Foto; Armend NIMANI / AFP / Profimedia; Medija centar Beograd, Dragan Mujan/Nova.rs

Srpski političar i književnik Vuk Drašković napisao je u autorskom tekstu na portalu Danasa kako je "pod pretnjom policijskog privođenja" pozvan 2019. godine na ispitivanje u vezi sa ubistvima u kafiću "Panda" u Peći, koja su se desila 1998. godine. On se u tekstu osvrnuo na tračinu Vladimira Cvijana i ubistvo Olivera Ivanovića, ističući da je "Udba ubica gde god je N.N. počinilac".

„Bio je ponedeljak, 14. decembar 1998, koji minut pre ponoći. Ulicama metohijskog grada Peć patrolirali su vojnici tadašnje SRJ (Srbije i Crne Gore), policijske i parapolicijske snage Srbije, hameri JSO pukovnika Udbe Milorada Ulemeka, zvanog Legija. U đački kafić Panda, pored gimnazije Sveti Sava, upadaju maskirani teroristi. Huuu! – urlikali su i zapucali, pa istrčali na ulicu. Niko od vojske i policije nije ih zaustavio. Zavijale su sirene hamera JSO“, naveo je Drašković u tekstu.

Pročitajte još...

Pored stolova za kojima su sedeli u kafiću, ležala su usmrćena šestorica srpskih đaka, a dvojica su ranjena, dodao je.

A „Udba i TV-Srbije objavljuju da su ubice albanski teroristi“, napisao je.

„Ni kasnije, kad je pao Milošević, u ‘demokratskoj Srbiji’, streljanje srpskih đaka u Pandi niko nije istraživao. I za novu vlast ubice su bile ‘nepoznati albanski teroristi’. Roditelji streljanih srpskih đaka uzalud su u Beogradu tražili da se pronađu i kazne ti ‘nepoznati albanski teroristi’. Niko nije hteo ni da ih primi“, naveo je Drašković u tekstu.

Pod pretnjom policijskog privođenja, rekao je Drašković, pozvan je „da 18. decembra 2019. dođe u ‘istražnu kancelariju radi ispitivanja zbog krivičnog dela terorizma’“.

„Otišao sam tamo. Isleđivanje je snimano i tonski i kamerom. Tužilac je rekao da državno tužilaštvo vodi istragu protiv nepoznatih terorista albanske terorističke UČK, zbog zločina u kafiću Panda! Otvorio je fasciklu sa fotokopijama mojih izjava i tekstova o zločinu u Pandi. Pitao je otkuda mi saznanje da je streljanje srpskih đaka naredio Slobodan Milošević, da je šef Udbe Radomir Marković za izvršenje zločina odabrao Legijinu JSO, da je taj eskadron smrti po Kosovu poubijao i mnoge Albance lojalne Srbiji, i da su te likvidacije vršene sa ciljem da se pripišu albanskoj gerili i u Srbiji raspale strasti mržnje, slepe osvete i ratne histerije? Da li je Aleksandar Vučić jedan od mojih izvora? – pitao je tužilac. Šta mi je on pričao o Pandi? Da li mi je pokazivao neke dokaze i koje“, piše u tekstu Drašković.

Drašković u tekstu ističe da je „duboka država“ Udbe samo je malo i prolazno okrznuta akcijom Sablja.

„Zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, bacanja u raku sa živim krečom Ivana Stambolića i ubistva Zorana Đinđića, osuđeni su samo Radomir Marković, Legija i još nekoliko terorista. Udba, taj fanatizovani ogranak KGB, brzo se oporavila. Sablja je polomljena, a istrage o desetinama, stotinama, hiljadama zločina Udbe su zabranjene. Udbini tužioci su za Udbine teroriste, koje štite, pronašli naziv: N. N. izvršioci. Nepoznati izvršioci. Ti „nepoznati“ teroristi streljali su srpske đake u Pandi, ministra vojnog Pavla Bulatovića, novinarku Dadu Vujasinović, sudiju Nebojšu Simeunovića, Miodraga Nikolića, trojicu braće Bitići, Peđu Starčevića, Branivoja Milinovića, Nedeljka Kosovića, Đorđa Božovića, Branislava Matića, Žiku Petrovića, Boška Peroševića… ‘Nepoznate’ su i ubice Olivera Ivanovića, i novinara Milana Pantića, i Srba na severu Kosova, i Vladimira Cvijana, i… spisak je predugačak. I jasan. Udba je ubica gde god je ‘N. N. počinilac'“, navodi u svom tekstu Drašković.

Opširnije na sajtu Danas-a.

BONUS VIDEO Milivojević i Rakić: DS: Ispitati Hrkalović i Belivuka povodom smrti Vladimira Cvijana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar