Foto:Vesna Lalić/Nova.rs, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

O planu Evrope za Kosovo treba da se izjasni svaki član SNS. Nema skivanja u foteljama, vreme je da stanu iza svojih odluka. Idemo junaci, vreme je da hrabro kažete šta mislite, kaže bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović, povodom jučerašnjeg dogovora Beograda i Prištine u Briselu i saglasnosti obe strane da prihvate nemačko-francuski plan za Kosovo.

Tekst Zorane Mihajlović prenosimo u celosti.

Sedam godina bilo je potrebno od donošenja odluke i definisanja projekta “Apolo 11”, pa do prvog koraka Nila Armstronga na tlu Meseca 1969. godine. Samo sedam godina! Kakav poduhvat u kome su učestvovali i naši ljudi. I u koje vreme! Uspeh misije Apolo 11 vezan je za jasnu viziju, jedinstvo države, naroda i nauke i gledanje u budućnost.

A mi? Kako mi trošimo naših “sedam” godina? I dalje živimo u vakumu sećanja, negde između želje da ne mislimo i nagona da živimo i idemo ka budućnosti. Oko nas, iza i ispred stoje dijalozi, razgovori, kompromisi, političarenje… i sve na temi Kosova i Metohije.

Nema političara koji dolazeći na vlast nije obećavao rešavanje i bolji život za ljude na Kosovu i Metohiji. Nema onog ko nije koristio Kosovo i Metohiju kao igračku, plen, glasački rezervoar, faktor ucene u trenucima koji traže odluke.

Sad je trenutak za odluku o Predlogu Evrope i SAD za rešenje pitanja Kosova. Ne, taj plan nije odluka o prihvatanju nezavisnosti Kosova. To je odluka koja treba da donese ono za šta se godinama svi zalažu – mir, suživot, bolji život i za Srbe i za Albance.

Moj stav je da Srbija treba da prihvati i sprovede plan Evropske unije i SAD. I manje je važno ko ga je predložio od toga šta u realnosti on znači. Plan ne znači “izdaju” kako pojedini predstavnici opozicije, ali i vlasti žele da ga predstave igrajući se izbledelim istorijskim osećanjima građana. Ovaj plan je prilika za novi početak suživota Srba i Albanaca na Kosovu. On nije dekret, on je proces koji gleda u budućnost.

I nema dileme da smo sporazum Srba i Albanaca odavno morali da postignemo, i sada nije bitno ko je kriv što nije jer nevinih i nema. O tome neka istorija sudi i sudiće, bez dileme. Ovo je prilika da se reši učmala atmosfera beznađa i neuspeha u kojoj se decenijama koprcamo.

Zato je važno da svako ko sebe naziva političarom, da javne ličnosti i najznačajnije institucije kažu svoj stav o ovom planu. I naravno još važnije – da se izjasne sve političke partije, pogotovo one najodgovorije, one na vlasti. Prvo da uradi najveća i najodgovornija – Srpska napredna stranka. To je pošteno i odgovorno. To je demokratski.

Predsednik Srbije ima ustavnu obavezu, ali i svest da je došlo vreme donošenja određenih odluka. On je i predsednik najjače političke partije. Deklarativno pojavljivanje nekolicine funkcionera SNS u medijima, nije stav stranke o ovom važnom pitanju. Kao što stav stranke o planu EU i SAD za Kosovo nije ni sednica Predsedništva, zvanična ili nezvanična, na kojoj će svi klimnuti glavom da se slažu sa stavom Predsednika.

O nekom drugom pitanju možda, ali o ovom – ne!

O planu Evrope za Kosovo treba da se izjasni svaki član/ca SNS. Da svaki mesni, opštinski, gradski odbor stranke sedne, raspravlja i donese odluku ali ne o tome da li su uz Predsednika jer to se podrazumeva zar ne? Već da odluče da li podržavaju plan EU i SAD za rešavanje pitanja Kosova. Nema skivanja u foteljama, vreme je da stanu iza svojih odluka.

Idemo junaci, vreme je da hrabro kažete šta mislite.

Da bi mogli da donesu odluku svaki član i članica SNS treba da budu upoznati šta plan predstavlja, u kakvim okolnostima se donosi i šta on može da omogući. Bez skivanja. To je pošteno, to je pošteno prema sebi, pošteno na kraju i prema predsedniku stranke.

Isto je i sa SPS i ostalim partijama koje je SNS uvukla u vlast. Dajte da vidimo stav svakog odbora SPS. Ili možda ćutanjem opet žele da dobijaju političke poene? Teško, i to vreme se promenilo. Vreme je odluka. Da li ste Za ili ste Protiv?

Ja sam Za!

Proslost nije opcija! Hoćemo da živimo u miru, bez kriza i kriznih situacija, hoćemo da radimo, živimo i da se smejemo a ne da slušamo vesti o ranjavanju dece na Kosovu. Hoćemo da se bavimo novim tehnologijama i zelenom tranzicijom a ne puškama, ružičastim ili zelenim dronovima samoubicama, vojnom opremom i nagoveštajima stalnih sukoba.

I Srbi i Albanci treba da se razvijaju. Koliko god neki misle da ovo košta, to nije ništa za izgubljene mladosti, živote i vreme generacija koja su na ovaj ili onaj način bile i jesu zarobljene politkom oko Kosova.

Sada je vreme za hrabrost i odvažnost, vreme je za donošenje odluke.

Za mene – Prošlost nije opcija.

BONUS VIDEO: Vučić i Kurti u Briselu sa Lajčakom i Boreljom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare