Vladimir Cvijan Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Slučaj misteriozne smrti Vladimira Cvijana, pravnika i nosioca visoke političke funkcije, za koju je javnost sazanala spletom neobičnih okolnosti i sa velikim zakašnjenjem, ponovo je u fokusu javnosti jer je optuženi Veljko Belivuk, kako je Nova.rs ekskluzivno saznala, ponudio da u zamenu za određene pogodnosti otkrije svoja saznanja o tri slučaja - ubistvu Olivera Ivanovića, rušenju u Savamali i smrti Vladimira Cvijana.

Tri godine javnost u Srbiji nije imala nikakava saznanja o Cvijanu, bivšem članu SNS i saradniku Borisa Tadića, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, a pravo iznenađenje usledilo je nakon što se prošle godine saznalo da je Cvijan mrtav već tri godine.

Da je postojala namera da se njegova smrt sakrije odmah u startu je bilo jasno – o njoj nije bila obaveštena ni Cvijenova supruga, mesto na kom je sahranjen obeleženo je samo imenom, da je Cvijan mrtav nisu znale ni njegove kolege sve dok nije došao momenat da se Cvijanovo ime izbriše iz registra advokata, a način na koji je preminuo Više javno tužilatšvo u Beogradu pokušalo je da objasni i slučaj za javnost zatvori nesrećnim saopštenjem koje je samo produbilo sumnje.

Poslednje četiri godine Cvijanovog života osobe iz njegovog okruženja opisale su kao turbulente. Cvijan je imao ozbiljnih zdravstvenih problema, njegovi najbliži mislili su da je otišao da se leči u Sjedinjene Američke Države, a kada je stigla informacija da je i preminuo, povezali su je sa njegovim zdravljem.

Međutim, sve okolnosti ovog slučaja, koje su dolazile iz zvaničnih izvora, ukazivale su na to da je Cvijan izvršio samoubistvo. U tom pogledu mnogi nisu videli ništa sporno, ali sama pomisao da bi se smrt osobe koja je prisutna i aktivna u javnom životu, mogla skrivati tri godine, otvorila je niz pitanja.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na sva ta pitanja odgovor je pokušao da pronađe beogradski advokat Ivan Ninić, tražeći od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da mu se na uvid pruže spisi Cvijanovog predmeta iz kojih bi se makar delimično rasvetlilo sve što se dogodilo. Tužilaštvo mu to nije dozvolilo, a pravna „bitka“ pretvorila se u igru mačke i miša u kojoj tužilaštvo na sve načine pokušava da izbegne davanje spisa advokatu na uvid.

Ivan Ninić Emisija Utisak nedelje
Ivan Ninić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ninić je pomoć potražio i od Poverenika, a na uvid je dobio, kako on kaže, „prepakovan“ predmet. Zbog takvog postupka najavio je da će tražiti da se odgovorno lice iz tužilaštva kazni.

Paralelno sa ovim slučajem, javnost je bila zatrpavana i stravičnim pojedinostima iz istrage koja je vodila protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i pripadnika njihove kriminalne grupe. Juče su se u Specijalnom sudu u Beogradu u sudnici prvi put našli i Belivuk i Miljković, a Belivuk ponudio se da bude svedok saradnik u slučajevima za ubistvo Olivera Ivanovića, smrti Vladimira Cvijana i rušenja u Hercegovačkoj, čime je Cvijanov slučaj ponovo stavljen u fokus.

„Ako pristanete da pustite sve ovde, a mene i Marka Miljkovića ostavite u pritvoru, nudim se za svedoka saradnika u slučajevima za Savamalu, Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana“, rekao je Belivuk. Osim toga, Belivuk je ranije izjavio, a što je naš portal ekskluzivno otkrio, da su on, Zvonko Veselinović i Aleksandar Stanković poslali momke da ruše u Savamali.

Kakva saznanja Belivuk ima o ovom slučaju, nije precizirao, a sudija je na tu njegovu ponudu rekla da ne može ni o čemu da odlučuje, jer je prethodno traženo njeno izuzeće. Da li će Belivuk otkriti šta je prethodilo Cvijanovoj smrti, da li mu je poznato da kako je telo advokata i političara završilo u Dunavu i kome smeta da se sve te okolnosti rasvetle, ostaje da vidimo u narednom periodu.

Vučić: Mislite da sam ubio nekoga? 

Aleksandar Vučić je sinoć, nekoliko sati nakon Belivukove ponude, odgovorio na pitanje u vezi onim što je Belivuk predložio.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Mislite da sam stvarno ubio nekoga od njih? Mislite da iko u to veruje? Onaj ko je optužen za najteža krivična dela ima pravo da se brani na bilo koji način. U laži su kratke noge, ne želim da komentarišem“ rekao je Vučić.

Cvijan podneo prijavu protiv Vučića

Vladimir Cvijan je protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2013. godine podneo krivičnu prijavu, koju je Treće osnovno javno tužilaštvo odbacilo. U krivičnoj prijavi navodi se da je Vučić 18. decembra 2013. godine u prostorijama Srpske napredne stranke (SNS) na Novom Beogradu, fizički krenuo da ga napadne.

„Posle političke rasprave, krenuo je prema meni sa namerom da me fizički napadne, što nije uspeo jer je zapeo za stolicu koja se nalazila pored njega“, izjavio je Cvijan tada.

Bonus video: Kome nije u interesu da se dozna puna istina o smrti advokata Vladimira Cvijana?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare