Na televiziji Pink objavljen je spot u kom se poziva na hapšenje novinara i urednika portala Nova.rs, dnevnog lista "Danas", televizija Nova S i N1 i to zbog toga što kritikuju aktuelnu vlast i predsednika Aleksandra Vučića. Istovremeno, nepoznati autor spota, pokušao je da poistoveti kritiku vlasti sa činjenicom da je vlasnik Informera Dragan J. Vučićević odbio da platio kaznu po privatnoj tužbi za koju je krivično osuđen. Pored ove grube zamene teza, ono što je daleko opasnije jeste pozivanje na uvođenje verbalnog delikta.

U pomenutom spotu objavljeni su delovi emisija emitovanih na TV Nova, kao i naslovi objavljeni na portalu Nova.rs, Danas i N1, uz ocenu „da su oni koji stoje iza ovoga i koji su sve ovo objavili i dalje na slobodi“.

Pročitajte još...

Na taj način nepoznati autor spota želeo je da napravi paralelu sa slučajem urednika i vlasnika Informera Dragana J. Vučićevića koji je krivično osuđen, po privatnoj tužbi, zbog vređanja novinara Jugoslava Ćosića. Autor je u spotu istakao kako mediji u vlasništvu Junajted grupe „seire nad sudbinom“ Vučićevića koji, prema njihovoj verziji realnosti, osuđen na zatvorsku kaznu zbog istine.

Istina je, ipak, malo drugačija.

Vučićević je krivično osuđen i sud mu je izrekao kaznu od 200.000 dinara, koju je on odbijao da plati kako bi danima mogao da pravi rijaliti i obmanjuje javnost predstavljajući se kao borac za slobodu reči i medija.

Istina je takođe da niko od naših novinara nije osuđen za delo za koje je osuđen vlasnik Informera, niti je protiv novinara i urednika Danasa, N1, Nova.rs i TV Nova pokretan krivični postupak zbog vređanja. Poziv na hapšenje novinara i urednika medija u vlasništvu Junajted grupe još jedan je pokazatelj da vlast ne trpi postojanje medija koje ne kontroliše i da će u kampanji protiv njih koristiti sva raspoloživa sredstva, pa tako i medijske poslušnike koji su spremni da, pod parolom borbe za slobodu reči, provedu dan u zatvor kako bi sutra bilo opravdano hapšenje onih koji se usude da kritikuju vlast.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare