Vuk Drašković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Najava predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da će 26. maja u Beogradu organizovati „najveći skup ikada održan u Srbiji“ samo je nastavak prakse odražavanja takozvanih kontramitinga. Njih je devedesetih godina u Srbiji „patentirao“ nekadašnji predsednik Srbije i SRJ i lider Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević.

Mnogo je sličnosti između tog Miloševićevog mitinga, održanog pre 27 godina i Vučićevog koji će biti održan u petak. I za Miloševića, kao i za aktuelnog predsednika Srbije glavni remetilački faktor, koji sreću kvari, je opozicija, potpomognuta stranim službama, piše Danas.

Da podsetimo Milošević je tog hladnog decembarskog dana sa Terazija poručivao velikom broju dovedenih građana u glavni grad da jaka Srbija, koja je tek izašla iz strogog režima sankcija nije po želji pre svega svetskih moćnika, a zapravo su glavni razlog okupljanja bili protesti opozicije, zbog izborne krađe na lokalnim izborima.

Izbori za Vučićev kontramiting nisu sada razlog, ali jeste veliki bunt građana protv nasilja, mada i on najavljuje da će njegov govor ići u sličnom pravcu, jer opozicija želi njegovu glavu.

„Neću dati mandat nikome ko će po nalogu spolja da obrazuje nekakve prelazne vlade. Ovom zemljom će vladati oni koji dobiju poverenje naroda. Miting 26. maja zakazan je kako bi se odbranile slobodarske i demokratske vrednosti pred teške odluke ali i kako bi se suprotstavili opoziciji čiji je jedini cilj „da se na silu preuzme vlast i da se Srbija uvede u haos, nestabilnost, nemire i nerede“, naveo je Vučić, najavljujući da će se građanima 26. maja obratiti kao predsednik svih građana, iako je već šest godina predsednik države.

Vuk Drašković, promocija knjige Ožiljci života Vuka Draškovića Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Vuk Drašković, lider SPO i jedan od nekadašnjih vođa opzicije u vreme Miloševićevog kontramitinga, smatra danas da je održavanje najavljenog mitinga vlasti pogrešna odluka.

„Verujem da su stvarni inspiratori te odluke nepromenjene i sa „sestrinskim službama Istoka“ povezane srpske tajne službe, njihovi ideolozi i progagandisti. Cilj je više nego opasan. Da se Srbija zavadi sa Evropom, sa Amerikom, sa NATO alijansom. Da se isprovociraju sukobi u Srbiji, na Kosovu, u BiH. Da se nacija izoluje od demokratskog sveta i svoje evropske budućnosti“, kaže Drašković za Danas..

Prema njegovim rečima iste službe su 24. decembra 1996. htele da pokrenu građanski rat u Srbiji.

„Istoga dana, na istom mestu, gde su održavani protestni mitinzi koalicije „Zajedno“, Milošević je zakazao kontramiting autobusima dovezenih svojih pristalica. Velika tragedija je izbegnuta tako što smo se mi pomerili sa Terazija, iz Kolarčeve i sa Trga republike, krenuvši u šetnju niz Francusku ulicu, ka Dunavskom keju. Službini razbojnici ubili su Peđu Starčevića, a Ivici Lazoviću pucali su u glavu. Bolno je i samo sećanje na taj dan“, ocenjuje Drašković.

PROČITAJTE JOŠ

Za 27 godina, koliko je prošlo od Miloševićevog kontramitiga do danas, politika u Sbiji se nije mnogo promenila, smatraju sagovornici Danasa i dodaju da je to apdejtovana Miloševićeva politika. Oni „koji su nekada kupovali burek Miloševiću“ danas su na vlasti i mnogo važni i vladaju istim metodama pokojnog predsednika.

Dodaju da je sve isto, samo Slobe nema. Ljudi se se i danas, kao nekada, milom i silom dovode u glavni grad da budu dekor neprikosnovenom vođi, a jedina razlika je što u petak neće skandirati „Slobo mi te volimo“, već Aco Srbine.

Razlika između Miloševićevog i Vučićevog kontramitinga je što je bivši predsednik tek nakon kontramitinga pristao da razgovara sa opozicijom, dok aktuelni makar pokazuje verbalnu spremnost da razgovara sa opozicijom.

„Bez obzira na to, mi smo spremni da razgovaramo o svim temama, od medija, rijalitija, učešća policije, neučešća policije, podnošenja ostavki različitih funkcionera ili ne, da se rasrpavlja o tome i u Narodnoj skupštini. Ništa od toga nije bilo dovoljno i neće biti dovoljno. Jedini njihov cilj je da se na silu preuzme vlast i da se Srbija uvede u haos, nestabilnost, nemire i nerede“, navodi Vučić.

BONUS VIDEO: Drašković: Ovde se nosi slovo „Z“, ovde se kliče Putinu, ovde se podržava zločin a Ukrajinski narod nam je jednako blizak kao Ruski:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare