno da se novac od države dobije i za dogradnju i rekonstukciju hotela u banjskim područjima.

Zbiljić je dobio 1,4 miliona evra čime je pokrio svoju početnu investiciju. Hotel „Fontana“ je u međuvremenu promenio vlasnika.

Zbiljićeva firma je samo u periodu od 2013. do 2016. zaradila oko 110 miliona evra od javnih nabavki.

Dugogodišnji direktor „Južne Bačke“ prešao u „Konkord Vest“, a sada i kandidat za direktora EPS-a

Branimir Mijailović, bivši direktor „Energotehnike-Južna Bačka“ i trenutni direktor „Konkord Vesta“ nalazi se u najužem krugu kandidata za direktora EPS-a.

Mijailović je optuživan za utaju poreza, ali je postupak protiv njega obustavljen. Istovremeno, Mijailović se nalazi na čelu firme koja ostvaruje veliki profit zahvaljujući tome što dobija milionske poslove od države. Posredno, Mijailović se dovodi i u vezu upravo sa Dragoljubom Zbiljićem, vlasnikom „Južne Bačke“.

Potpisan ugovor o dogradnji terminalne zgrade na Aerodromu Konstantin Veliki Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Obe firme blisko sarađuju sa državom, a pomenuti Mijailović je poznat i pravosudnim organima Srbije. Naime, u periodu kada je bio direktor u firmi „Energotehnika-Južna Bačka“, Mijailović je optužen za utaju poreza.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare