Sporazum iz Brisela je potpuni krah Vučićeve spoljne politike, njime ništa nije postignuto i tu smo gde smo bili na samom početku kada je Vučić i došao na vlast, izjavio je za N1 predsednik pokreta SRCE Zdravko Ponoš. Upitan da li je ovo de fakto priznjanje Kosova, Ponoš je odgovorio da je to suštinski priznanje da je Kosovo samostalan entitet u međunarodnim odnosima - odnosno država. "To tako ne piše, ali to to znači", kazao je Ponoš. "Ovaj papir menja sve, bez obzira na to šta je Vučić do sada radio i šta će ubuduće raditi, ostaće upamćen samo po ovome - po tome će ga istorija pamtiti", kaže Ponoš. Prema njegovim rečima, najveći dobitnik u celoj priči su su međunarodni akteri kojima je bilo važno da se konflikt stavi u red koliko je to moguće i da se spreči mogućnost ruskog uticaja u regionu.

Na pitanje N1 šta se desilo u Briselu i jesu li pale „zaruke“, kako je ranije u programu N1 najavljivao, Ponoš je u Novom danu rekao:

„Očigledno da jesu pale zaruke i tim rečnikom rečeno sada se sprema svadba. Neobično je da su oni koji su zaručeni, a preko moćnih umova je bilo sve ugovoreno, odlučili da o tome ćute, bar jedna strana – Vučić, kao da ih je bilo sramota a onaj ko je tome kumovao, Žozep Borel objavio je sinoć šta piše u predbračnom ugovoru i kada može da se očekuje svadba i vidim to je sledeći sastanak na kom će se dogovoriti šta će se služiti na svadbi. Kasnije će biti dogovoreni i neki detalji u braku, a to će biti 18. marta, koliko sam shvatio. A 24. marta je sastanak u Briselu na kom će se tapšati po leđima novi faktori stabilnosti i mira u regionu, i onda verovatno u aprilu neko dejtonsko slikanje u Parizu“, rekao je Ponoš.

Ponoš je ocenio i da su Amerikanci juče bili nezadovoljni i da su očekivali da bude stavljen i paraf, mada je i bez parafa sve dogovoreno i da li je stavljen manje je važno.

„Ima razloga da se, onaj ko to želi, čestita Prištini jer su oni na putu da dobiju ono što im treba – međunarodno priznanje, i otvoreni put ka međunarodnim organizacijama. Ima razloga i da se čestita onima koji su kreirali sporazum čiji cilj je bio da se stvori prostor da pet nepriznavača EU mogu da tumače stav Srbije kao saglasnost da priznaju Kosovo ili da mu se otvori put u NATO i eventualno kasnije u UN, gde Rusija drži rampu“, istakao je Ponoš.

Pročitajte još...

On, međutim smatra da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo ipak neće to učiniti preko noći, ali da je otvoren prostor za to. Dodaje da se Španija, na primer, odavno prema pitanju Kosova ponaša ozbiljnije nego vlast u Srbiji, te ne očekuje da će brzo i lako da promeni stav. Od nepriznavača i Kipar, kako dodaje, ima razloga da bude i tvrđi u stavu od Španije.

„Rumunija, koja je bila tvrda u stavu pita se zašto je Beograd ignoriše…Nema uopšte odnosa Beograda i Bukurešta što je izgleda rezulatat flertovanja Orbana i Vučića“, rekao je Ponoš.

Suštinski – priznanje da je Kosovo samostalna država

Na pitanje da li je ovo de fakto priznjanje Kosova, Ponoš kaže da to suštinski jeste priznanje da je Kosovo samostalan entiret u međunarodnim odnosima, odnosno država – to tako ne piše, ali to to znači, dodaje.

On objašnjava i da je u odnosu na papir koji je lično imao prilike da vidi početkom decembra promenjena samo tačka 5 sporazuma. Ranije je pisalo da će Srbija i Kosovo jedni druge podržavati na evropskom putu, a sada piše da jedni drugima neće smetati. Dodata je, kako ističe i tačka 11, koja je čisto tehnička stvar.

„Suštinski, nije promenjen zarez“, rekao je Ponoš i zapitao:

„Šta je Vučić radio ova dva meseca, zašto je maltretirao Srbe na severa Kosova, zašto smo maltretirali, pomerali Vojsku, što su nas zaluđivali kada ništa nije urađeno“, rekao je Ponoš.

On je ocenio da se zapravo taj papir ne razlikuje od onog što je traženo od Srbije i kada je Vučić dolazio na vlast.

„Ovo je potpuni krah Vučićeve spoljne politike, ništa nije postignuto, tu smo gde smo bili na samom početku“, dodao je.

„Period implementacije sporazuma garantuje Vučiću opstanak na vlasti“

Ponoš je ocenio i da je odredba sporazuma da se Srbija neće protiviti putu Kosova ka međunarodnim organizacijama nešto o čemu je moglo da se pregovara da je neko drugi bio pregovarač za Srbiju.

Odredba da se Srbija tome neće protiviti praktično znači i da više neće raditi na otpriznavanju, čime su, kaže Ponoš, „mahali kao diplomatskim uspehom“ što i jeste neka vrsta uspeha – a to se sada „baca niz vodu“.

Pored toga, postoji još jedna posledica.

„Ako se Srbija ne protivi, zašto bi se drugi protivili čak i ako imaju lični razlog“, rekao je Ponoš, govoreći o članicama EU koje nisu priznale Kosovo.

On je dodao da je Vučiću najteže da „proguta“ prihvatanje sporazuma, a da onda sledi period implementacije koji mu garantuje opstanak na vlasti i koji će trajati godinama.

Ponoš kaže i da ga ne čudi izjava Ane Brnabić koja optužuje opoziciju da je otežala poziciju Srbije, budući da je logika vlasti da bi najbolje bilo da opozicije uopšte nema.

On je ocenio da će posle prihvatanja sporazuma, vlast pokušati da tu stvar minimalizuje. „Da je taj sporazum neki uspeh, o tome bi se slavodobitno pričalo…Vučić je sinoć direktno u kameru slagao šta su se dogovorili, radiće se da se prebaci odgovornost na opoziciju i verovatno će se izmišljati spektakl događaji, tipa Atlantida ispod Jajinaca“, rekao je Ponoš.

Realno – veliki dobitak za Prištinu

Reakcije iz Prištine u kojima su politički akteri i tamo nezadovoljni sporazumom, za Ponoša su razumljive – Oni imaju razloga da budu nezadovoljni jer su navikli da dobijaju mnogo brže i više. Ovo je realno veliki dobitak za Prištinu u svakom pogledu, Kurti je za njih napravio dobar iskorak. I on se ponašao nerazumno i radio pod ucenama, ali ta nazovi država dobila je nešto, a obični građani verovatno ne mnogo – neće mazati na hleb to što je takav sporazum“, kaže Ponoš.

Sankcije Rusiji – biće otvorena tema, ali uz tajmaut

Ponoš kaže i da će se otvoriti tema uvođenja sankcija Rusiji ali da će ona biti na tajmautu jer je sprovođenja sporazuma o Kosovu važnija. Vučić, kako dodaje, naravno za predstavnike zapada, ima objašnjenje – „nemojte da me pritiskate za to, treba ovo da implementiram, nemojte da me pritiskate za slobodu medija, ljudska prava, vladavinju prava, za institucije…“

Najveći gubitnik je, kako ocenjuje Ponoš, narod, a Vučić je „dobio još jednu kartu da nas primakne krug bliže paklu jer prihvata nešto što je moćnom svetu važno“.

„Naravno, nama treba sporazumevanje s bilo kim ko sedi u Prištini…Ali nije ovo to, ovo je dogovor dve vrhuške po diktatu nekog ko je moćan i rešava regionalni problem. To nema veze sa kvalitetom života običnih ljudi“.

„Kosovo je višegeneracijsko pitanje. Koji čovek može sebi da uzme za pravo da ga parafom reši u jednom momentu“, rekao je Ponoš za N1.

BONUS VIDEO: Vučić i Kurti u Briselu sa Lajčakom i Boreljom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar