Dragoljub Zbiljić, dokument
Foto: Foto: Printscreen/YouTube/Energotehnika Južna Bačka/Nova.rs

Vlasnik Južne Bačke, Dragoljub Zbiljić, čovek čija je firma bila garant za kredit koji je 2012. SNS podigao za potrebe izborne kampanje, sudeći po dokumentaciji do koje je došla Nova, postao je vlasnik još jednog hotela, stambene zgrade i tri pomoćna objekta u centru Vrnjačke Banje. Sve to za 1,7 miliona evra. Reč je imovini koju su Železnice Srbije prodale zbog dugova radnicima, a kupac je firma povezana sa Zbiljićem.

Firma Dragoljuba Zbiljića „Južna Bačka“ je praktično preko noći postala jedna od najvećih na tržištu Srbije u energetskom sektoru. Njihov uspon počeo je sa dolaskom SNS na valst 2012. a jedan od većih polsova koje je pod spornim okolnostima firma Zbiljića dobila je bilo ispumpavanje vode iz basena Kolubara posle poplava.

Poput Milenijum tima, firma bliska naprednjacima, i Zbiljić je dobijao brojne poslove od države, a zatim je počeo da širi svoj biznis i na turizam.

Pre svega banjski.

Ovakav uspon i širenje ne treba da čudi imajući u vidu podatak koji je otktio Birn. Naime, sadašnji vlasnik „Južne Bačke“ Dragoljub Zbiljić pred parlamentarne i predsedničke izbore 2012. godine, u jednom momentu bio jedini garant kredita od 55 miliona dinara koji je SNS podigao u Univerzal banci.

Sa kopova na banje

Njegova firma je inače kupila već jedan hotel u Vrnjačkoj banji 2017. godine za oko milion evra, što je bilo dvostruko manje od procenjene početne vrednosti. Slična stvar se ponovila i sada.

Tako je na spisak dodao još jedan hotel i stambenu zgradu u istom mestu. Naime, preduzeće Maneks Invest na čijem čelu je Ivana Zbiljić kupilo je od Železnica Srbije hotel, zgradu i tri pomoćna objekta.

Foto:Vladislav Mitić

Reč je o povezanoj firmi koja se nalazi na istoj adresi na kojoj je i preduzeće Maneks u vlasništvu Dragoljuba Zbiljića.

Tako su Zbiljići za oko 1,7 miliona evra postali vlasnici dodatnih kvadrata. Reč je o hotelu koji se nalazi u najstrožem centru grada, na ekskluzivnijoj lokaciji u samom gradskom parku. Ukupno su kupili 2.500 kvadrata. Kada se izračuna ukupna kvadratura i cena, ispada da su kvadrat plaćali samo 680 evra.

Kako 2,8 postane 1,7 miliona evra

Ove objekte Zbiljić je kupio od od Železnica Srbije, i to na osnovu odluke o izvršenju po osnovu dugovanja koje ta kompanija ima prema radnicima za smenski rad, neisplaćene zarade i prekovremene sate.

Železnice, dokument Železnice, dokument

Hotel i imovina u Vrnjačkoj banji su se dugo prodavali. Procenjena vrednost samo hotela bila je oko 2,8 miliona evra. Zbiljić je hotel, pomoćne objekte i stambenu zgradu platio 1,7 miliona evra, što je za milion evra manje od procenjene vrednosti samo hotela.

Javni izvršiteljka Mirjana Dimitrijević je zaključak o „predaji nepokretnosti“ firmi Maneks Invest donela 16. maja 2022. godine. Iz zaključka nije jasno na osnovu čega je imovina prodata baš Zbiljićima.

Sada samo treba sačekati i videti koliko će novca dobiti od države.

Bespovratno.

Uredba Vlade za Milenijum tim i Južnu Bačku

Vlasnik „Energotehnike-Južna Bačka“ 2017. godine kupio je hotel u Vrnjačkoj banji takođe ispod cene, za oko milion evra. Zdanje ima više od 9.000 kvadrata, što znači da je kvadrat plaćao oko 110 evra. I to nije bilo sve.

Makisko polje izgradnja
Siniša Mali, Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Vrlo brzo, već u martu sledeće godine, Vlada na čelu sa Anom Brnabić je promenila Uredbu o dodeli bespovratnih sredstava tako što je omogućeno da se novac od države dobije i za dogradnju i rekonstukciju hotela u banjskim područjima.

Reklo bi se pisano baš za Zbiljića i Milenijum tim koji je preko ćerke firme kupio hotel u Vranjskoj banji. Biznismeni Stojan Vujko i Ivan Bošnjak, bliski SNS, hotel su platili oko 250.000 evra, a od države za renoviranje i izgradnju dodatnih kapacitet, bespovratno su dobili 10 milion evra.

Značajno više od prvobitno uloženog novca.

Foto: Shutterstock

Zbiljić je dobio 1,4 miliona evra čime je pokrio svoju početnu investiciju. Hotel „Fontana“ je u međuvremenu promenio vlasnika. Sada se vodi na kompaniju „Vita asistent“ koja je bila u većinskom vlasništvu Zbiljića do novembra 2018. godine, kada ju je prepustio svom manjinskom partneru – Milanu Vlaisavljeviću, poslaniku SNS-a u Skupštini Vojvodine.

Kako se urušavala vrednost hotela

Hotel „Železničar“ važio je za jedan od elitnijih u Vrnjačkj banji sve dok neko nije odlučio da mu obori cenu i proda za male pare. To se desilo između 2013. i 2014. a 2017. je stavljen katanac na to zdanje. Od tada kreće potupuno urušavanje nekada ekskluzivnog kompleksa.

Bonus video: Šta smo sve čuli od Vučića za 114 minuta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare